Hódító útjukra indultak a Nehalem alapú Xeonok

Nagyjából öt hónappal az asztali Nehalem processzorok megjelenése után most végre a szerver piacra is betör az Intel legfrissebb architektúrája. A Nehalem alapokon nyugvó Xeon processzorok rengeteg újítással szolgálnak az üzleti felhasználók számára: a régi megoldásokkal ellentétben most már a szerverekben is integrált memória vezérlővel és QuickPath interfésszel ellátott központi egységek teljesíthetnek szolgálatot, ez utóbbi megoldás révén a processzorok és a memória modulok között immáron közvetlen kapcsolat van csak úgy, mint egy ideje az AMD szerverprocesszorainál, az Opteron modelleknél.

Hódító útjukra indultak a Nehalem alapú Xeonok

Nagyjából öt hónappal az asztali Nehalem processzorok megjelenése után most végre a szerver piacra is betör az Intel legfrissebb architektúrája. A Nehalem alapokon nyugvó Xeon processzorok rengeteg újítással szolgálnak az üzleti felhasználók számára: a régi megoldásokkal ellentétben most már a szerverekben is integrált memória vezérlővel és QuickPath interfésszel ellátott központi egységek teljesíthetnek szolgálatot. Az új processzorok esetében következő generációs virtualizációs technológiát alkalmaz a gyártó (Virtualization Technology, VT), de a termékek HyperThreading és Intel Turbo Boost technológiákkal is fel vannak vértezve. Az új processzorok az Intel 5520-as lapkakészletével ellátott alaplapokban kaphatnak helyet.

A most megjelent, kétprocesszoros rendszerekbe szánt Nehalem-EP kódnévre keresztelt processzorok pontos specifikációit és várható árukat az alábbi táblázatban próbáltuk összesíteni. Természetesen ezzel egy időben három, egyprocesszoros rendszerbe szánt Nehalem alapú Xeon processzor is megjelent, amelyek áraikat és specifikációikat tekintve nagyrészt megegyeznek asztali megfelelőikkel, azaz a Core i7-es sorozat tagjaival. Az új modellek sorrendben a W3570-es, a W3540-es és a W3520-as típusjelzést viselik.

Az újdonságok megjelenésével egy időben számos szerverkészítő nagyvállalat mutatta be Nehalem alapú munkaállomásait és szervereit, köztük a HP, a Sun és a Cisco is. Az Intel közleménye szerint mindent egybevéve összesen 230 féle Nehalem Xeon processzorral ellátott rendszer érhető el a piacon. A fent említett konfigurációkat 70 ismert gyártó készíti világszerte.

További információk az új processzorokról a gyártó által összeállított PDF bemutatóban olvashatóak: http://www.intel.com/Assets/PDF/prodbrief/321579.pdf

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward