GeForce 9400: ütőképes integrált megoldás?

Legfrissebb tesztünkben megvizsgáltuk, hogy az Nvidia nemrégiben megjelent GeForce 9400-as sorozatú integrált videó vezérlőjével felszerelt alaplapok mire képesek a konkurencia, azaz az AMD és az Intel legújabb integrált videó vezérlői ellen. A megmérettetéshez egy G45-ös, egy 790GX-es és egy GeForce 9400-as lapkakészlettel ellátott terméket vetettünk be, ezek közül a G45 és a 9400 microATX, míg a 790GX már ATX formátummal bír. Mielőtt még megnéznék a teszt szereplőit, nézzük át a lapkakészletekkel kapcsolatos tudnivalókat.

GeForce 9400: ütőképes integrált megoldás?

Bevezető, specifikációk

Legfrissebb tesztünkben megvizsgáltuk, hogy az Nvidia nemrégiben megjelent GeForce 9400-as sorozatú integrált videó vezérlőjével felszerelt alaplapok mire képesek a konkurencia, azaz az AMD és az Intel jelenlegi integrált videó vezérlői ellen. A megmérettetéshez egy G45-ös, egy 790GX-es és egy GeForce 9400-as lapkakészlettel ellátott terméket vetettünk be, ezek közül a G45 és a 9400 microATX, míg a 790GX már ATX formátummal bír. Mielőtt még megnéznénk a teszt szereplőit, nézzük át a lapkakészletekkel kapcsolatos tudnivalókat.

GeForce 9400

Az Nvidia új lapkakészlete egy egychipes megoldás, amely magában foglalja a klasszikus északi- és déli hidak minden funkcióját. Ezzel a megoldással a gyártó egy chipben ötvözi az összes szükséges vezérlőt, ami elméletben ugyan alacsonyabb gyártási költséget és egyszerűbb alaplap dizájnt engedélyez, viszont a chip a zsúfolt felépítés miatt kis területen nagyobb hőt kell, hogy leadjon. A lapkakészlet 1333 MHz-es FSB-vel fogadja a kettő és négymagos Intel processzorokat, viszont az 1600 MHz-es FSB-t nem támogatja. A lapkakészlet 20 darab PCI Express 2.0-s sávval gazdálkodhat, így PCI Express x16-os slotot, illetve egyéb bővítőhelyeket kínálhat a felhasználók számára. A termék 5 darab PCI slot támogatására is képes.

A chip 6 darab SATA 3 Gbps-os portot plusz 12 USB 2.0-s portot nyújt a rendszer számára, ezen kívül Gigabites Ethernet vezérlőt és HD Audió vezérlőt is tartalmaz. A termékben egy GeForce 9400-as integrált videó vezérlő is helyet kapott, amely 16 darab shaderrel gazdálkodik. A GPU órajele 580 MHz, a shaderek pedig 1400 MHz-en ketyegnek, a rendszer DirectX 10-es, PhysX és CUDA támogatásokkal egyaránt fel van vértezve. A termék hibrid SLI támogatást szintén kínál (8400GS és 8500 GT kártyákkal), a DVI, VGA és HDMI kimenetek közül pedig egy időben kettőt tudunk megjelenítő meghajtására használni. A PureVideo HD motor jóvoltából a HD filmek lejátszása sem gond, ugyanis ekkor a mag hardveres gyorsítás segítségével veszi le a terhet a processzor válláról.

[bold]Intel G45 Express

[/bold]

Az Intel G45-ös lapkakészlete PCI Express 2.0-s támogatással érkezik, a termék hivatalosan DDR2-800 MHz-es és DDR3-1066 MHz-es memóriatámogatással bír, ám esetünkben DDR2-es memória foglalatokkal felszerelt alaplappal zajlik majd a teszt. A lapkakészlet az LGA 775-ös Core 2-es és a Pentium, valamint Celeron processzorokhoz nyújt támogatást.

Az alaplapon elhelyezett DirectX 10-es támogatással ellátott GMA X4500HD képes levenni a processzor válláról a videó lejátszás terhét: ez a termék képes hardveresen lejátszani a H.264-es, MPEG2-es és VC-1-es fájlokat. A GMA 4500-as változat már nem rendelkezik a teljes, hardveres videó gyorsítás lehetőségével, de az Intel Clear Video névre keresztelt képjavító technológiáját ugyanúgy tartalmazza. A GMA X4500HD D-sub, DVI, DisplayPort és HDMI támogatással egyaránt bír, bár a gyártók a DisplayPortot nem szokták alkalmazni a termékeken. Az integrált videó vezérlő egyébként Shader Model 4.0-s és OpenGL 2.0-s támogatással is fel van vértezve.

[bold]AMD 790GX

[/bold]

A nagysikerű 780G továbbfejlesztett változata már Radeon HD 3300-as videó vezérlővel van ellátva, amelynél magasabb, egészen pontosan 700 MHz-es IGP órajelet alkalmaz a gyártó, míg a 780G esetében a videó vezérlő magja "csak" 500 MHz-en ketyegett. A 790GX-ben található Radeon HD 3300-as videó vezérlő egyszóval nem más, mint egy feltuningolt Radeon HD 3200-as egység. 

A 790GX lapkakészlet esetében fontos újítás, hogy segítségével már kétkártyás rendszerek építésére is lehetőség van, ugyanis az újdonság két darab PCI Express 2.0 x16-os slottal van felvértezve, amelyek kétkártyás módban x8-os sávszélességgel üzemelnek. A 780G-nél  ezzel ellentétben csak egyetlen PCI Express x16-os slot használatára volt lehetőség. A 790GX lapkakészlet videó vezérlője egyébként ugyanazt az UVD (Universal Video Decoder) motort tartalmazza, amit a 780G, azaz képes az MPEG 2-es, a H.264-es és a VC-1-es videók hardveres dekódolására, így csökkentve videó lejátszás közben a processzor vállára nehezedő terheket.

A 790GX-nél a SidePort memória, azaz az alaplapra integrált videó memória már szélesebb körben terjedt el, ugyanis ez a megoldás már nem opciós, mint a 780G esetében. A 790GX lapkakészlet déli hídjának szerepét egy új, SB750-es modell tölti be, amely elődjéhez képest RAID 5 támogatással és ACC (Advanced Clock Calibration) támogatással érkezik, amivel az egységek magasabb tuningpotenciál mellett üzemelhetnek, mint a régi, SB700-as híd esetében. A 790GX északi híd és az SB750-es déli híd között még mindig PCI Express 1.1-es sávokból álló kapcsolat húzódik (összesen 4 sáv). Az SB750-es déli hídban rejlő lehetőségeket ezidáig nem sikerült kipróbálni, ugyanis a rendszerben Athlon 5600+-os processzor van jelen, ez a helyzet most sem változik, de a közelgő Phenom II-es teszt alkalmával még visszatérünk a kérdésre.

A versenyzők paraméterei

Az alaplapok közötti különbségek szemléletetéséhez ismét egy egyszerű táblázatot késíztettünk, amelyben a legfontosabb specifikációk, illetve az egységek aktuális piaci árai is szerepelnek.

[bold]Tesztkonfiguráció:

[/bold]

[bold]Processzorok:

[/bold]Intel Core 2 Duo E8400 (2,33 GHz-en járatva)

AMD 5600+ (alap órajelen)

Memória: Geil Ultra DDR2-800 CL4-4-4-12

Alaplap: változó

HDD: WesternDigital 160 GB

ODD: NEC DVD olvasó

Tápegység: Chieftec 400W

A pici bevezető után nézzük meg a versenyzőket egyenként, részletesen.

A teszt résztvevői

Az alaplapok között kis túlzással nagyjából egy árkategóriában elhelyezkedő termékeket találunk. A G45-ös modell valamivel olcsóbb, mint a másik két versenyző, ennek megfelelően gondolhatnánk azt is, hogy ennyivel kevesebbet is tud, no de ez majd kiderül.

Elsőként vegyük szépen sorba, hogy az egyes alaplapokhoz pontosan mit mellékel a gyártó. A G45-ös és a GeForce 9400-as alaplapok esetében gyakorlatilag ugyanazok a kellékek: mindkét modellhez egy Floppy és egy IDE kábelt kapunk, ezen kívül az alaplapi takarólemez és a két darab SATA adatkábel is helyet kapott a csomagban.

A Gigabyte 790GX alaplapnál a fent említett kellékeken kívül további két SATA adatkábelt, valamint egy USB kivezetést is kapunk. Negatívum, hogy a gyártó egyik termékhez sem mellékel SATA-Molex tápkábel átalakítót, amire bizony néhány esetben komoly szüksége lehet a felhasználónak, ha tápegységén nincs, vagy a szükségesnél kevesebb SATA tápkábel foglal helyet.

Az alaplapok dobozában a kábeleken és a takarólemezen kívül minden esetben kapunk egy felhasználói kézikönyvet, valamint egy gyors üzembehelyezési útmutatót. A leírások részletesek, mindenki számára érthetőek, feltéve, hogy az illető tud angolul.

A leírások mellett a driver telepítőlemez is megtalálható a kínálatban. A CD a gyártótól már megszokott módon automata telepítő menüvel van ellátva, ami nagyon hasznos és kényelmes megoldás, de a drivereket egyenként is felpakolhatjuk, ha kedvünk tartja.

Az alaplapok különböző dizájnnal érkeznek. A G45-ös és a GeForce 9400-as modellek mATX formátumúak, így ideálisak HTPC-be is, a 790GX pedig hagyományos ATX szabványra épül (legalábbis a nálunk lévő példány, létezik ebből is mATX-es). Közös az alaplapokban, hogy mindegyikükön található két darab PCI bővítőhely, valamint egy Floppy és egy IDE csatlakozó. A négy memória slot is hasonlóság, ám a GeForce 9400 és a G45 esetében a DDR2-1066 MHz-es memória modulok csak tuning hatására üzemelnek névleges frekvencián, a 790GX-nél viszont az alkalmazott processzor dönti el, hogy DDR2-800 MHz-es vagy DDR2-1066 MHz-es memóriatámogatás áll-e rendelkezésre. Phenom esetén DDR2-1066, Athlon esetén pedig DDR2-800 a limit. Mindhárom termékben 16 GB rendszermemóriát helyezhetünk el. Közös pont még az is, hogy az USB portokból összesen 12 darab áll rendelkezésre. SATA 3 Gbps-os csatlakozókból a 790GX-en hat darab található, a másik két lapon pedig 5 db van jelen, plusz a hátsó kivezetések között 1 db eSata csatlakozót is találunk. A 790GX-nél két darab PCI Express x16-os slotból gazdálkodhatnak a felhasználók, a második slot x8-os sávszélességgel üzemel, a termék hibrid Crossfire támogatással is bír. A G45-ös lapon egy PCI Express x16-os slot van jelen, ami tulajdonképpen csak 4x-es módban üzemel, így nem minden videokártyával kompatibilis, ráadásul lehúzhatja egy komolyabb kártya teljesítményét. A GeForce 9400-as lapon 1 db x16-os sávszélességgel üzemelő PCI Express x16-os slot van jelen. A G45-ös és GeForce 9400-as termékek 1-1 db PCI Express x1-es slottal vannak felvértezve, a 790GX esetében azonban 3 db ilyen portot találunk.

Hűtés tekintetében egyik lapnak sincs problémája. A 790 GX északi hídjának és feszültségszabályzó áramköreinek bordái heat pipe-okkal vannak összekötve, a déli hídon egy egyszerű hűtőborda foglal helyet. Egyik hűtő sem forrósodik, egyszóval jól megtervezték a bordák méretét. A G45-ös termék két különálló bordájáról már nem mondhatjuk el ugyanezt. Az északi híd és a déli híd bordája egyaránt melegszik. A GeForce 9400 esetében szintén nincs gond a hűtéssel, a lap bordája 56 fokon üzemel teljes terhelés után is.

Az alaplapok közül a G45-ösnél és a GeForce 9400-asnál áll fenn az a helyzet, hogy az egér PS2-es portja helyett két USB csatlakozó van jelen. Ezeknél a termékeknél így gondoskodnunk kell egy USB-s egérről is, ha esetleg nem lenne. A 790GX-nél ez a veszély nem áll fent. Mindhárom alaplapon találunk DVI, HDMI és VGA csatlakozókat. Az USB portok száma a G45 és a GeForce 9400 esetében 6 db, a 790GX-nél viszont csak 4 darab. A G45-ös és GeForce 9400-as termékeknél eSata port is van a hátlapon, a 790GX-nél nincs. Az alaplapokon a jack audió kimenetek mellett optikai hangkimenet is található, így a termékek házimozi számítógépként is helytállnak. A FireWire port és a Gigabites ethernet csatlakozó szintén tartozék mindhárom versenyző esetében.

Tesztek: 1. rész

Everest 5.00

A tesztek sorát az Everest legfrissebb, 5.0-s próbaverziójának bevetésével indítjuk. A választás azért esett erre a verzióra, mert a 4.6-as kiadás alatt kisebb-nagyobb kompatibilitási hibákba ütköztünk a GeForce 9400-as alaplap esetében, amelyek a 5.0-s verzió bevetésével tökéletesen megszűntek. Az új változat gond nélkül felismerte az alaplapot. A cikk elején felvázolt problémák miatt az alaplapokat CL4-es és CL5-ös memória időzítések alkalmazása mellett egyaránt lefuttattuk, hogy zökkenőmentes legyen az összehasonlítás a csak és kizárólag CL5-ös módban működő GeForce 9400-as alaplappal.

A memória írás sebességét vizsgáló tesztben az AMD processzorral szerelt rendszerek győztek, az Inteles megoldások közül a GeForce 9400 diadalmaskodott. Itt még semmi furcsát nem vettünk észre a GeForce 9400-zal kapcsolatban.

A memória olvasással foglalkozó teszt alkalmával már elég nagy meglepetés ért minket: a GeForce 9400-as alaplap több, mint 1300 MB/s-mal bizonyult lassabbnak a többieknél. Ugyanezt az eredményt hozta ki a 4.60-as Everest is. Az AMD rendszerek ismét az élmezőnyben végeztek, de ez egyelőre túl sokat nem jelent.

A másolás teszt volt a következő kellemetlen meglepetés: itt közel 1800 MB/s-mal bizonyult gyengébbnek a 9400-as alaplap a G45-ös termékhez képest. A 790 GX lapkakészlettel ellátott alaplap ismét az első helyen zárta a tesztet, hála a processzorban lévő memória vezérlőnek.

Késleltetés esetében nem vitás, hogy az AMD rendszerek jobban állnak, mint az Intelesek, viszont a GeForce 9400-as termék ismét furcsa eredményt mutatott fel. Ez az érték megintcsak mindkét Everest verzióban reprodukálható volt.

A Photoworx teszt egyértelmű Intel fölényt mutat: a G45-ös alaplap bizonyult a legjobbnak, tőle majdnem 2000 ponttal lemaradva a középmezőnyben láthatjuk viszont a 9400-as terméket. A 790GX lapkakészlettel ellátott megoldások a mezőny végén kullogtak, persze nem is csoda, hiszen az E8400 nem igazán képvisel egy súlycsoportot az AMD 5600+-szal, még akkor sem, ha az Intel processzorának órajelét 3 GHz-ről 2,33 GHz-re csökkentettük.

A fenti, Photoworx teszt esetében tett kijelentéseket kvázi megcáfolja a tény, amit a fenti diagramon láthatunk. Az E8400-as és 5600+-os processzorral szerelt rendszerek szinte egyforma pontszámot értek el a CPU Queen teszt alkalmával. Ebből a tényből szintén nem érdemes messze menő következtetéseket levonni.

[bold]Sisoft Sandra 2009 SP2

[/bold]A Sisoft Sandra legfrissebb változatát most mindössze egyetlen teszt erejéig hívtuk segítségül. A hasznos kis tesztprogramban mindössze a rendszerek memória sávszélességét próbáltuk összehasonlítani, az eredmények ismét nagy-nagy meglepetéseket hoztak: a GeForce 9400-as alaplap megint csak furcsa eredményeket produkált.

 

A memória sávszélesség a jelek szerint az AMD-s rendszerben mutatkozott legjobbnak, a G45-ös alaplap ehhez képest 1,3-1,6 GB/s-os lemaradásban volt, így a középmezőnybe tudott csak beérni. A GeForce 9400-as lapkakészlettel ellátott modell ismét  a mezőny végén zárta a tesztet, a memória sávszélesség jelentősen alacsonyabb értéket mutat a másik két versenyző eredményeinél.

[bold]WinRAR 3.80

[/bold]

A Winrar segítségével szokás szerint most is kétféle tesztet végzünk el: az egyik esetben a szoftver beépített sebességmérő modulját alkalmazzuk, majd a második körben egy valós megmérettetéssel ellenőrizzük az első kör eredményeit: több kisebb fájlt csomagolunk be, és megmérjük, hogy melyik rendszer mennyi idő alatt teljesíti a feladatot.

A WinRar beépített sebességmérője szerint a G45-ös megoldások a leggyorsabbak, míg a középmezőnyben az AMD 790GX lapkakészletével szerelt alaplap végzett. A GeForce 9400-as termék ha csak minimálisan is, de lemaradt az élmezőnytől, így az utolsó lett. A valós teszt alkalmával már picit változott a helyzet: az élen állók sorrendje megmaradt, viszont a GeForce 9400 az utolsó helyről fellépett az utolsó előttire, így megelőzte a CL5-ös módban futó 790GX alaplapot.

VirtualDub

A népszerű videó konvertáló és szerkesztő alkalmazás segítségével egy 213 MB-os MPEG2-es fájlt konvertáltunk át XVID avi formátumba. A videó esetében az Xvid minőség-csúszkáját 14-esre állítottuk, a profilt pedig Mobile-ra állítottuk, így kaptunk egy 10,3 MB-os Xvid avi fájlt. A folyamat sebességét minden rendszernél lemértük, ezek az eredmények az alábbi diagramban láthatóak.

Az első helyezett G45-ös lapkakészlet és a GeForce 9400-as termék között szinte alig volt különbség, mondhatni hibahatáron belüli differenciát sikerült kimutatni. Az AMD lapkakészlet a gyengécske processzor miatt lassabban végzett a feladattal, de még így sem rossz az általa elért eredmény.

Tesztek: 2. rész

[bold]CineBench R10

[/bold]

A CineBench R10-es verziója is jól ismert vendégnek számít: a szoftver alkalmazásával renderelési teszteket végzünk, amelyek alapján ismét csak megpróbálunk egyfajta sorrendet felállítani az alaplapok között. A megmérettetés először egy-, majd később két szálon fut, így a lehető legjobban megizzasztja a versenyzőket.

Az egy szálon futó tesztben viszonylag együtt van a mezőny, legalábbis annak Intel processzorral szerelt része. A G45-ös és GeForce 9400-as modellek fej-fej mellett haladnak, a 790G lapkakészlettel ellátott AMD-s megoldások azonban némi lemaradást mutatnak, így csak az utolsó helyre tudnak beérni. Érdemes megfigyelni, hogy mennyire minimális különbséget mértünk a CL4-es és CL5-ös módok között.

A két szálon futó tesztek már kicsivel jobban szétrázták a mezőnyt. Az élen még mindig a G45-ös megoldások tanyáznak, ám előnyük már a GeForce 9400-hoz képest is nőtt. Az AMD 790G alaplap ismét csak az utolsó helyen végzett, de ezt betudhatjuk a processzorok közötti teljesítmény különbségnek, mint már korábban is mondtuk. Ahhoz képest végülis szépen helytáll az 5600+ a 2,33 GHz-en futó E8400-hoz képest.

[bold]SuperPi 1,5 MOD

[/bold]

A SuperPi segítségével is elvégeztünk néhány tesztet, hogy ebből a szemszögből is lássuk a rendszerek közti különbséget. A rövidke 1M teszt mellett most a 16M tesztet is lefuttattuk, így sokkal látványosabb a versenyzők közötti differencia.

A G45-ös és GeForce 9400-as alaplapok ismét szinte fej-fej mellett végeztek, míg az AMD 790G rendszer az 5600+-os processzor miatt a mezőny végén kapott csak helyet. Hogy ezek a különbségek egy hosszabb és megterhelőbb teszt alkalmával miként alakulnak, az az alábbi diagramon látható.

A 16M módban futó megmérettetés alkalmával már jól látszik, hogy a különbségek mekkora jelentőséggel bírnak. Érdekes teszt, de a végeredményt majd az összesítés fogja kimondani.

[bold]Enemy Territory: Quake Wars

[/bold]

Az első tesztet az Enemy Territory: Quake Wars című játék segítségével futtatjuk. A játékot 800x600 pixeles felbontásra állítjuk be, a minőség szintjét magasra lőttük be, így lefuttattuk a tesztet.

Az eredmények rendkívül jól tükrözik a termékek képességét. A G45-ös megoldás alig 6 FPS-es teljesítményt mutatott fel,  a 790GX esetében azonban már 24 FPS körüli eredményt mértünk, amely ugye átlag érték, így ez nem azt jelenti, hogy ilyen beállítások mellett játszható a játék, mert sajnos rendkívül sok a szaggatás. A GeForce 9400 38 FPS-es teljesítményével magabiztosan győzött.

[bold]Company Of Heroes

[/bold]

A CoH a legfrissebb patch kíséretében került a tesztgépre, majd a játékot 800x600 pixeles felbontásra és közepes minőségi szintre állítottuk be, így megkezdtük a versenyzők tesztelését.

Az eredmények hasonlóak, mint az ET tesztben, ám itt már jobb a helyzet, ugyanis minden versenyző bőven játszható teljesítménnyel bír, persze nem is mai játékról van szó. A G45 az utolsó, a 790GX és GeForce 9400-as megoldások egyaránt 100 FPS feletti átlageredményt értek el.

[bold]F.E.A.R.

[/bold]A "régiségek" között a másik nagy cím a F.E.A.R.. Ebben a játékban is 800x600 pixeles felbontást alkalmaztunk, a grafikai beállításokat közepesre, míg a számítógéppel kapcsolatos beállításokat magasra lőttük be.

A G45-ös versenyző éppen hogy játszható átlageredményt produkált. A 790GX már egész jó teljesítményt mutatott fel, de a győztes nem meglepő módon ismét csak a GeForce 9400-as rendszer lett. A 790GX védelmére (amellett, hogy régebbi és érkezőben van az új) csak annyi szolgál, hogy Phenom mellett komolyabb sávszélesség jut a VGA-nak, így jobb eredmények elérésére képes.

A tesztek után most a merevlemez-kezelést, a fogyasztást, a HD videók lejátszását és az alaplapok hőmérsékletét helyezzük górcső alá. A részletekért lapozzunk egyet!

Fogyasztás, hőmérséklet, HD lejátszás

Fogyasztás

A rendszerek fogyasztását háromféle módszerrel mértük: egyszer alapjáraton, az energiatakarékos módok bekapcsolásával (C1E, Cool' n Quiet), majd a CineBench két szálon történő futtatásakor, végül pedig a F.E.A.R. teszt alkalmával. Az egyes mérések alkalmával a minimális és a maximális fogyasztási értékeket átlagoltuk, az így kapott eredményeket pedig az alábbi táblázatban összesítettük.

Alapjáraton a 790GX lapkakészletes konfiguráció fogyasztotta a legkevesebb áramot. A CineBench tesztben a 790GX fogyasztotta a legtöbbet, a G45 és a GeForce 9400 rendszerek között alig volt különbség. A F.E.A.R. teszt alkalmával nem változott a sorrend: a G45 és a GeForce 9400 lett a legtakarékosabb, a legtöbbet pedig a 790 GX fogyasztotta.

[bold]Merevlemez-kezelés

[/bold]

Az egyes alaplapok merevlemezek kezelési képességeit a HDTune és a HDTach programokkal vizsgáltuk. A képek magukért beszélnek, minden egyes képkocka nagyítható, csak rájuk kell kattintani.

A G45-ös és GeForce 9400-as rendszerek esetében a processzorterhels 2% körüli volt, a 790GX esetében viszont ez az érték 4%-ot képviselt. A Burst Speed értékek a 790GX 183 MB/s-s értékén kívül a másik két lapnál 200 MB/s-on felül voltak.

A HDTune eredmények az alábbi három kis képkockán láthatóak.

A HD Tune is hasonló képet mutatott: a processzort a GeForce 9400-as rendszer 1,3%-kal, a G45-ös 1,6%-kal, míg a 790GX 2,7%-kal terhelte meg merevlemez kezelés közben. A Burst Speed értéke itt is a 790GX-nél volt a legalacsonyabb, a másik két versenyző közel azonos szinten zárt csak úgy, mint átlagos hozzáférési idő tekintetében.

Hőmérsékletek

Az északi- és déli hidak hőmérsékletét műszeres méréssel határoztuk meg. A mérések alkalmával az egységeken elhelyezett hűtőbordák hőmérsékletét vizsgáltuk a rendszer teljes terhelése alatt, majd a minimális és maximális értékeket átlagoltuk, az így összesített eredményeket pedig egy diagramba foglaltuk.

A legforróbb a G45-ös lapkakészlet északi hídja bizonyult, ennél a terméknél a déli híd is melegebb, mint a 790GX esetében, amely a leghűvösebb lapkakészletnek bizonyult. Az egy chipből álló GeForce 9400-as megoldás nagyméretű hűtőbordája 56 fok körül maradt teljes terhelés esetén is, ami a G45-höz viszonyítva jó eredmény.

[bold]HD videó lejátszás

[/bold]

A különböző formátumú nagyfelbontású videók lejátszásakor Windows Media Playert és Core AVC segédprogramot használtunk, majd figyeltük a rendszer terhelését és a processzorterhelés minimális, valamint maximális értékeit leírtuk, majd ezekből átlagot vontunk. A négyféle videó lejátszásakor kapott eredmények ezúttal egy táblázatban lettek összesítve.

Érdekesség, hogy a gyengébb processzorral szerelt AMD rendszer a 790GX lapkakészlet jóvoltából mennyire jól teljesített a G45-höz képest, ami főleg az erősebb processzor miatt ért el olyan eredményt, amilyet a táblázatban látunk. A 790GX az 5600+-os processzorral karöltve igazán jó megoldás. A GeForce 9400-as rendszer szintén rendkívül jól szerepelt. A G45-höz képest ütőképesebb megoldás HD videó lejátszásához, de ez egyáltalán nem érhetett minket meglepetésként. Látható framedrop egyik versenyzőnél sem volt tapasztalható. Egyszóval mindegyik lapkakészlet megbirkózik a HD videó fájlokkal, viszont a GeForce 9400-as megoldás a G45-tel ellentétben gyengébb processzorral is megfelelő teljesítményt nyújt. Külön dícséret illeti a 790GX konfigurációt, amely az erősebb Intel processzorral ellátott rendszerekhez képest ebben a megmérettetésben is nagyon szépne helytállt.

Összesítés és végszó

Összesítés

Az összesítés kiszámolásakor a régi jól bevált módszert alkalmaztuk: a teljesítménytesztek eredményeit összeadtuk, majd az így kapott összegből kivontuk az időre menő tesztek eredményeinek összegét. Ezzel a módszerrel egyszerűen rangsorolhatóak a különböző konfigurációk. A kiszámolt eredmények az alábbi kis diagramban foglalnak helyet.

A nyers teljesítmény alapján a fenti rangsor alakult ki. Nem szabad elfelejteni, hogy a G45-ös rendszer esetében az E8400-as processzor sokat lendített a teljesítményen az 5600+-os AMD központi egységgel szemben még úgy is, hogy az Intel processzort 3 GHz helyett csak 2,33 GHz-en futtattuk. Ennek fényében az AMD pozíciója meglepően jó, persze nem csak ez az egy szempont fontos a döntésnél, no de erről majd később. A GeForce 9400-as rendszer a memóriakezeléssel kapcsolatos gyengeségek miatt végzett ott, ahol, viszont a játéktesztben megmutatta, hogy mire is képes. A teljesítmény alapján már van egy rangsor, de ez csak egy pici adalék. Nézzük a  tényeket.

[bold]Végszó

[/bold]A három versenyző közül a GeForce 9400-as modell volt az egyetlen, ami kitűnt a mezőnyből. Az alaplap esetében kisebb memória kezelési hibákat tapasztaltunk: két alaplap járt nálunk, az egyik BIOS hibákat produkált és instabil volt, a másik esetében viszont instabilitási gondokat már nem tapasztaltunk az F2-es BIOS alkalmazása után, viszont a memória beállításaival kapcsolatban továbbra is gondok voltak. A termék nem volt hajlandó CL4-4-4-12-es időzítés mellett üzemeltetni Geil moduljainkat se feszültségemelés, se egyéb beállítások alkalmazása mellett. A hibát más felhasználók is tapasztalták, egy-két külföldi fórumon lehet olvasni a panaszokról. Hogy ezt a hibát a következő BIOS javítja-e, illetve pontosan mely gyártók memóriáit érinti az eset, az egyelőre rejtély. Ez az az ok, amiért a termék egyelőre nem kap ajánlott vétel címkét, pedig HD videó lejátszási képességei, és játékok alatt nyújtott teljesítménye alapján simán megérdemelné, főleg ha mellévesszük, hogy mindezt nem olyan forró fejjel tette mint elődei. Le a kalappal. Ha nem kívánunk CL4-es memória modulokat használni, akkor ez a termék is ajánlott vétel lehet, hiszen CL5-ös módban nincs vele különösebb baj, maximum a memória írás/olvasás teljesítménye szerényebb az elvárhatónál, de mint látható ez nem mindenhol szól bele a teljesítménybe. A jelenleg fennálló hibákat pedig jó eséllyel orvosolhatja egy friss bios, amely F3-as kiadásban érkezhet. Ha így lesz, akkor magas ára ellenére is ajánlott vételnek tekinthető.

A 790GX lapkakészlettel ellátott versenyző nagyon szépen helytállt a mezőnyben, pedig nehéz dolga volt, ugyanis 5600+-os processzora a 2,33 GHz-en ketyegő E8400-zal szemben hátrányból indult. A termék HD videó lejátszás esetén magabiztosan teljesített, de a játékokkal sem volt különösebb problémája, persze ha játékra gondolunk, akkor érdemes kompromisszumokat kötni (mint minden IGP esetében, de ahogy láthattuk egy 9400 esetén beérhetjük kevesebbel is). Az alaplap esetében sokak számára döntő tényező lehet, hogy az integrált videó vezérlő mellett két darab PCI Express x16-os csatolófelület is jelen van, amelyek segítségével a későbbiekben akár Crossfire rendszert is építhetünk, amíg gyűjtünk a videokártyákra, addig pedig használhatjuk a beépített videó vezérlőt. Az alaplap BIOS frissítés után a Phenom II-es processzorokkal is elboldogul, ez pedig újabb pont a termék mellett. Az alaplap a gyengébb, 5600+-os processzorral is jól muzsikált a 2,33 GHz-es csökkentett órajelen üzemelő E8400-as rendszerek ellen. Az alaplap egyértelműen ajánlott vétel!

A G45-ös lapkakészlettel felszerelt Gigabyte lap ideális választás lehet, ha HD filmezéshez és irodai munkához kívánunk egy ütőképes rendszert összerakni, ám ha a játék is a képbe kerül, akkor ezt az integrált videó vezérlőt nyugodtan felejtsük el. A termék ár/teljesítmény arányban jó választás, de ha Intel vonalon keresünk egy ütőképes rendszert, és az Intel G45-ös alaplap 34000 forint körüli árához hajlandóak vagyunk még nagyjából 5000 forintot hozzácsapni, akkor a GeForce 9400-as megoldás kell nekünk. Munkára nagyon jó a G45, de körülbelül minden másra az nVidia terkmékét választanánk.

A tesztben szereplő alaplapokat köszönjük a Cédrus Számítástechnikai kft.-nek és az Expert Hungary kft.-nek!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward