GeForce GTX 480 szétszedve, új kártyák

A GeForce GTX 4x0 család tagjai, azaz a GeForce GTX 470-es és GeForce GTX 480-as videokártyák most már napokon belül, várhatóan valamikor a pénteki nap folyamán végre megjelennek. Az újdonságok specifikációival kapcsolatban többé-kevésbé már tiszta a kép, viszont a kártyákat szétszedve eddig még nem láthatta a nagyérdemű, legalábbis képekkel annyira részletesen illusztrálva, ahogy az alábbiakban látható. Az Atomic MPC munkatársai voltak olyan szerencsések, hogy hozzájutottak egy GeForce GTX 480-as videokártyát, amit aztán darabokra szedtek. Hírünk második felében az MSI és a Leadtek GeForce GTX 4x0 kínálatából is ízelítőt adunk.

GeForce GTX 480 szétszedve, új kártyák

A GeForce GTX 4x0 család tagjai, azaz a GeForce GTX 470-es és GeForce GTX 480-as videokártyák most már napokon belül, várhatóan valamikor a pénteki nap folyamán végre megjelennek. Az újdonságok specifikációival kapcsolatban többé-kevésbé már tiszta a kép, viszont a kártyákat szétszedve eddig még nem láthatta a nagyérdemű, legalábbis képekkel annyira részletesen illusztrálva, ahogy az alábbiakban látható. Az Atomic MPC munkatársai voltak olyan szerencsések, hogy hozzájutottak egy GeForce GTX 480-as videokártyához, amit aztán darabokra szedtek. Hírünk második felében az MSI és a Leadtek GeForce GTX 4x0 kínálatából is ízelítőt adunk.

GeForce GTX 480 darabokban

A 480 CUDA maggal ellátott GF100-as GPU az alábbi képek alapján valóban igen nagyra sikeredett és a jelek szerint szépen melegszik is. A GPU és a különböző alkatrészek hűtéséről egy nagyméretű alumíniumból készült hűtőtömb gondoskodik, amelynek egyik végén a szokásos, hengeres légkeverő foglal helyet. A ventilátorra igen komoly szerep jut: hatékonyan kell hűtenie a 250W feletti TDP-vel rendelkező videokártya szörnyeteget, ami nem kis feladat.

Ezt alátámasztja a gyártó által alkalmazott ventilátor: az egységen elhelyezett matrica szerint a légkeverő maximálisan 1,8 amperes áramfelvétel mellett dolgozik, ami a 12V-os névleges üzemi feszültséggel számolva bizony 21W körüli fogyasztást jelent. Egy ventilátornál. Az egység az adatokból ítélve szinte biztosan nem lesz halk, de hogy mekkora zajszint mellett üzemel majd akkor, ha rendesen megizzasztjuk a GPU-t, az egyelőre rejtély. Valószínűleg nem fog 100%-on tekerni, csak biztonsági okokból ilyen erős a ventilátor, ez pár napon belül kiderül.

A hűtő összesen öt hőcsövet tartalmaz, amelyek közvetlenül érintkeznek a GPU-ra helyezett takarósapka felületével. A memória chipek hűtéséről egy alumínium keret gondoskodik, amelynek az alján pici hűtőpadok (Thermal Pad) találhatóak, gyakorlatilag ezek érintkeznek a chipek felületével. A kártya tápellátásért felelős áramkörben szilárdtest kondenzátorokat alkalmaz a gyártó, a termék stabil működéséhez pedig egy nyolctűs és egy hattűs PCI Express tápcsatlakozóra van szükség.

[bold]Az MSI és a Leadtek már készen áll a rajtra

[/bold]Az Nvidia két neves partnerének termékei teljes mértékben referencia dizájnra épülnek, mindössze a kártyák hűtőin találunk egy-két dizájnelemet, amelyek az adott gyártóra jellemzőek, már ami a színvilágot illeti. A kártyák közül a GeForce GTX 470-es modellek GF100-as GPU-ja 448 CUDA maggal gazdálkodik, a kártyán pedig 1280 MB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória van jelen, ami 320-bites adatsín segítségével kapcsolódik a grafikus processzorhoz, a kártya TDP-je 225W körül helyezkedik el. A GeForce GTX 480-as modell esetében már 480 darab CUDA maggal gazdálkodhat a rendszer, fedélzeti memóriából pedig 1536 MB-nyi áll rendelkezésre. A memória interfész 384-bites, a TDP pedig 295W körüli értéket képvisel.

Az MSI termékéhez jár majd a szokásos Afterburner segédprogram is, amellyel a gyártó állítása szerint akár 15%-os teljesítménynövekedést is elérhetünk, ha tuningoljuk a GPU órajelet/feszültséget, illetve a memória chipek órajelét. Ha már az órajeleknél tartunk, a korábbi hírek szerint a GeForce GTX 480-as modell esetében a GPU 700 MHz-en, míg a shaderek 1402 MHz-en fognak üzemelni, a memória chipek órajelét pedig 3696 MHz-re lövi be a gyártó. A kisebbik újdonság, vagyis a GeForce GTX 470-es modell GPU-ja 607 MHz-en ketyeg, a shaderek pedig 1215 MHz-es órajelen üzemelnek majd. Ennél a terméknél a memória chipek 3348 MHz-en üzemelnek. A GeForce GTX 480 ára 499 dollár, míg GTX 470-es társáé 349 dollár magasságában fog elhelyezkedni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward