Gigabyte: X-Fi tulajdonságok driverrel, pénzért

A Gigabyte egy nem mindennapi ajánlattal kedveskedik vásárlói számára: a tajvani székhelyű vállalat most X-Fi tulajdonságokat ígér egyes P43-as, P45-ös és X58-as lapkakészlettel ellátott termékeihez. A támogatás keretein belül az alaplapok integrált audió vezérlői olyan Sound Blaster X-Fi kategóriájú hangkártyák által támogatott technológiákkal ruházhatóak fel, mint például az C-Fi CMMS-3D Virtual, az X-Fi Crystalizer vagy az EAX ADVANCED HD 4.0. A dolgoban a legjobb az, hogy a támogatások aktiválásához nincs szükség külön hardverre, mindössze egy szoftvercsomag letöltését és telepítését kell végrehajtani a fent említett technológiák eléréséhez.

Gigabyte: X-Fi tulajdonságok driverrel, pénzért

A Gigabyte egy nem mindennapi ajánlattal kedveskedik vásárlói számára: a tajvani székhelyű vállalat most X-Fi tulajdonságokat ígér egyes P43-as, P45-ös és X58-as lapkakészlettel ellátott termékeihez. A támogatás keretein belül az alaplapok integrált audió vezérlői olyan Sound Blaster X-Fi kategóriájú hangkártyák által támogatott technológiákkal ruházhatóak fel, mint például az C-Fi CMMS-3D Virtual, az X-Fi Crystalizer vagy az EAX ADVANCED HD 4.0. A dolgoban a legjobb az, hogy a támogatások aktiválásához nincs szükség külön hardverre, mindössze egy szoftvercsomag letöltését és telepítését kell végrehajtani a fent említett technológiák eléréséhez (viszont pont ezért kérdéses, hogy mennyire terheli le pluszban a processzort).

A Gigabyte által kiadott, egyelőre csak 32-bites Windows Vista operációsrendszerhez alkalmazható driver aktiválja a felsorolt X-Fi technológiákat. A sikerhez mindössze arra van szükség, hogy P43-as, P45-ös vagy X58-as lapkakészlettel felvértezett alaplapunkon Realtek ALC888-as vagy ALC889A sorozatú integrált audió vezérlő legyen jelen.

Hogy pontosan mit is takarnak a fenti technológiák? Az X-Fi CMSS-3D segítségével a sztereó MP3-as fájlokat és a filmek hangját térhangzásúvá lehet varázsolni: a beszédhangok a színpad elejéről érkeznek, a környezet hangjai pedig körülveszik a hallgatót. Az eljárás sztereó hangszórókkal, fejhallgatóval és többcsatornás rendszerekkel egyaránt használható. A következő technológia az EAX ADVANCED HD 4.0, amely realisztikus hangzást kínál a 3D-s játékok esetében, így még lenyűgözőbb és élethűbb játékélményben lehet része a felhasználónak. Végül, de nem utolsó sorban, az X-Fi Crystalizer egy olyan megoldás, amely a tömörített zenék és film hangsávok részletességét próbálja visszaadni. A technológia a magas és mély hangok tartományában dolgozik, kvázi újrakeveri a hangzást, így a tisztább magas hangokkal és a dinamikusabb mély hangokkal újra életet visz a tömörített zenébe.

Üröm az örömben, hogy a Gigabyte által kiadott driver sajnos csak próbaverzió, azaz ingyenesen mindössze a feltelepítéstől számított 30 napig lehet igénybe venni az általa nyújtott szolgáltatásokat. Ennek oka az, hogy a Creative által kifejlesztett technológiákat nem kívánja a gyártópáros ellenszolgáltatás nélkül a felhasználók rendelkezésére bocsátani, azaz ahhoz, hogy 30 napnál tovább élvezhessük az X-Fi sorozat technológiáit saját integrált audió vezérlőnkön, külön összeg kifizetésére van szükség, amelynek nagyságával kapcsolatban egyelőre nincsenek információk. (A híresztelések 10-30 dollár közötti összegekről szólnak.)

A vállalkozó kedvű felhasználók a fenti táblázatban találják meg a driver által támogatott alaplapok listáját. Érdekesség, hogy nem csak a Gigabyte használ ilyen beépített audió vezérlőt a piacon, hanem egyéb gyártók is. Vajon ők is élnek majd a lehetőséggel és felveszik a Creative-val a kapcsolatot az X-Fi technológiák támogatásának érdekében? Nos, ez a jövőben kiderül.

A fenti táblázatot a Gigabyte hivatalos weboldalán is megtalálhatjuk, ahol linkek segítségével juthatunk hozzá az alaplapunknak megfelelő driver csomaghoz: Gigabyte X-Fi akció

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward