GeForce GTX 480 csak 480 db shaderrel?

Az Nvidia március 26-án, azaz picivel több, mint egy hét múlva mutatja be hivatalosan is első DirectX 11-es támogatással ellátott videokártyáit, amelyek a Fermi architektúrára épülnek és a GeForce GTX 400-as sorozatban kapnak helyet. A kártyák a friss hírek szerint majd csak április 6-tól kezdve lesznek jelen kereskedelmi forgalomban, de ez nem meglepő, hisz régóta tudhatjuk, hogy a március 26-ai bejelentés csak egy formális rajt lesz.

GeForce GTX 480 csak 480 db shaderrel?

Az Nvidia március 26-án, azaz picivel több, mint egy hét múlva mutatja be hivatalosan is első DirectX 11-es támogatással ellátott videokártyáit, amelyek a Fermi architektúrára épülnek és a GeForce GTX 400-as sorozatban kapnak helyet. A kártyák a friss hírek szerint majd csak április 6-tól kezdve lesznek jelen kereskedelmi forgalomban, de ez nem meglepő, hisz régóta tudhatjuk, hogy a március 26-ai bejelentés csak egy formális rajt lesz, kevés a kész kártya.

Ami ennél egy picivel meglepőbb, az nem más, mint az Nvidia AIB partnereitől kiszivárgott friss információ. A vállalat a bemutatók alkalmával némi betekintést engedett abba, hogy a GF100-as GPU-tól pontosan mit várhatunk: a lenti képen is látható prezentáció 512 darab CUDA magról, 16 geometriai egységről, 4 raszter egységről, 64 textúrázóról, 48 ROP egységről és 384-bites adatsínről árulkodik. A friss információk szerint a zászlóshajó szerepét betöltő GeForce GTX 480-as modell esetében 512 darab helyett csak 480 shader lesz jelen, azaz a 16 SM tömbből csak 15 lesz elérhető.

Galéria megnyitása

Ezzel a lépéssel a gyártó valószínűleg a TDP-t próbálja leszorítani, illetve a kihozatali arányt növelni, hogy több kártya kerülhessen a boltokba. A jelenlegi információk alapján a GeForce GTX 480-as modell tehát 1536 MB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriát tartalmaz majd, amely 384 bites adatsínt használ majd a 480 CUDA magot tartalmazó GPU eléréséhez. A GTX 470-es modell ezzel szemben már „csak” 448 stream processzorral (még egy SM tömb letiltva), 1280 MB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriával és 320-bites adatsínnel lesz ellátva. A két újdonság közül a GeForce GTX 480-as modell 298W-os, míg GTX 470-es társa 225W-os TDP-vel rendelkezik majd. A végleges specifikációkra már csak alig több, mint egy hetet kell várni, akkor kiderül, hogy az állítások mennyire fedik a valóságot, de ha pontosnak bizonyulnak, akkor ezek a fogyasztási értékek nagyon magasak. Feszültség emelés ide vagy oda, nem lesz könnyű GTX 480-at tuningolni. Viszonyításképpen a két GPU-s Radeon HD5970 TDP-je 294W.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap