Instant operációsrendszer MSI alaplapokhoz

Az MSI a Cebit alkalmával egy meglehetősen érdekes kis szerkezetet mutatott be, amely tulajdonképpen nem más, mint egy Linux alapú pici operációsrendszer. A Winki névre keresztelt megoldás egy USB-s flash meghajtón kerül majd forgalomba: a szerkezet közvetlenül az alaplapon található egyik USB kivezetésre csatlakozik, és számos funkciót kínál anélkül, hogy a felhasználónak a gépen található „rendes” operációsrendszert kéne használnia. Hasonló megoldás az ASUS egyes alaplapjain már nagyon régóta jelen van: a szintén Linux alapú rendszer Express Gate névre hallgat és egy az alaplapra integrált flash memórián foglal helyet, ám ettől a kis különbségtől eltekintve teljesen hasonló funkciókat kínál, mint az MSI Winki megoldása.

Instant operációsrendszer MSI alaplapokhoz

Az MSI a Cebit alkalmával egy meglehetősen érdekes kis szerkezetet mutatott be. A Winki névre keresztelt megoldás egy USB-s flash meghajtón kerül majd forgalomba: a szerkezet közvetlenül az alaplapon található egyik USB kivezetésre csatlakozik, és számos funkciót kínál anélkül, hogy a felhasználónak a gépen található „rendes” operációsrendszert kéne használnia. Hasonló megoldás az ASUS egyes alaplapjain már nagyon régóta jelen van: a szintén Linux alapú rendszer Express Gate névre hallgat és egy, az alaplapra integrált flash memórián foglal helyet, ám ettől a kis különbségtől eltekintve teljesen hasonló funkciókat kínál, mint az MSI Winki.

A gyártó az új szerkezet segítségével egy egyszerűen használható, letisztult és gyors rendszert szeretett volna a vásárlók rendelkezésére bocsátani, amelynek segítségével az emberek Linux-ról  kialakított képét is nagymértékben javítani akarják. A flash meghajtón található operációsrendszer rendkívül egyszerűen működésre bírható: az első indításnál minden szükséges paramétert egy jól áttekinthető, könnyen kezelhető varázsló segítségével állíthatunk be. Maga a szoftver egyébként 15 féle nyelvet támogat (magyarról nincs hír), így használata könnyű. Az MSI szerint a Winki előnye, hogy rendkívül gyorsan használatra kész állapotba kerül, kevés rendszererőforrást használ, sőt, ami a legfontosabb: a vírustámadások gyakorlatilag nem érintik a rendszert. A gyártó szerint az újdonság úgy kerül majd a felhasználókhoz, hogy azért nem kell plusz összeget kifizetniük (azért valószínűleg belekalkulálják az aktuális termék árába).

A Winki egyébként Mozilla Firefox webböngészőt és számos egyéb ismert szoftvert kínál a felhasználóknak, így nem kell új alkalmazások kezelését sem megtanulni. Az egyik legfontosabb tulajdonság, amely külön említést érdemel, az a több platformot is támogató azonnali üzenetküldő alkalmazás, amely Pidgin névre hallgat. A szoftver segítségével 15 féle azonnali üzenetküldő hálózat kezelésére van lehetőség egy időben, így minden különösebb gond nélkül tarthatjuk a kapcsolatot többek között az MSN-en, ICQ-n, Yahoo-n és Skype-on lévő ismerősökkel és barátokkal. A Wiki OS ezen kívül fényképnézegetéshez és kereséshez, valamint számos egyéb általános PC-s feladatokhoz is tartalmaz alkalmazásokat.

Az újdonság várható megjelenésével kapcsolatban egyelőre nem szolgált információkkal a vállalat. Az instant operációsrendszer a kiválasztott MSI alaplapokon és egyes felsőkategóriás noteszgépekben kaphat helyet a jövőben.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward