Hamarosan érkezik a SATA 3.0 (SATA 6 Gbps)

Napjainkban már elterjedtnek mondható a SATA 3 Gbps-os szabvány, a régebbi, 1,5 Gbps-os változat, amely SATA I néven futott, csak a régebbi alaplapok esetén érhető el. Most úgy tűnik, hogy hamarosan még tovább gyorsul a SATA technológia, ugyanis a legfrissebb hírek szerint már készülőben van a SATA 6 Gbps, amely kétszer akkora adatátviteli sebességet kínál, mint a SATA 3 Gbps.

Hamarosan érkezik a SATA 3.0 (SATA 6 Gbps)

Napjainkban már elterjedtnek mondható a SATA 3 Gbps-os szabvány (SATA 2.0), a régebbi, 1,5 Gbps-os változat, amely SATA I néven futott, csak a régebbi alaplapok esetén érhető el. Most úgy tűnik, hogy hamarosan még tovább gyorsul a SATA technológia, ugyanis a legfrissebb hírek szerint már készülőben van a SATA 6 Gbps (SATA 3.0), amely kétszer akkora adatátviteli sebességet kínál, mint a SATA 3 Gbps.

Az örömteli bejelentésre az IDF (Intel Developer Forum) alkalmával került sor. A SATA-IO, aki a SATA szabvánnyal kapcsolatos teendőkért és fejlesztésekért felel, bejelentette, hogy a SATA 6 Gbps szabvány egy része már készen áll, így egyre közelebb kerülnek ahhoz, hogy kiadhassák a végleges SATA 3.0-s szabvány specifikációit. A SATA 3.0 a jelenlegi információk szerint egyébként még az év vége előtt elkészül. A SATA 6 Gbps-os szabvány csatlakozói és kábelei visszafelé kompatibilisek lesznek a régebbi SATA szabványokkal, valamint az azokra épülő hardverelemekkel egyaránt. A SATA-IO szerint a megnövelt adatátviteli sebesség miatt minőségi alkatrészek felhasználására lesz szükség, hogy biztosítva legyen az adat integritás, illetve a stabil, megbízható működés.

A SATA 6 Gbps-os szabvány nagyobb adatátviteli sebességeihez több energia szükséges, ám mivel az adatátvitel gyorsabban történik, a magasabb fogyasztás csak rövid ideig tapasztalható, így az új szabvány "fogyasztása" nagyjából egy szinten helyezkedik majd el a SATA 3 Gbps-os eszközökével. A SATA 6 Gbps-os egységek közül elsőként az SSD meghajtók lesznek elérhetők, az új szabványra épülő első minta készülékek 2009 első negyedévében, míg a sorozatgyártásra szánt egységek majd csak 2009 második negyedévében lesznek elérhetőek.

Az új SATA szabvány esetében már dolgoznak az NCQ (Native Commant Queuing) technológia továbbfejlesztésén, sőt, az eSata szabvány csatlakozóján történő tápellátás kérdését is próbálják megoldani.

A másik fontos kérdés az AHCI (Advanced Host Controller Interface) támogatásával kapcsolatos. Az AHCI már egy ideje jelen van a piacon, ám az AMD és a VIA lapkakészletei esetében még mindig gondot okoz az, hogy nem tökéletes az AHCI támogatás. Ez a technológia felel többek között az NCQ, a SATA hotplugging és néhány energiatakarékossággal kapcsolatos funkció kezeléséért. A források nem fedték fel a pontos okát a hiányos támogatásnak, de egy lehetséges oknak bizonyulhat az, hogy az AHCI szabvány nem a SATA csoport kezében van. Az AHCI szabványért felelős csoportosulás nem szed díjakat a tagjaitól azért, hogy azok használhassák a szabványt. Ennek következménye az, hogy nincs pénz a szabvány átfogó tesztelésére, illetve a kompatibilitás kérdésének vizsgálatára. A szakértők elmondása szerint az egyes vállalatoknak saját maguknak kell megoldaniuk ezt a kérdést, talán ezzel magyarázhatóak az említett két cég hiányosságai.

Az új szabványhoz természetesen új logót is készítenek majd, de ez már csak részletkérdés.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward