fit PC 5W-os fogyasztással

Az Extreme Tech munkatársainak sikerült beszerezniük egy rendkívül kis méretű PC-t, amely mindössze 5W-os fogyasztással rendelkezik. A gép az izreali CompuLab terméke, a vállalat kifejezetten beágyazott rendszerek készítésével foglalkozik. A fit PC névre hallgató apróság Linux operációsrendszert futtat, a mérete és a fogyasztása alapján tökéletes lehet routernek vagy akár tűzfalnak egyaránt.

fit PC 5W-os fogyasztással

Az Extreme Tech munkatársainak sikerült beszerezniük egy rendkívül kisméretű PC-t, amely mindössze 5W-os fogyasztással rendelkezik. A gép az izraeli CompuLab terméke, a vállalat kifejezetten beágyazott rendszerek készítésével foglalkozik. A fit PC névre hallgató apróság Linux operációsrendszert futtat, a mérete és a fogyasztása alapján tökéletes lehet routernek vagy akár tűzfalnak egyaránt.

Az egység 120 x 116 x 40 mm-es méretekkel büszkélkedik, a rendszerben AMD Geode LX-800-as processzor dolgozik, amelynek órajele 500 MHz. A processzor egy különleges, ún. SoC (System on a chip) eljárással készül, ennek lényege, hogy a memóriavezérlő, a GPU és az I/O vezérlő egyaránt a processzorban kapott helyet. Maga a konfiguráció 256 MB DDR ramból, 40 GB-os 2,5 colos merevlemezből, két darab 100Mbps-os ethernet csatlakozóból és két darab USB portból áll. A gyártó állítása szerint a videó vezérlő képes akár 1920x1440 pixeles felbontásban is dolgozni.

A tesztben különböző megmérettetéseknek vetették alá a kis eszközt, a PC tökéletesen használható volt webböngészésre a mellékelt Ubuntu Linux 7.04-es operációsrendszerrel. A multitasking feladatok tekintetében már gyengének bizonyult a konfiguráció: 6 alkalmazás egy időben történő futtatásakor belassult a rendszer, de ez tulajdonképpen nem is meglepő. Összességében a kis készülék rendkívül széles körben lehet majd népszerű, hiszen kis energia felvétele és kis mérete miatt számos helyen alkalmazható. Az infromációk szerint a fit PC ára várhatóan 285 dollár körül lesz.

AZ ExtremeTech cikke: http://www.extremetech.com/article2/0,1697,2194862,00.asp (Angol nyelvű)

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward