Foxconn Avenger: egy ütős P45-ös?

A Foxconn mérnökei egy meglehetősen érdekes alaplapot terveztek, amely az Intel P45-ös lapkakészletére épül ugyan, de a referencia dizájnhoz képest egy-két érdekes változtatást tartalmaz. A gyártó is tudja, hogy az X58-as alaplap-láz ellenére nem mindenki engedheti majd meg magának a költséges beruházást, azaz a Nehalem-re történő átállást, így elkészítették a Foxconn Avanger-t, ami az előzetes információk alapján egy igazán érdekes termék lesz.

Foxconn Avenger: egy ütős P45-ös?

A Foxconn mérnökei egy meglehetősen érdekes alaplapot terveztek, amely az Intel P45-ös lapkakészletére épül ugyan, de a referencia dizájnhoz képest egy-két érdekes változtatást tartalmaz. A gyártó is tudja, hogy az X58-as alaplap-láz ellenére nem mindenki engedheti majd meg magának a költséges beruházást, azaz a Nehalem-re történő átállást, így elkészítették a Foxconn Avanger-t, ami az előzetes információk alapján egy igazán érdekes különös lesz.

A Foxconn Avenger alaplapjáról már régóta szólnak a pletykák, ám most végre képeket is láthatunk a termékről, illetve néhány információhoz is hozzájuthatunk. Az alaplap a hagyományos dizájnnal ellentétben elég érdekes felépítéssel rendelkezik: a gyártó az LGA 775-ös processzorfoglalatot 90 fokkal elfordította, majd a P45-ös lapkakészlet északi hídját a DDR3-as memória foglalatok és a processzorfoglalat közé helyezte el, így az egyes hardver elemek közötti távolságok jelentősebb mértékben csökkentek. A gyártó állítása szerint az új felépítés használatával az adatcsatornák késleltetései csökkenthetőek, de a javulás mértékéről majd csak a hamarosan megjelenő tesztek adhatnak némi képet.

Az alaplap a furcsa felépítés mellett egyéb különlegességgel is szolgál. Mint azt sokan tudhatják, a P45-ös lapkakészlet PCI Express x16-os slotjai x8-os sávszélességgel működnek, amennyiben kihasználjuk a kétutas Crossfire támogatást. A Foxconn alaplapján a PCIe #1-es és a PCIe #2-es slotok között egy PLX chip foglal helyet, ami megegyezik a Radeon HD 4870 X2-es kártyán található chippel. Ennek az egységnek köszönhetően extra PCI Express sávok érhetőek el, így a rendszer két videokártya használatakor teljes, x16-os sávszélességgel képes üzemelni.

Az alaplap várható megjelenésével és végfelhasználói árával kapcsolatban egyelőre nincsenek információk, további részleteket a jövő hét folyamára ígértek. Két hete még arról szóltak a hírek, hogy a Foxconn kiléphet az alaplap piacról, így talán ez lesz az utolsó nagy dobása, de lehet, hogy még sokáig hallhatunk róla.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward