Hibát találtak a Haswell processzoroknál

A későn felfedezett hiba a TSX utasításkészletet érinti. A Haswell processzorok mellett a már szállítás alatt álló Broadwell-Y processzoroknál is jelen van a hiba.

Hibát találtak a Haswell processzoroknál

A TSX utasításkészlet, amely az Intel Haswell processzorainak része, egyelőre még nem terjedt el a mindennapokban használatos szoftverek körében, de a legnaprakészebb fejlesztők minden bizonnyal éppen most is azon dolgoznak, hogy a TSX támogatással ellátott szoftverek mielőbb elérhetővé váljanak.

Sajnos azonban a munkát egy időre fel kell függeszteni, ugyanis a Haswell TSX implementációja hibát tartalmaz, ami kritikus szoftveres gondok forrása lehet. Az Intel a hiba létezését már újságírók körében is elismerte.

A hibajelenséget a dolgok jelenlegi állása szerint egy külsős szoftverfejlesztő vette észre elsőként, majd az Intel szakemberei megvizsgálták a bejelentést, és a belsős tesztek visszaigazolták, valóban hibáról van szó. Ehhez hasonló hibajelenséget rendszerint nem szoktak ilyen későn észrevenni – most sajnos homokszem került a gépezetbe.

Az Intel gyors megoldásként egy CPU mikrokód frissítéssel orvosolja a hibát, amely új alaplapi BIOS formájában válhat elérhetővé. A TSX funkció a Haswell processzoroknál letiltásra kerül, így a rendszer stabilitása garantálható lesz, viszont a TSX utasításkészletben rejlő előnyök kiaknázására már nem lesz mód. Azok a szoftverfejlesztők, akik szeretnék folytatni a TSX támogatás implementálásával kapcsolatos munkát, ezt megtehetik majd, ugyanis a legfrissebb információ szerint, fejlesztői felhasználási célzattal engedélyezhető lesz a TSX támogatás, de csak a Haswell-EP processzoroknál.

A hibajelenség a Haswell, Haswell-E és Haswell-EP processzorokat egyaránt érinti, sőt, a Broadwell processzorok esetében is fennáll. Mivel a táblákba szánt Broadwell-Y processzorok gyártása és szállítása már megindult, így ezeknél a termékeknél túl késő van egy esetleges javítás alkalmazására, valószínűleg egy későbbi steppingváltással lesz orvosolva a hiba.

A Haswell-EP processzorok esetében egyébként nem jelent csúszást a probléma, hiszen a javításra már nincs idő, de a TSX utasításkészlet firmware alapú engedélyezését és letiltását még meg lehet valósítani egy egyszerű BIOS frissítéssel. A fejlesztők használhatják majd a TSX támogatást, ha muszáj, mindenki másnak viszont ajánlott lesz kikapcsolva hagyni. A Haswell-EX szerverprocesszorok esetében már nem lesz jelen a TSX utasításkészletet érintő hiba, így ezek lesznek az első olyan kereskedelmi forgalomban kapható processzorok, amelyeknél a hibátlan TSX minden áldásos hatása élvezhető lesz.

Átlagfelhasználói szemmel nézve egyébként az egész helyzet nem túl nagy probléma, mert a TSX jelen pillanatban szinte csak szerver osztályú alkalmazásokban használatos – például tranzakcionális adatbázisszerver-alkalmazásoknál.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward