Friss AMD Llano részletek érkeztek

Korábban már hallhattunk az AMD GPU+CPU hibrid processzoráról, amely a Llano nevet viseli és várhatóan az idei év második felében érkezik meg mintapéldányok formájában az AMD partnereihez. A chip fejlesztése a vártnál jobban halad, ennek értelmében nem az idei év második, hanem már az első felében megindulhat a termék mintapéldányainak készítése, amelyek aztán rövid időn belül landolhatnak a partnereknél is.

Friss AMD Llano részletek érkeztek

Korábban már hallhattunk az AMD GPU+CPU hibrid processzoráról, amely a Llano nevet viseli és várhatóan az idei év második felében érkezik meg mintapéldányok formájában az AMD partnereihez. A chip fejlesztése a vártnál jobban halad, és ennek köszönhetően nem az idei év második, hanem már az első felében megindulhat a termék mintapéldányainak készítése, amelyek aztán rövid időn belül landolhatnak a partnereknél is.

A különleges chipet a Global Foundries műhelyében gyártják le, méghozzá 32 nm-es SOI high-k metal gate technológiával. A chip a processzormagokon kívül egy DirectX 11-es GPU-t is tartalmaz majd, ez a GPU az AMD jelenlegi Evergreen kínálatából érkezik (Radeon HD 5000-es sorozat). A Llano igazi ellenfele az Intel SandyBridge megoldása lesz, amely a legfrissebb Intel útitervek alapján csúszik, így majd csak 2011-ben lesz elérhető kereskedelmi forgalomban. A SandyBridge esetében szintén jelen lesz a tokozáson belül egy integrált videó vezérlő is, ám ez a megoldás az AMD Llano-jávl ellentétben nem DirectX11-es, hanem csak DirectX 10-es támogatást kínál majd. Az AMD így nem csak a DirectX 11 miatt lesz előnyben, hanem azért is, mert az általa használt GPU szolgáltatások tekintetében is az Intel-féle megoldás fölé nőhet.

Most a Llano processzor részével kapcsolatban is érkezett néhány új információ. A hírek szerint a Llano belsejében összesen négy darab processzormag lesz jelen, plusz ugyanazon a lapkán a fentebb említett grafikus processzor és a memóriavezérlő is helyet kap. A négy mag a Phenom II-es családból érkezik, ám L3-as gyorsítótárat nem kapcsol hozzájuk a gyártó, így ezek a magok tulajdonképpen úgy működnek majd, mintha Athlon II-es sorozatú magok lennének. A magok esetében némi architektúrabeli finomhangolásra is készül a vállalat, így az egysége gyorsabbak lesznek, mint napjaink Athlon II-es processzormagjai.

A 32 nm-es csíkszélességgel készülő magok – ha a másodszintű gyorsítótárat most nem számoljuk – akkor egyenként 9,69 négyzetmilliméteres felülettel rendelkeznek és 35 millió tranzisztort tartalmaznak, természetesen szintén egyenként. Minden egyes maghoz saját, 1 MB-nyi másodszintű gyorsítótár tartozik, így egyetlen lapkán 4 MB-nyi L2-cache lesz jelen. Az AMD tervei szerint a Llano processzorok magórajele 3 GHz felett fog elhelyezkedni, ami bőven tartható érték, ha azt vesszük, hogy a 45 nm-es csíkszélességű Athlon II X4-es processzorok is közel 3 GHz-es órajelen ketyegnek.

Az Intel a Nehalem processzorokkal bevezette a Power Gating technológiát, amellyel példul szinte teljesen kikapcsolhatóak az egyes processzormagok, a szivárgási áram pedig minimális szinten tartható. Ez a megoldás nem csak energiatakarékosság szempontjából fontos, hanem azért is, mert segítségével extra TDP-hez juthat a rendszer, amit az aktív magok táplálására lehet fordítani (Turbo Boos órajel-emelés).

Az AMD Llano egysége hasonló technológiát alkalmaz az energiatakarékos működés biztosításának érdekében. A fejlett mag-kontroll mellett egy Digitális APM modul is helyet kap a processzorban, amelyről egyelőre annyi tudható, hogy Turbo Boost-hoz hasonló funkciót kínál majd, azaz lehetővé teszi majd az egyes magok órajeleinek megnövelését, beleértve a GPU-ét is, mindezt pedig a pillanatnyi terhelés függvényében, intelligens módon teszi majd a rendszer, mint az Intel Nehalem esetében. A Llano emellett „Power Aware Clock Grid” felépítéssel is bír majd, ami az órajel kapcsoláshoz szükséges áramot kétszeres mértékben csökkenti.

Az új processzorhoz sajnos új foglalat bevezetésére is szükség lesz, ám ezzel kapcsolatban egyelőre nincsenek pontos információk. Ami biztos, az az, hogy az AMD a SandyBridge megjelenésével egy időben jó eséllyel piacra tudja majd dobni saját, Llano névre keresztelt megoldását, így a verseny azonnal megkezdődhet.

Az egyik fontos kérdés a témában az, hogy az új CPU+GPU hibrid egységek esetében hogyan alakul a GPU teljesítménye, valamint az, hogy a DX11 mekkora szerephez jut majd a kibontakozó APU harcban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward