Intel: a 32 nm jön, Pat Gelsinger pedig távozik

Nagyjából egy hét van hátra a 2009-es IDF (Intel Developer Forum) kezdetéig, amelynek ezúttal is  San Francisco ad majd otthont. Az Intel háza táján így most rendkívül nagy készülődés van, ám emellett gond nélkül zajlanak a különböző fejlesztések is. A gyártó most egy igen komoly mérföldkőhöz érkezett, már ami a 32 nm-es csíkszélességgel készülő processzorokat illeti: megkezdődött az első 32 nm-es processzorok gyártása, amelyek között első körben természetesen csak mérnöki tesztpéldányok lesznek jelen.

Intel: a 32 nm jön, Pat Gelsinger pedig távozik

Nagyjából egy hét van hátra a 2009-es IDF (Intel Developer Forum) kezdetéig, amelynek ezúttal is  San Francisco ad majd otthont. Az Intel háza táján így most rendkívül nagy készülődés van, ám emellett gond nélkül zajlanak a különböző fejlesztések is. A gyártó most egy igen komoly mérföldkőhöz érkezett, már ami a 32 nm-es csíkszélességgel készülő processzorokat illeti: napokon belül megkezdődik az első 32 nm-es processzorok gyártása, amelyek között első körben természetesen csak mérnöki tesztpéldányok lesznek jelen.

[bold]32 nm-es gyártástechnológia: minden a terveknek megfelelően halad

[/bold]

A 32 nm-es gyártástechnológiával készülő processzorok a Westmere arhitektúrára épülnek majd (régebben úgy is hivatkoztak rá, mint Nehalem -C, a 32nm-es változat). Ebbe a családba tartoznak a jövőben az asztali szegmensben helyet kapó Clarkdale modellek is, amelyekből kétmagos Pentium, Core i3 500-as és Core i5 600-as sorozatú processzorok is forgalomba kerülnek. A mobil szegmensben Arrandale kódnévvel lesznek ellátva a 32 nm-es újdonságok, amelyek két 32 nm-es csíkszélességű processzormagot és egy DirectX 10-es, 45 nm-es gyártástechnológiával készülő integrált videó vezérlőt is tartalmaznak majd csak úgy, mint asztali társaik, azaz a Clarkdale processzorok.

Az Arrandale processzorok szállítása még az idei év negyedik negyedévében megkezdődhet, míg a Clarkdale modellekre egészen a következő év első negyedévéig kell majd várni. Az Intel hivatalos közleménye a 32 nm-es gyártástechnológiával készülő processzorok gyártásáról vasárnap folyamán oszt meg részleteket, sőt, ekkor már valószínűleg néhány képet is elérhetővé tesznek a friss termékekről, illetve a velük felszerelt konfigurációkról.

A lényeg, hogy minden a tervek szerint halad, ami manapság jó hír.

[bold]Pat Gelsinger hosszú idő után távozik a vállalattól

[/bold]Pat Gelsinger annak idején a 486-os processzor tervezésében töltött be fontos szerepet, az utóbbi időben pedig a vállalat rangidős alelnöke és a Digital Enterprise Group vezérigazgatója volt. A neves szakember vezetése alatt a Digital Enterprise Group kifejlesztette a Nehalem architektúrát, amely jelenleg a Core i5-ös, Core i7-es és Xeon 5500-as processzorok alapját képezi. Gelsinger korábban azt a divíziót is vezette, amely a Pentium Pro kifejlesztésével járult hozzá a vállalat sikereihez. Az új vállalat, ahol a jövőben Pat Gelsinger dolgozni fog, az EMC nevet viseli. Gelsinger itt elnökként  tevékenykedik majd és ő lesz a felelős az Information Infrastucture Products részleggel kapcsolatos műveleti teendőkért is.

Ezzel együtt az Intel háza táján is átszervezések várhatóak, mivel egy igen fontos munkatársat veszít el a cég. Gelsinger távozása után létrejön az Intel Architecture Group (IAG), amelyet közösen irányít majd Sean Maloney és Dadi Perlmutter. Maloney az üzleti és műveleti folyamatokat felügyeli, míg Perlmutter a termékfejlesztésért és az architektúráért, illetve annak fejlesztésével kapcsolatos teendőkért felel. Ők ketten veszik majd kézbe a marketing csoportok, a fejlesztőcsapatok és az Intel architektúrájára épülő termékekkel foglalkozó részlegek teljes irányítását. A gyártó részleg, azaz a Technology and Manufacturing Group Andy Bryant irányítása alatt fog tovább működni (vezető adminisztratív igazgató, vezető alelnök).

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward