HDD-SSD hibrid rendszer a SilverStone-tól

Az SSD meghajtók végre egyre kedvezőbb áron érhetőek el a piacon, ám pénzünkért cserébe még mindig igen szerény adattároló kapacitást kapunk, sőt, a véges írási ciklus okozta problémával is szembe kell néznünk, amely praktikával azért szépen kezelhető. A SilverStone illetékesei egészen más irányból közelítették meg a kérdést: a vállalat egy új, kompromisszumokat is kínáló kiegészítővel próbálja kordában tartani az SSD meghajtóra jutó írási feladatok számát.

HDD-SSD hibrid rendszer a SilverStone-tól

Az SSD meghajtók végre egyre kedvezőbb áron érhetőek el a piacon, ám pénzünkért cserébe még mindig igen szerény adattároló kapacitást kapunk, sőt, a véges írási ciklus okozta problémával is szembe kell néznünk, amely néhány praktikával azért szépen kezelhető. A SilverStone illetékesei egészen más irányból közelítették meg a kérdést: a vállalat egy új, kompromisszumokat is kínáló kiegészítővel próbálja kordában tartani az SSD meghajtóra jutó írási feladatok számát.

A gyártó műhelyében egy HDDBOOST névre keresztelt kis kiegészítő készült, amely merevlemezből és SSD meghajtóból álló hibrid rendszer építését teszi lehetővé. A merevlemezt és az SSD meghajtót az újdonságban elhelyezett vezérlőre kell csatlakoztatni, majd az egész kis alrendszert egy SATA port segítségével az alaplapra kapcsolhatjuk. Hogy mitől is különleges az újdonság? Nos, a gyártó terméke az SSD meghajtóra tükrözi az operációs rendszer partíciójának tartalmát minden rendszerindítás előtt, így a különböző fájlok olvasása az SSD-ről zajlik, méghozzá rendkívül gyorsan, az írási folyamatokat pedig továbbra is a HDD végzi, hogy így a rendszer spórolhasson az SSD írási ciklusaival. A megoldás hátránya, hogy a meghajtók tartalmának tükrözése csak a rendszer indításakor történik, így ha a merevlemezre működés közben új fájlok íródnak, akkor azokat a rendszer a következő újraindításig a merevlemezről fogja olvasni.

A SilverStone szakemberei szerint a felhasznált SSD sebességétől függően a merevlemez korábbi teljesítménye akár 70%-kal is növelhető az újdonság segítségével. Ez a módszer a pusztán HDD-hez szokott felhasználók számára látványos rendszergyorsulást okoz, ezzel együtt pedig segít az SSD várható élettartamának kitolásában is.

A HDDBOOST bármilyen operációs rendszerrel használható, ám a 2,5 hüvelykes formátumú SSD kiválasztásánál mindenképpen figyelni kell arra, hogy a tükrözni kívánt rendszerpartíciónk elférjen a kiszemelt szilárdtest meghajtón. A gyártó az újdonsághoz minden szükséges kábelt mellékel, így nekünk már csak a merevlemezről és az SSD meghajtóról kell gondoskodnunk. A SilverStone ajánlása szerint a merevlemezen érdemes egy töredezettség-mentesítést is lefuttatni, mielőtt az SSD-re való tükrözés megtörténik. A szerkezet egyébkén 130,5 x 101,6 x 25,4 mm-es mérettel rendelkezik, súlya pedig 170 gramm, és 3,5 hüvelykes merevlemez bővítőhelyre szerelhetjük be.

A HDDBOOST Japánban már kapható, ott a termékért 37 eurónak megfelelő összeget kérnek el. Az újdonság az európai üzletek kínálatában várhatóan még ebben a hónapban feltűnik majd. További, részletes információkat a gyártó hivatalos weboldalán találunk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward