iMon: távirányítsuk a PC-t egyszerűen

A SoundGraph termékei jártak nálunk, amelyekkel könnyedén és gyorsan házimozit varázsolhatunk számítógépünkből vagy akár noteszgépünkből. Az egyik termék egy 5,25 hüvelykes bővítőhelyre beszerelhető egységből és egy távirányítóból, míg a másik egy USB-s vevőből és egy pici távirányítóból áll.

iMon: távirányítsuk a PC-t egyszerűen

Bevezető és az iMon Mini

A SoundGraph termékei jártak nálunk, amelyekkel könnyedén és gyorsan házimozit varázsolhatunk számítógépünkből vagy akár noteszgépünkből. Az egyik termék egy 5,25 hüvelykes bővítőhelyre beszerelhető egységből és egy távirányítóból, míg a másik egy USB-s vevőből és egy pici távirányítóból áll.

Manapság egyre népszerűbbek a HTPC (Home Theather PC - Házimozi PC)  konfigurációk, amelyek különleges házukkal illenek a legtöbb nappaliba, ugyanakkor széleskörű szolgáltatásaikkal pedig minden igényt kielégítenek, legyen szó akár zenehallgatásról, képnézegetésről vagy házimozizásról. Hogy a HTPC használata még kényelmesebb legyen, a gyártók általában mellékelnek hozzá egy távirányítót és megfelelő szoftvert annak érdekében, hogy akár ágyból vagy fotelből is könnyedén irányíthassuk kedvenc HTPC egységünket.

Most két terméket is bemutatunk, amelyek segítségével az egyszerűbb asztali- és notebook konfigurációkból is HTPC-t varázsolhatunk: nálunk járt az iMon VFD és az iMon Mini, előbbi kifejezetten asztali gépekhez és HTPC házakhoz, míg utóbbi ugyanezekhez, plusz akár noteszgépekhez is használható.

[bold]iMon Mini

[/bold]Az első termék az iMon Mini elnevezést viseli, a kis eszköz nevéhez méltóan pici dobozban érkezik. A csomagolás már első ránézésre is bizalomgerjesztő: a doboz festése és anyaga igényes, így joggal gondolhatjuk, hogy a csomagolás belsejében lapuló eszköz is hasonló minőséggel rendelkezik.

A csomagolás belsejében először a távirányítót pillantjuk meg, amely egy különlegesen kialakított karton "ágyban" foglal helyet. A karton borítást felemelve megpillanthatjuk magát az eszközt és a hozzá tartozó kiegészítőket, kábelt és telepítő lemezt. A dobozban példás rend uralkodik, ez ismét egy pozitívum még így a teszt megkezdése előtt.

A doboz belsejében megtaláljuk magát a vevőegységet, amely USB-s csatlakozóval van felszerelve. Az USB csatlakozó elforgatható, így a környezetnek megfelelően tudjuk beállítani az egységet, hogy tökéletesen vegye a távirányítóból érkező jeleket. Maga a vevő úgy néz ki, mint egy webkamera, a dizájn szép, az anyagfelhasználás szintén rendben van, egyszóval semmi rosszat nem tudunk mondani a kis szerkezetre. A vevő után megpillantjuk a hozzá tartozó USB-s dokkolót, amely nem csak egy egyszerű dokkoló. Az eszköz nagyjából egy csipeszhez hasonlítható, amelyből kispórolták ugyan a rugót, de gumírozott "lapátokkal" látták el, hogy ne karcolja meg az asztali monitor vagy a notebook kijelző keretét, illetve stabilan maradjon a helyén és ne csúszkáljon. A dokkoló egység USB-kábele megfelelően hosszú, így akár asztali monitorra helyezve is elér a gépig, persze ésszerű határokon belül (1,5 m).

A hardver után egy-két szót megérdemel a szoftverkörítés és a leírás is. A kis készülékhez a gyártó mellékel egy leírást is, amely összesíti a szerkezet legfontosabb tulajdonságait, valamint bemutatja a távirányítót. A prospektus igényes és informatív, még némi szerelési segítséget is találunk benne. A csomagban egy telepítő lemez is található, amely 8 cm-es átmérővel bír. A cd tartalmazza az iMon és iMedianHD szoftvereket, ezek az alkalmazások a felhasználók legnagyobb örömére tudnak magyarul is. A gyártó egy pici gombelemet is ad a csomaghoz, ez a távirányító beüzemelésekor jut majd szerephez. A gombelem egyébként CR2025-ös típusú.

Az iMon Mini infra távirányítója a kis eszközhöz hasonlóan pici, ám mégis rendkívül jó fogással rendelkezik. A távirányító használata kényelmes, az anyaga meglepően jó minőségű. Az egység alja két oldalról recékkel van borítva a még biztosabb fogás érdekében. A gombok elhelyezése logikus: a távirányító illik a műszaki cikkeknél már megszokott távkapcsolók közé, a gombok elhelyezkedését gyakorlatilag pár perc után megtanuljuk. A távirányító felső részén található zöld gombbal kiléphetünk az egyes alkalmazásokból, míg a piros gomb megnyomásával a számítógép kikapcsol (bekapcsolni sajnos nem tudjuk vele). A kis egység alsó részén helyezkedik el az elemtartó fiók, amely könnyedén kihúzható. A távirányító hatótávolsága a gyártó állítása szerint 10 méter

Az iMon Mini után vegyük szemügyre közelebbről a nagytestvért, az iMon VFD-t.

iMon VFD

[bold]iMon VFD

[/bold]

Cikkünk második szereplője az iMon VFD. Ez a termék már kifejezetten asztali számítógépekhez és HTPC konfigurációkhoz készült: az egység egy 5,25 hüvelykes házzal érkezik, amely pontmátrixos kijelzővel és egy hangerő szabályzóval is el van látva.

Az iMon VFD doboza már jóval nagyobb és nehezebb, mint a kistestvér, iMon minié. A VFD csomagolása szintén igényes és informatív, ugyanis ennek a doboznak a hátsó oldalán is találunk némi információt a készülékkel, illetve tulajdonságaival kapcsolatban. A doboz belseje hasonló felépítéssel bír, mint az iMon Mini-nél már megismert példány: a fedél felnyitásakor elsőként a távirányítót (iMon PAD) pillantjuk meg, amely első látásra belopta magát a szívünkbe, no de erről majd később. A doboz belsejében a távirányító "ágya " alatt találunk egy újabb kartondobozt, ez az egység már az iMon VFD-t és a hozzá tartozó kellékeket rejti.

A gyártó a készülékhez mellékel egy pici leírást, amely a távirányítót mutatja be, valamint segít az iMon VFD-vel kapcsolatos szerelési nehézségek leküzdésében is, ugyanis néhány rajz segítségével útmutatást nyújt, hogy mit és hova kell csatlakoztatni a zökkenőmentes működés érdekében. A kellékek között néhány kábel is feltűnik: ezek közül az egyik egy 24 tűs ATX kábel, amelyet az alaplap és a táp 24 tűs csatlakozói közé kell bekötni. Ez a kábel látja majd el árammal az iMon VFD-t. A második kábel segítségével az alaplap egyik belső USB kivezetésére köthetjük rá a szerkezetet, így nincs szükség külső kábelezésre. A csomagban találunk négy darab csavart, amelyek segítségével rögzíthetjük a terméket a ház egyik 5,25 hüvelykes bővítőhelyébe. A kábelek és a csavarok mellett két darab AAA elem is lapul a dobozban, ezek a távirányító működéséhez kellenek majd. A kellékek sorát a telepítőlemez zárja, amelyen ugyanazok a szoftverek lapulnak, mint az iMon Mini esetében, nevezetesen az iMon és az iMedian HD.

Az iMon VFD fekete színben érkezett hozzánk, az eszköz első ránézésre is minőségi kivitellel rendelkezik. A VFD egy kétsoros pontmátrixos kijelzőt tartalmaz, ez a rendszer különböző információit, az éppen aktuális zeneszám címét és adatait, vagy az aktuális híreket és időjárás információit jeleníti meg beállítástól függően. Zenelejátszás közben EQ kijelzővé alakul a szerkezet, így rendkívül tetszetős akár számítógépházban, akár HTPC házban használjuk. Az iMon VFD számos kábelt tartalmaz, amelyek funkcióit most elmagyarázzuk.

A széles fekete csatlakozó nem más, mint a 24 tűs ATX csatlakozó, amelyet - ahogy korábban is említettük - az alaplap és a tápegység csatlakozója közé kell beiktatni, erről kapja az áramot a kis eszköz. A második csatlakozó egy USB kábel, amelynek segítségével a rendszerrel kommunikál az eszköz. Mellette, a harmadik kép bal szélén látható egységet a bekapcsoló gomb alaplapi csatlakozójának helyére kell illeszteni, míg a ház bekapcsoló gombjának kábelét az iMon nyomtatott áramköri lapján elhelyezkedő, két tüskéből álló csatlakozóra kell rögzíteni. Ezzel azt érjük el, hogy a rendszer távirányító segítségével is bekapcsolható lesz, ugyanakkor továbbra is használhatjuk majd a rendszer gyári bekapcsoló gombját a rendszer ki- és bekapcsolásához.

 

 

Az iMon VFD összességében egy impozáns kis szerkezet, amely mind megjelenésében, mind funkciói tekintetében teszi különlegessé a már megszokott konfigurációnkat. A panel elején található kis szabályzó egység a hangerő növeléséhez és csökkentéséhez használható, ám ha a szabályzót benyomjuk, akkor elnémul a rendszer. A hangot a szabályzó ismételt benyomásával lehet visszaállítani.

Az eszközhöz természetesen távirányítót is mellékel a gyártó: az egység nélkülözhetetlen a kényelmes PC/HTPC használathoz. Maga a távirányító a VFD-hez hasonlóan szintén minőségi darab. A távirányítón már ránézésre is feltűnik, hogy nem egy mindennapi távkapcsoló: a különböző gombok funkcióik szerint nagyon jól el vannak különítve egymástól, a fontosabb gombokat kisebb csoportokba rendezte a gyártó. A távirányító egyébként két darab AAA elemmel működik, az egység fogása nagyon jó, súlya teljesen átlagos, így összességében nagyon jónak mondható. A hátoldalon található egy bemélyedés, ami jól kézbe illik, ezáltal még biztosabb az eszköz fogása.

A VFD infra távkapcsolójával könnyedén helyettesíthetjük az egeret és a billentyűzetet, persze játékra ez a megoldás nem alkalmas. A billentyűzet helyettesítéséhez rendelkezésünkre áll egy virtuális billentyűzet szoftver, amely sajnos angol kiosztású, ám meglepően jól használható. Az egerészéshez a távirányító agy fekete, kör alakú gombját használhatjuk: ezzel a módszerrel gyorsan és pontosan egerészhetünk, míg az egérgombokat a kör alja körül elhelyezkedő gombok helyettesítik. A távirányító felső szegmensében helyezkednek el a multimédiás funkciók irányításáról gondoskodó gombok (lejátszás, track váltás stb...) Az egység segítségével - ha gépünk rendelkezik TV tunerrel - akkor könnyedén válthatunk csatornákat is, illetve irányíthatjuk a többi alkalmazást. A távirányító segítségével ki- és bekapcsolhatjuk a rendszert, a bal felső zöld gombbal pedig kiléphetünk az egyes alkalmazásokból. A távkapcsoló 15 méteres hatótávolsággal rendelkezik.

Ezzel nagyjából be is mutattuk az iMon VFD hardverét és kellékeit, így most már nyugodtan megtekinthetjük, hogy mire is képes a készülék élesben, illetve milyen szoftvereket mellékel hozzá a gyártó.

A termékek működés közben: szoftverek

Az iMon Mini és Imon VFD esetében ugyanazokat a szoftvereket kapjuk gyárilag. Az egyik az iMon program, amely a távirányító és a rendszer alkalmazásai között teremt kapcsolatot: a szoftver rendkívül sokoldalú, segítségével különböző programok kezelésére, illetve a készülékek funkcióinak finomhangolására van lehetőség.

Nézzük is meg közelebbről, hogy mire képes az iMon. A beállító menü egyes funkcióit megpróbáljuk részletesen elmagyarázni, illetve kitérünk a két termék (iMon VFD és iMon Mini) közötti különbségekre is.

A szoftvercsomag telepítése már magyar nyelven zajlik, a folyamat nagyjából 2-3 percet vesz igénybe, ezután egy újraindításra van szükség, mielőtt használatba vennénk a szoftvert. A gyors újraindítás után automatikusan elindul az iMon szoftver, amely első körben megkérdezi, hogy milyen távirányítót kaptunk a rendszerhez, majd beállítja az eszközhöz tartozó funkciókat.

A távirányító kiválasztása után már azonnal használhatjuk is a szoftvert, ám a beállítások között nem árt szétnézni és elvégezni a számunkra szükséges módosításokat. Az iMon-on belül meghatározhatjuk, hogy a távirányító mennyire legyen érzékeny billentyűzet- és egér módban. Az alap beállítás az iMon VFD távirányítója esetén túl érzékenynek bizonyult, amennyiben az egérmutatót akartuk irányítani, ám a billentyűzet mód használatakor már nem voltak gondok. Az első meglepetés itt ért minket: az iMon Mini nem használható egér helyettesítésére, még akkor sem, ha kézzel egérfunkciókat rendelünk az egyes irányító billentyűkhöz.

A szoftvercsomag tartalmaz egy virtuális billentyűzetet is, amelynek segítségével könnyedén írhatunk a távirányító segítségével, ha nagyon muszáj. Gépelésre, illetve hosszabb szövegek beírására nem túl alkalmas a szoftver, ugyanis ehhez kissé nehézkes a kezelése.

Az iMon lehetőséget kínál a különböző hírforrások legfrissebb híreinek ellenőrzésére. Több előre beállított forrás közül válogathatunk, de a meglévő listát kedvünk szerint bővíthetjük is. A hírforrások az iMedianHD alkalmazáson belül lesznek megtekinthetőek.

A beállítások között megadhatjuk azt is, hogy milyen alkalmazások jelenjenek meg a távirányítóról aktiválható programindító menüben. A listát tetszés szerint módosíthatjuk: törölhetünk és hozzáadhatunk programokat, így rendkívül hatékonnyá és gyorssá tehetjük a távirányítós géphasználatot.

A jobb oldali kép a FrontView menüpontot mutatja be, ez az opció csak a kijelzővel is rendelkező iMon VFD esetében használható. A menüben beállíthatjuk, hogy milyen rendszerinformációk jelenjenek meg a pontmátrix kijelzőn, illetve azt is szabályozhatjuk, hogy audió vagy videó fájlok lejátszásakor milyen média információkat írjon ki a rendszer. Lehetőség van a friss hírek megjelenítésére is, ehhez a hírforrások beállítására van szükség, majd ki kell választani, hogy mely forrásokból csemegézzen a szoftver. Lehetőség van arra is, hogy a program ellenőrizze, hogy jött-e új levelünk, majd értesítsen. Ehhez be kell állítani az e-mail fiókot: meg kell adni a felhasználónevet, jelszót és egyéb szükséges információkat.

 

Az iMon alkalmazás tartogat még két rendkívül hasznos funkciót. Az időzítő segítségével a megadott időpontban kapcsolhatjuk be- és ki a rendszert, ami sok esetben hasznos lehet. A másik rendkívül ötletes alkalmazás a monitorfelbontás-változtató opció. A felsorolásból kiválogathatjuk a monitorunk által támogatott felbontásokat, amelyek közül gyorsan váltogathatunk majd a megfelelő menüből.

Az iMon beállításait kiveséztük, most nézzük, hogy pontosan milyen kezelőfelületek tartoznak a különböző opciókhoz.

A kezelőfelületek letisztultak, áttekinthetőek és dizájnosak, használatuk nagyon egyszerű.

A szoftvercsomag tartalmaz egy rendkívül igényes Front End alkalmazást is, amely a HTPC építők és az átlagfelhasználók számára rendkívül fontos része a termékeknek. Mindkét készülékez, azaz az iMon Mini-hez és az iMon VDF-hez is ugyanaz az iMedian HD szoftver jár, így bármelyik terméket is választjuk, ebben a tekintetben azonos végeredményt kapunk.

Az iMedian HD nálunk járt változatai teljes egészében magyar nyelvűek voltak, a fenti kép a gyártó promóciós anyagából származik. A szoftver tökéletesen alkalmas HD videók, DVD-k audió CD-k és zenék lejátszására. A program kezelőfelülete minden esetben dizájnos és könnyedén kezelhető. A szoftver fényképeink nézegetésére is tökéletes, az alkalmazás számos formátum kezelésére képes.

Az alkalmazás egy teljes értékű Média Center program, így tökéletesen alkalmas televíziós adások vételére és kezelésére, persze csak akkor, ha van TV tuner kártya a gépben. Az adások felvételére is lehetőség van, egyszóval minden igényt kielégít a szoftver. Ha a képre kattintunk, megtekinthetjük a szoftvert akcióban. A videó ebben az esetben többet mond, mint ezer kép.

A szoftverek után van itt még egy, azaz két kis érdekesség: az iMon VFD kijelzőjéről működés közben képeket ugyan nem készítettünk, de csináltunk helyettük két pici videót. Az első videón megtekinthetjük, hogy az iMon VFD AUTO módban hogyan működik, illetve alaphelyzetben milyen szövegeket jelenít meg, míg a másik videón azt vehetjük szemügyre, hogy miként működik az egység zenelejátszás közben, illetve mi történik a kijelzőn, amíg a rendszer a zenét játsza.

A videók sajnos nem a legjobb fényviszonyok mellett készültek, ezért kissé sötétek és szemcsések, de talán átjön rajtuk a lényeg.

A szoftverek és a termékek ismertetése után már csak egy rövid értékelés van hátra. Lapozzunk egyet.

 

Értékelés

iMon Mini - Kedvező árú PC távirányító, sok-sok hasznos multimédiás funkcióval.

Az iMon Mini egy ütőképes termék a piacon: noteszgépekhez és asztali számítógépekhez egyaránt tökéletesen használható, a készülékhez mellékelt szoftverkörítés hatékonyságával és sokoldalúságával rendkívül jó választássá teszi a terméket. Az iMon VFD-hez képest néhány hiányosságot azért észrevehettünk, ám ezek nem mondhatóak jelentősnek: nem tudja a szerkezet bekapcsolni a gépet, valamint a távirányítót nem lehet az egér kiváltására használni. Ettől eltekintve az iMon Mini a maga 6500-7000 forint körüli árával igazán jó terméknek mondható, ha HTPC-t szeretnénk varázsolni meglévő konfigurációnkból és esetleg még TV tuner kártyánk is van, akkor hibátlan választás.

iMon VFD - Profi megoldás akár HTPC-ben, akár számítógépben kívánjuk használni.

Az iMon VFD már teljesen más szegmenset céloz meg a piacon, mint az iMon Mini. Az iMon VFD tökéletes társa lehet a HTPC építőknek, illetve azon felhasználóknak, akik profi HTPC-t szeretnének varázsolni asztali gépükből. Rendkívül jó tulajdonsága a készüléknek, hogy segítségével bekapcsolhatjuk a gépünket. A készülékhez mellékelt távirányító hibátlan, még az egér kiváltását is megoldhatjuk vele, így kényelmesen irányíthatjuk gépünket akár egy kényelmes fotelból is. A szoftverkörítés ennél a készüléknél is hibátlan, már csak azért is, mert ugyanazt kapjuk hozzá, mint az iMon Mini-hez.

A készülék fekete és ezüst kivitelben egyaránt elérhető, így  gyakorlatilag majdnem minden HTPC házhoz passzol. A termék 22-23.000 forintos árával ugyan olcsónak egyáltalán nem nevezhető, ám ha HTPC építésbe vágunk vagy szeretnénk meglévő rendszerünket egy igai házimozi konfigurációvá varázsolni, akkor szinte nélkülözhetetlen kellék.

A cikkben szereplő iMon készülékeket a Senerit Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre. Köszönjük! :)

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward