Húszmagos erőgép-fürt a Cooler Master-től

A Cooler Master mérnökei érdeklődnek a kisebb számítógépfürtből álló rendszerek iránt, legalábbis ami a konfigurációhoz szükséges házat és a hűtést illeti. A minőségi hűtőmegoldásairól és számítógépházairól ismert gyártó a Cebit alkalmával egy meglehetősen furcsa rendszerrel képviselteti magát: az újdonság egy 20 processzormagból álló számítógép fürt, amely egyetlen gépházban kap helyet.

Húszmagos erőgép-fürt a Cooler Master-től

A Cooler Master mérnökei érdeklődnek a kisebb számítógépfürtből álló rendszerek iránt, legalábbis ami a konfigurációhoz szükséges házat és a hűtést illeti. A minőségi hűtőmegoldásairól és számítógépházairól ismert gyártó a Cebit alkalmával egy meglehetősen furcsa rendszerrel képviselteti magát: az újdonság egy 20 processzormagot hasznosító számítógépfürt, amely egyetlen gépházban kap helyet.

Az alap számítógépházat a gyártó hardcore játékosok konfigurációihoz fejlesztette ki, így az elegendő hellyel rendelkezik akár vízhűtő rendszer beépítéséhez, illetve rengeteg bővítőhelyet kínál a különböző rendszerösszetevők számára is. A bemutatóban szereplő ház, amiről eddig szó volt, tulajdonképpen egy átalakított ATCS 840-es modell. A nem is olyan kis mértékben módosított terméket a gyártó szakemberei összesen 5 darab mini ITX alaplappal szerelték fel, ami végső soron öt különálló rendszert jelent. A megfelelő virtualizációs és hálózati teljesítménnyel rendelkező kis rendszerek összekapcsolásával egy ütőképes számítógép fürtöt lehet építeni.

A 20 processzormaggal rendelkező konfigurációban az öt mini ITX alaplapban egy-egy Intel Core 2 Quad 9400-as processzor lapul, így a számítógép fürt összesen 20 maggal képes gazdálkodni. Minden egyes processzort folyadékhűtő rendszer segítségével hűtenek. Az alaplapok mindegyike 2 GB memóriával és fix adattároló rendszerrel van ellátva, ezen kívül mindegyik rendszer külön optikai meghajtót is kapott. A tesztek alapján a rendszer hűtése teljesen rendben van: a gyártó beszámolója alapján a rendszerekben 5 órányi teljes terhelés után a legmelegebb processzor 66 Celsius fokos volt, a környezeti hőmérséklet pedig 30 Celsius fok, míg a lapkakészlet hőmérséklete 38 Celsius fok.

A megfelelő hűtésért három darab 200 mm-es átmérőjű ventilátor, egy 120 mm-es légkeverő, valamint egy 5 vízpumpából álló folyadékhűtő rendszer és egy nagyméretű hőleadó radiátor felelt. A komplett rendszert egy 1200W-os Cooler Master tápegységre bízta a vállalat. További képek és részletek a március 3-a és 8-a között megrendezésre kerülő Cebit alkalmával várhatóak.

Hogy a vállalat csak érdekességnek szánja a terméket, vagy valóban kínál-e a jövőben átalakított, számítógép fürtök építéséhez kialakított ATCS 840-es házakat, az szintén a Cebiten derülhet ki.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward