Infók a Clarksfield mobil CPU-k TDP-iről

Az Intel új processzorairól, azaz a Core i3-as, Core i5-ös és Core i9-es újdonságokról néhány hete már beszámoltunk, ám most új információk érkeztek, ezúttal a Westmere alapú  négymagos processzorokról, amelyek Clarksfield kódnéven válnak majd ismertté a nem is oly távoli jövőben. Az újdonságok esetében a vállalat meglepően alacsony órajeleket alkalmaz, de emellett a termékek TDP-je viszonylag magasnak mondható, legalábbis a négymagos Core 2-es mobil processzorokéhoz képest.

Infók a Clarksfield mobil CPU-k TDP-iről

Az Intel új processzorairól, azaz a Core i3-as, Core i5-ös és Core i9-es újdonságokról néhány hete már beszámoltunk, ám most új információk érkeztek, ezúttal a Westmere alapú  négymagos processzorokról, amelyek Clarksfield kódnéven válnak majd ismertté a nem is oly távoli jövőben. Az újdonságok esetében a vállalat meglepően alacsony órajeleket alkalmaz, de emellett a termékek TDP-je viszonylag magasnak mondható, legalábbis a jelenleg forgalomban lévő négymagos Core 2-es mobil processzorokéhoz képest. Az asztali Core i7-es modellek 130W-os TPD-jéhet viszonyítva alacsonyag az értékek.

Első körben háromféle processzor lesz jelen a négymagos mobil Clarksfield kínálatban: mindegyik modell Core i7-es márkajelzéssel büszkélkedik majd és 32 nm-es csíkszélességgel készül. A három újdonság között egy Extreme Edition (XE) modell is helyet kap, az órajelek pedig 1,6 GHz és 2 GHz között fognak elhelyezkedni. A termékek esetében elérhető lesz a Turbo-Boost technológia, amelynek köszönhetően a négymagos processzorok esetében egy mag fog üzemelni, amely 2,8 GHz-es és 3,2 GHz-es órajelen ketyeg majd modelltől függően, amennyiben a technológiát aktiváljuk. Az XE modell esetében a TDP értéke 55W-os lesz, míg a másik kettő, alacsonyabb órajelen üzemelő processzor 45W-os TDP-vel fog rendelkezni.

A leglassabb processzor esetében 6 MB, míg a másik két processzornál 8MB lesz a harmadszintű megosztott gyorsítótár mérete. Mindhárom modell esetében négy processzormag áll majd rendelkezésre, de ezek mellé HT támogatás is társul, tehát a rendszer egy időben összesen akár 8 szálon tud majd dolgozni. A termékeknél nem lesz jelen beépített integrált videó vezérlő. A processzorok esetében PGA-G1-es tokozást fog alkalmazni a gyártó.

Időközben a Core i5-ös és Core i7-es Lynnfield egységekről is érkeztek hírek (fenti táblázat). A központi egységek maximum 95W-os TDP-vel fognak rendelkezni, valamint fel lesznek szerelve a Turbo-Boost támogatással is, amely 3,2 GHz és 3,6 GHz közötti órajel elérését teszi lehetővé, amennyiben az eljárást bekapcsoljuk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward