GPU órajelet is növelnek az Arrandale processzorok

Az elmúlt hetek folyamán már sok információt hallhattunk a 45 nm-es és 32 nm-es csíkszélességgel készülő processzorokról, valamint arról is, hogy ezek az egységek már fejlettebb Turbo Boost támogatással érkeznek, azaz nagyobb órajel emelést tudnak végrehajtani szükség esetén, mint a jelenleg forgalomban lévő Nehalem alapú processzorok. A friss információk szerint a 32 nm-es processzormagokat és 45 nm-es GPU magot tartalmazó Arrandale kódnévre keresztelt mobil processzorok nem csak a processzormagok, hanem az integrált videó vezérlő órajelét is meg tudják majd emelni, amennyiben erre szükség van.

GPU órajelet is növelnek az Arrandale processzorok

Az elmúlt hetek folyamán már sok információt olvashattunk a 45 nm-es és 32 nm-es csíkszélességgel készülő processzorokról, valamint arról is, hogy ezek az egységek már fejlettebb Turbo Boost támogatással érkeznek, azaz nagyobb alap órajel emelést tudnak végrehajtani szükség esetén, mint a jelenleg forgalomban lévő Nehalem alapú processzorok. A friss információk szerint a 32 nm-es processzormagokat és 45 nm-es GPU magot tartalmazó Arrandale kódnévre keresztelt mobil processzorok nem csak a processzormagok, hanem az integrált videó vezérlő órajelét is meg tudják majd emelni, amennyiben erre szükség van.

Az újításnak köszönhetően a következő év elején megjelenő Arrandale egységek dinamikusan tudják majd változtatni az IGP órajelét a pillanatnyi terhelésnek megfelelően. A szóban forgó processzorok közül a Core i7 620M modellt vették alapul a források, ez a processzor két darab CPU maggal lesz ellátva, amelyek 2,66 GHz-es alap órajelen fognak ketyegni, ám ez a Turbo Boost segítségével dinamikusan megnövelhető egészen 3,33 GHz-ig. A grafikus mag esetében az alap 500 MHz-es órajelet a rendszer egészen 766 MHz-ig tudja majd növelni, ezáltal pedig némi teljesítménynövekedésre számíthatnak a felhasználók.

A Core i7 620M processzor egyébként 35W-os TDP-vel érkezik, ami első látásra kissé magasnak tűnik a fejlettebb, 32 nm-es csíkszélesség ellenére, ám nem szabad elfelejteni, hogy ebben a fogyasztási értékben nem csak a processzormagok és egyéb beépített alkatrészek, hanem az IGP fogyasztása is benne van. A régebbi hírek szerint az új termékcsaládban további két 35W-os TDP-vel rendelkező modell foglal majd helyet, amelyek 2,4 GHz-es és 2,53 GHz-es órajelen fognak üzemelni. A termékek mellé a vállalt két alacsony fogyasztású, és további két ULV (Ultra Low Voltage) verziót is piacra dob majd a nem is oly távoli jövőben.

A fent említett hét processzor mindegyike a következő év első negyedévében kerül forgalomba, azaz onnantól kezdve lesznek elérhetőek az OEM gyártók számára..

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward