Górcső alatt a félprofi scannerek

Előző cikkünkben kifejezetten a 20.000 forint alatti árral rendelkező scannereket helyeztük célkeresztbe, most azonban egy lépcsőfokot feljebb lépünk, megnézzük a félprofi scannereket, amelyek otthoni felhasználók számára már a profi kategóriát képviselik.

Górcső alatt a félprofi scannerek

Bevezető, a versenyzők tulajdonságai

Előző cikkünkben a 20.000 forintos árkategória alatti scannereket vizsgáltuk meg teljesítmény, képminőség és szolgáltatások tekintetében. Legfrissebb cikkünkben a 20 és 50.000 forint közötti fotó szkennereket helyeztük górcső alá, a szempontok között az előbbi cikkhez hasonlóan jelen volt a minőség, szolgáltatások és a szoftverkörítés vizsgálata.

A jelenlegi cikkben szereplő termékek közül már mindegyik megállja a helyét egy hobbi fotós laborjában, hiszen a készülékek nagy felbontásban és jó minőségben képesek bescannelni a fényképeket, diákat vagy akár a negatívokat egyaránt. Egyes készülékekhez külön fénykép adapterek tartoznak, amelyek segítségével a különböző méretű képeket könnyedén és gyorsan digitalizálhatjuk, de olyan készülék is szerepel a listában, amely nem tartalmaz külön fénykép adaptert, csak a fedőlapjában elhelyezett dia/negatív adapterrel büszkélkedhet. Ez utóbbi tesztünk legolcsóbb készüléke, a HP G3010-es modell.

A profi scannerek már nagyobb hatékonysággal képesek a régi fényképek javítására: az egységek jó optikának és a nagy felbontásnak köszönhetően jó minőségben tudják beolvasni a képeket, amelyekről aztán a szoftver képes eltávolítani a különböző szennyeződéseket, mint például a port és a karcokat, persze a hatékonyság nagyban függ a kép állapotától, de az eredmény kielégítő lehet. A profi szkennerek között olyannal is fogunk találkozni, amelyik képes a fényképről a vörösszem-effektus automatikus eltávolítására is, valamint nagy, 96 bites színes színmélységgel is bír. Ez a készülék a HP G4050-ese, amely a cikk legdrágább, legnehezebb és legnagyobb modellje. A scannerek mindegyike alkalmas átlagos, otthoni használatra és irodai munkára egyaránt, egyszóval igazán jó választás lehet szinte bármelyik modell. Mivel a helyzet azért nem ilyen egyszerű, így a következő kis írás segítségével megpróbáljuk részletesen is bemutatni az egyes versenyzőket a szoftverkörítés, a képminőség és a szolgáltatások fényében.

A cikkben két darab CCD chippel és egy darab CIS lapkával felvértezett scannert tesztelünk: a CCD-s modellek elterjedtebbnek mondhatóak, ám a Canon által használt CIS technológia jóval energiatakarékosabb a LED-es megvilágításnak köszönhetően, így a scanner számára nincs szükség külön adapter használatára, hanem elegendő az adatkommunikációra használt USB kábel is, hiszen ezen keresztül képes felvenni a készülék a működéséhez szükséges néhány wattot.

Az alábbi kis táblázatnak köszönhetően az előző cikkben már megismert termékek paramétereit hasonlíthatjuk össze az új versenyzőkével:

A rövid bevezető után egyből ugorjunk is a mélyvízbe, azaz nézzük meg a versenyzőket egyenként, részletesen.

HP ScanJet G4050 - a hardver

Első versenyzőnk a HP kínálatából érkezett. A HP ScanJet G4050-es talán cikkünk legjobban felszerelt terméke. Az újdonság egy hatalmas dobozban érkezett meg hozzánk, a csomagolás a már megszokott HP dizájnnal rendelkezett és komoly súllyal bírt. A gyártó a csomagoláson feltüntette a készülék legfontosabb tulajdonságait, így nagyjából tudhatjuk, mire számítsunk a kicsomagolás megkezdése előtt.

A scannerhez bőségesen kapunk dokumentumokat, amelyek között a gyors üzembehelyezési útmutatók mellett egy regisztrációs kártya és néhány egyéb dokumentum is található. Jó hír, hogy a termékhez mellékelt leírások között van magyar nyelvű is. A HP ezen kívül háromféle telepítő cd-t is adott a G4050-eshez, amelyek között a Mac Osx-hez., a Windows XP-hez és a Windows Vistához egyaránt külön-külön lemezeket találunk.

A kellékek listájában egy hálózati adapter, egy USB-s trapézkábel és egy tápkábel van jelen.

Mivel nem egy átlagos, hanem egy már-már profi scannerről van szó, így kapunk a termék mellé negatív és rendes fényképek számára használható kereteket egyaránt, amelyeknek köszönhetően a fotók digitalizálása rendkívül könnyen és hatékonyan végezhető el.

Maga a scanner rendkívül tetszetős dizájnnal bír, de a termék sajnos nagyon nagy és nagyon nehéz is, így egy átlagos íróasztalon bizony gondot okozhat az elhelyezése.

A készülék hátulján foglalnak helyet a különböző csatlakozók, amelyek között a tápcsatlakozó, a TMA csatlakozó és az USB port egyaránt megtalálható. Érdekesség, hogy a gyártó egy külön kapcsolót helyezett el a scanner hátulján, amellyel kikapcsolhatjuk a készüléket.

A robosztus felépítést jól mutatja a készülék ajtajának felfüggesztése: ilyen komoly szerkezetet ritkán lát az ember az alsóbb kategóriában, no de a fedőlap súlya miatt szükség is van a vas felfüggesztésre. A scanner ajtaja egyébként az első pár használatkor nehezen nyílik, mivel a csomagolás kicsit megtöri a TMA kábelt, így az szorul, de idővel ez elmúlik.

A készülék, mint ahogy azt az olcsóbb szegmensben már megszokhattuk, rendelkezik különböző gyorsgombokkal, amelyek segítségével egyszerűen és gyorsan indíthatjuk el a számunkra szükséges folyamatot a scanneléshez. A gombok a fedőlapon kaptak helyet, méretük is dizájnjuk tökéletesen el lett találva. A legfelső gomb fölött található egyébként egy kék LED, amely a készülék működését jelzi.

HP ScanJet G4050 - szoftveres képeségek

A HP termék most is hasonló szoftverkörítéssel érkezik meg hozzánk, mint az előző tesztben szereplő ScanJet 2400-es modell, ám ebben az esetben már egy komoly hardver végzi el a feladatokat, így szinte öröm a munka. Na jó, azért nem mindig az.

A scannerhez a HP saját szoftvereit telepíthetjük, a külső programok között egyedül az I.R.I.S. kapott helyet ismét, amelyet csak úgy használhatunk, ha előtte telefonon vagy interneten keresztül regisztráljuk. Összességében a szoftverkörítés teljesen rendben van, a telepítés nagyon egyszerű és viszonylag rövid ideig tart: maximum 5-10 percig.

A telepítő program egy rendkívül furcsa kérdést tesz fel nekünk rögtön az elején: akarjuk-e, hogy a scanner energiatakarékos módban működjön? Mi mind a két alternatívát kipróbáltuk, az eredmények alapján az energiatakarékos mód körülbelül 3W megtakarítást eredményez, de természetesen mindezt alapjáraton teszi, ettől függetlenül a termék scannelés közben ugyanúgy 18W körüli fogyasztással üzemel. Ötletes opció.

A fenti képen láthatjuk a múltkori cikkből már jól ismert beállítási ablakokat, amelyek segítségével az összes lehetséges scannelési paramétert szabályozhatjuk a felbontástól kezdve a dokumentum mentésének helyén át a fájlkiterjesztésig. A beállítások pontosan elegendőek egy profi fotós és egy átlag felhasználó számára egyaránt.

A szoftver segítségével lehetőségünk van akár több kisebb kép egyidejű scannelésére is, ennek köszönhetően sok időt takaríthatunk meg. A szoftver a képeket külön-külön kivágja, így hatékonyan és gyorsan haladhatunk.

A fenti képeken látható a scannelési opciók széles skálája: a szoftver egyébként alapjáraton 200DPI-s felbontással végez el minden műveletet és ha feljebb állítjuk a felbontás értékét, scannelés előtt azonnal figyelmeztet a program, hogy vigyázzunk, mert túl nagy fájlt kapunk végeredményül (pl. 1200 DPI esetén). Ezt a figyelmeztetést természetesen egyszerűen kikapcsolhatjuk.

A scannelt dokumentumról minden esetben készül egy előkép, amely a fenti képen látható kis párbeszédablakban jelenik meg. Ezt a képet aztán a jobb oldali menüsor segítségével nyugodtan finomíthatjuk: beállíthatjuk az élességét, a színeit (ha színes), a fényerejét és a kontrasztját, így a végeredmény elkészítése előtt teljes mértékben beleszólhatunk a kép készítésének folyamatába. Kép esetén a jelenleg szürke menüpontok is aktívak lesznek, így még több opciót használhatunk. Érdekesség, hogy fénykép scannelésekor a készülék automatikusan el tudja távolítani a vörös szem effektust, képes a karcos, poros, régi képek minőségét valamelyest feljavítani, ebből is láthatjuk, hogy komoly készülékkel van dolgunk.

Canon CanoScan Lide 600F - a hardver

A második versenyző már a Canon kínálatából érkezett. A termék doboza sokkal dizájnosabbnak mondható, mint a HP termékéjé, emellett a doboz picivel informatívabb is a készülék tulajdonságait illetően. Fontos, hogy ez a doboz jóval kisebb és jóval könnyebb is, mint a G4050-esé, így a szállítása lényegesen egyszerűbb.

A Canon scanneréhez kapunk néhány leírást, amelyek között gyors üzembehelyezési útmutató is van, ezeken kívül a gyártó mellékel még egy telepítő lemezt is, ezen a különböző operációsrendszerekhez szükséges meghajtóprogramok és segédprogramok lapulnak, meglepően gazdag választékban csal úgy, mint a korábban tesztelt termék esetében.

Ismét csodálkozhatunk egyet, mikor kicsomagoljuk a készüléket, ugyanis a dobozban már megint nincs tápegység: az alacsony áramfelvételnek köszönhetően a mini usb csatlakozóval felvértezett USB kábelen keresztül veszi fel a készülék a működéséhez szükséges energiát. Legalább egy kábellel kevesebbet kell kerülgetni.

A Canon terméke rendkívül alaposan be volt csomagolva, a gyártó számos sárga kis szalaggal ragasztotta le a készülék ajtaját, hogy az szállítás közben ne mozogjon.

A Canon terméke kinézetét tekintve rendkívül szép, a scanner jóval kisebb, vékonyabb és könnyebb, mint a HP G4050-es monstruma, így a termék akár még dísze is lehet az íróasztalunknak.

A Canon 600F rendelkezik egy talppal is, amelyet ha kinyitunk, még kevesebb helyet foglal a készülék, így sokkal helytakarékosabbá válik, mellesleg ez a módszer rendkívül érdekes és tetszetős megoldás is egyben. A döntött elhelyezés nem jelent problémát, hiszen a scanner ajtaja pici mágnesekkel záródik be, így vékonyabb dokumentum esetén könnyedén visszacsukódik az ajtó és ami a legfontosabb, úgy is marad. Nagyobb dokumentumoknál azonban sajnos el kell felejteni ezt a rögzítési módot.

A scanner gazdagon el van látva gyorsgombokkal, amelyeknek köszönhetően az éppen aktuális dokumentumot egyszerűen küldhetjük el levélben, illetve egyszerűen scannelhetjük be a különböző segédprogramok jóvoltából akár szerkeszthető formátum is lehet a végeredmény egy szöveges dokumentum esetén.

A készülék tálcája A4-es méretig fogadja a dokumentumokat, a tálca egyébként rendkívül tetszetős dizájnnal bír, már ami az őt körülvevő keretet illeti.

A Canon, mivel a termék már a fél profi, illetve profi kategóriában helyezkedik el, így mellékel hozzá dia/negatív adapter is. A kis adapterhez jár egy puha kendő, amit a tároláshoz használhatunk: az alkalmatosságot az adapter tálcájára kell elhelyezni, így az megvédi az üvegfelületet a portól. A dia/negatív adaptert egyébként a scanner A4-es dokumentum tálcájának közepén kell elhelyezni, az egység használat rendkívül egyszerű.

Canon CanoScan Lide 600F - szoftveres képességek

A Canon a termékhez ismételten magyar nyelvű telepítő lemezt csomagolt, amellyel bárki egyszerűen és gyorsan beüzemelheti a készüléket. A telepítőlemezen megtalálható a gyártó Canonscan 5.0-ás szoftvere, amely a scannelési folyamatok megkönnyítéséért felelős, de természetesen egyéb programok is helyet kaptak a csomagban, mint például az OmniPage 4.0, és az ArcSoft PhotoStudio 5.5. Előbbi alkalmazás OCR támogatással bír, így egy beolvasott szöveges dokumentumot könnyedén alakíthatunk át szerkeszthető, például word formátumba. A PhotoStudio 5.5 a fényképek kezeléséért és szerkesztéséért felelős, az alkalmazás nagyon könnyen és hatékonyan használható. Sajnos mindkét program angol nyelvű, ez sokaknak okozhat kellemetlenséget, bár a szoftverek kezelése egyszerű.

A scanneren található gyorsgombokhoz egyszerűen rendelhetünk funkciókat, így egy dokumentum scannelésénél azonnal és gyorsan választhatjuk ki a számunkra éppen szükséges scannelési módot. A funkció ötletes és némi időt takarít meg.

Scannelésnél a Canon szoftvere is számos lehetőséget kínál: a magyar kezelőfelület segítségével könnyen beállíthatjuk a felbontást, a dokumentum típusát, és az általunk használni kívánt segédprogramot, ha esetleg nem felelne meg a gyártó által mellékelt program.

Fotó esetében is hasonlóan egyszerű dolgunk van: körülbelül 1 perc alatt beállíthatunk mindent, amit csak szükségesnek látunk. A scanner egyébként tökéletesen alkalmas hobbi, vagy akár profi fotósok számára is, hiszen egyszerűen testreszabható, mégis rendkívül hatékony.

A szoftvert természetesen az e-mail küldéshez is beállíthatjuk, ekkor egy dokumentumot pár perc alatt küldhetünk tovább e-mail csatolmányként. Irodában és akár otthon is hasznos lehet ez a funkció, amelyet a scannerek nagy része támogat, még ha az olcsóbb kategóriáról van szó, akkor is.

A Canon a termékhez mellékel különböző szoftvereket, amelyeknek köszönhetően egyszerűen szerkeszthetjük a fájlokat, a szoftverkörítés gyakorlatilag minden igényt kielégít. A fenti képen például az OCR alkalmazás látható, amelynek segítségével a szöveges dokumentum vagy akár a magazin is könnyedén szerkeszthető formába alakítható.

HP Scanjet G3010 - a hardver

Tesztünk harmadik versenyzője szintén a HP kínálatából érkezet hozzánk. A scanner csomagolása hasonlít a G4050-esnél már megismertre, bár ez a doboz valamivel kisebb és könnyebb is. A csomagolás minden szükséges információt tartalmaz a modellről, mellesleg a doboz a már megszokott HP dizájnnal bír.

A gyártó ehhez a modellhez is gazdagon mellékel leírásokat, amelyek között magyar nyelvű dokumentumok egyaránt megtalálhatóak. Felhasználói kézikönyvet nem kapunk, de a scanner egyszerű kezelhetőségének köszönhetően erre nem is lenne szükség. A gyártó ismét három különböző telepítő lemezt mellékelt a készülékhez, amelyek az XP, Vista és Mac OS X meghajtó programokat és alkalmazásokat egyaránt tartalmazzák.

A HP termékéhez már jár adapter is, hiszen a készülék nagyobb áramfelvétellel rendelkezik, így kizárólag USB porton keresztül nem lehetne működtetni. Az adapterhez egy csatlakozó is tartozik, ezen kívül egy trapéz USB kábel is jelen van a csomagban, egyszóval mindent megtalálunk, amire csak szükség lehet.

A HP G3010 szürke dizájnja igazán tetszetős, a termék minden szempontból szépnek mondható.

A készülék hátulján ebben az esetben is találunk áramtalanító kapcsolót, ami nagyon hasznos eszköz, hiszen ha nem használjuk a scannert, ezzel könnyedén kikapcsolhatjuk, így nem fogyaszt készenléti állapotban feleslegesen 8W-ot. A kapcsolón kívül megtaláljuk a TMA csatlakozó, ahova a fedőlap csatlakozóját kell illeszteni, valamint a trapéz alakú USB portot és a tápcsatlakozót egyaránt.

A G3010-es is rendelkezik gyorsgombokkal, amelyek megkönnyítik a munkavégzést, hiszen segítségükkel azonnal a megfelelő scannelési módot választhatjuk ki. A gombok dizájnja és elhelyezkedése tökéletes, így könnyedén használhatjuk őket.

Ennél a scannernél már nincs olyan felfüggesztés az ajtó esetében, mint a G4050-nél volt, mivel a készülék fedőlapja és maga a készülék is sokkal könnyebb.

A HP G3010-es és félprofi scannernek mondható, így ez a készülék is képes dia, vagy negatívok scannelésére. Itt már nem kapunk külön kereteket a fényképeknek sem, a dia és a negatív filmek a készülék fedőlapjában kialakított kis fiókban helyezhetőek el, a dia adapter rész használata egyszerű, bár nem olyan kényelmes, mint a HP G4050 esetében volt.

HP Scanjet G3010 - szoftveres képességek

A G3010-es telepítőlemezei is ugyanazt a felépítést tartalmazzák, mint a korábban már bemutatott HP scannerek telepítői: a telepítő teljes egészében magyar nyelvű, emellett könnyen és gyorsan is végez a szoftverek és a driver telepítésével, egyszóval jó.

A G3010-eshez is ugyanaz a szoftverkörítés jár, mint a G4050-hez, ám ennél az eszköznél a telepítőprogram már nem ajánlja fel az energiatakarékos mód használatának lehetőségét, de sebaj, ez a készülék úgy is valamivel kevesebbet fogyaszt a másiknál.

A scanner gombjait természetesen könnyedén testreszabhatjuk, így minden egyes gomb lenyomásakor az általunk már beállított folyamat indul el, az általunk korábban megadott minőségi és egyéb beállítások alkalmazásával. Hasznos funkció, nem véletlenül támogatják ezt a lehetőséget az olcsóbb scannerek is.

A HP szoftvere is lehetőséget ad a dokumentum vagy kép e-mailben történő elküldésére, ehhez csak be kell állítani az e-mail fiókunkat, illetve megadni, hogy melyik alkalmazással kívánjuk küldeni a fájlokat. Extra funkció, hogy a szoftver lehetőséget add a fájl méretének korlátozására, így egy nagyobb állományt nem enged elküldeni, ez főleg akkor jó, ha figyelmetlenségből a magasabb minőségi beállítást alkalmazó gombot nyomtuk meg és 100-150 megabájtos fájlt próbálnánk elküldeni.

A scanner alapértelmezett dokumentumbeolvasási stratégiáit is módosíthatjuk a fenti képen látható menü segítségével.

A scannerhez tartozó alkalmazások ebben az esetben is lehetőséget adnak a kép előnézetére és az előnézeti kép alapján a különböző beállítások módosítására: könnyedén változtathatjuk a fényerőtől a színekig az összes beállítást, így a végeredményt még a végleges scan elkészülése előtt meghatározhatjuk.

A scanner természetesen ebben az esetben is képes az OCR scannelésre, azaz a szöveges dokumentumokat a szoftverek segítségével könnyedén alakítja szerkeszthető formátumúvá.

A fénykép scannelési tulajdonságoknak köszönhetően ez a készülék is alkalmas hobbi fotósok vagy akár profi fotósok számára is.

Teszt és az értékelés

A versenyzők és a szoftverek bemutatása után most már következhet a megmérettetés. A scannereket kétféle feladat elé állítottuk: elsőként egy fekete-fehér dokumentumot kell beolvasniuk. A minőségkülönbség könnyebb szemléltetése érdekében a beolvasott lapokat háromfelé vágtuk, így összerakva a különböző darabokat, egyértelműen láthatóvá válik a különbség.

A feladatokat minden esetben 300 DPI-s felbontás alkalmazásával végeztük el.

Ahhoz, hogy a kép letöltése ne tartson sokáig, kissé méreteztük a dokumentumot. A három készülék közül a Canon képe kicsit kitűnik, a kép fakóbb, mint a többi. A két HP között fényerőben van különbség, de természetesen a szoftveres beállításoknak köszönhetően mindhárom scanner esetében közel azonos eredményt érhetünk el némi finomhangolás után. A fenti kép esetében alapértelmezett beállításokat használtunk, mindössze a felbontást vettük magasabbra.

A második körben ismét a már jól ismert naptárat vettük elő és annak segítségével néztük meg, hogy mire képesek a versenyzők egy szöveg + kép kombinációjából álló dokumentum esetén.

A naptár tesztben a HP G3010 képe lett a legszebb alapértelmezett beállítások mellett. A Canon a fehér részeket túl szürkén, a HP G4050 pedig túl kékes szürkén ábrázolta. Utóbbi két készülék inkább a félprofi, illetve profi kategóriában foglal helyet, így ezeknél a termékeknél a finomhangolás fontosabb, mint az alsókategóriás készülékeknél. Az alapértelmezett beállítások a két komolyabb készüléknél nem voltak jók, ahogy az a fenti képen is látszik.

A harmadik tesztben egy könyv borítójával próbálkoztunk, az eredmények az alábbi összesítő képen láthatóak:

A harmadik tesztben a versenyzők hasonló eredményeket értek el, ránézésre csak alig vehetünk észre különbségeket, talán a Canon képe mondható egy picivel sötétebbnek a HP képeinél. A két HP közül a HP G3010-es képe lett a jobb, a G4050-es esetében a fekete szín egy kissé színhűtlen lett, ahogy az a képen is látható.

Tesztünk szereplői összességében jól vizsgáztak, árukhoz mérten mindegyik termék jól vette az akadályokat.

HP Scanjet G3010

A HP G3010-es típusjezésű modellje a maga 23.000 forint körüli árával már kiemelkedik az olcsóbb szkennerek közül: ez a készülék nem csak az árával, de képességeivel is kiérdemli, hogy magasabb kategóriába helyezzük. Az egység felbontása 4800c9600 DPI, ez pedig a képminőség tekintetében akár a hobbi fotósok számára is bőségesen elegendő lehet. A scanner szoftverei könnyen kezelhetőek és mégis hatékonyak, így akár az átlagfelhasználók is elboldogulnak vele. A HP a terméket fotó szkennerként reklámozza, a képminőség alapján az egység rá is szolgál a reklámra, hiszen szép minőségben digitalizálja a különböző fotókat is. A scanner dia/negatív adaptert is tartalmaz, ez egy újabb jó pont. Összességében a HP G3010-es mindenképpen megéri az árát.

[bold]HP ScanJet G4050

[/bold]

A teszt legdrágábbik modellje is jól teljesített, igaz alapértelmezett beállítások használata mellett nem olvasta be túl szépen a képeket, mindig némi finomhangolásra volt szükség főleg a fehér szín esetében. A HP G4050 tulajdonképpen a fotósok laborjában érzi magát jól, hiszen a készülék profi tulajdonságai és profi felszereltsége alapján nem az átlagfelhasználók számára ajánlott. A készülék árával szintén egy magas kategóriát képvisel, otthonra kevesen vesznek 50.000 forintért kizárólag scannert. A termék a szoftverek tekintetében szintén jó választás lehet, a teljesítmény és a felszereltség alapján ha kissé drágának is tűnik, de mindenképpen megéri az árát.

Canon CanoScan Lide 600F

A Canon Lide 600F tesztünk kellemes meglepetése. A scanner néha ugyan kissé fakó módon olvassa be a képeket, ám ezen könnyedén segíthetünk a számtalan finomhangolási opcióval. A Canon terméke rendkívül energiatakarékos, a készülék USB-n keresztül veszi fel a számára szükséges áramot, ez mindenképpen pozitívum. Nem elhanyagolható tény, hogy a termék tesztünk leghalkabb szereplője, így otthoni környezetben tökéletesen alkalmazható, nincs zavaró hangja, emellett még szép is.

A 600F képminősége és szolgáltatásai meggyőzőek voltak ( a fakóságot leszámítva), így a termék a maga 36.000 forint körüli árával mindenképpen jó választás lehet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward