GAudi: szavak keresése a videókban is

Sokszor jönne jól, ha például egy videót nem csak a neve, készítője, vagy különböző címkéi alapján találhatnánk meg, hanem a benne lévő szöveg, illetve beszéd egyes elemei szerint is rákereshetnénk a neten. A Google legfrissebb kezdeményezése pont erre a problémára nyújt megoldást, ám a technológia még igencsak gyerekcipőben jár, azaz sok kisebb hibát tartalmaz, mint minden ehhez hasonló komplex újdonság.

GAudi: szavak keresése a videókban is

Sokszor jönne jól, ha például egy videót nem csak a neve, készítője, vagy különböző címkéi alapján találhatnánk meg, hanem a benne lévő szöveg, illetve beszéd egyes elemei szerint is rákereshetnénk a neten. A Google legfrissebb kezdeményezése pont erre a problémára nyújt megoldást, ám a technológia még igencsak gyerekcipőben jár, azaz sok hibát tartalmaz, mint minden ehhez hasonló komplex újdonság.

A Google audió indexelő szolgáltatása már javában készül a nagyvállalat műhelyében, magát a technológiát egyébként GAudi névvel látták el. Az újfajta kereső szolgáltatás hivatalos weboldalán egyelőre csak néhány politikai tartalommal rendelkező videó van, amelyek segítségével megérthetjük az újítás lényegét, illetve ki is próbálhatjuk azt. A videókban szavakra és mondatrészekre egyaránt kereshetünk, amennyiben a szoftver a keresett kifejezéssel azonos szöveget talál, a videó idősávjára pici sárga vonalat tesz, így egyből a keresett részre ugorhatunk a lejátszással. Akár úgy is elnavigálhatunk a keresett kifejezéshez, hogy a videó alatti eredmény listában a megfelelő találat melletti "lejátszás" gombot megnyomjuk, ekkor a videó adott szakaszától indul a lejátszás.

Az audió szöveg-indexelés sajnos még egyáltalán nem működik tökéletesen. A GAudi jelenleg nehezen birkózik meg a hosszabb szavakkal, valamint az allofónokkal. A Google új technológiája rendkívül hasznos szolgáltatássá válhat  a jövőben, ám addig még rengeteg munkaórát fog felemészteni a technológia tökéletesítése.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward