Fellendülőben a videó vezérlő piac

Ma a processzorpiac 2009-es alakulásáról kaphattunk már képet egyik korábbi hírünknek köszönhetően, most viszont a videóvezérlők piacáról érkeztek meg a legfrissebb elemzések. Az adatok szerint a tavalyi év negyedik negyedévében továbbra is az Intel dominált a piacon, ami nem egy meglepő dolog. Az elemzés az asztali számítógépek piacát fedi le, azon belül magában foglalja mind az integrált video vezérlőket, mind pedig a videokártyákat. Mivel IGP-ből az Intel alaplapra, illetve újabban processzorba integrálva rengeteget értékesít (Clarkdale, PineView Atom), így nem csoda, ha jelentősen felülmúlja többnyire videokártyákkal foglalkozó riválisainak szállítási mutatóit.

Fellendülőben a videó vezérlő piac

A processzorpiac 2009-es alakulásáról már kaphattunk képet az egyik korábbi hírünkben, most viszont a videóvezérlők piacáról érkeztek meg a legfrissebb elemzések. Az adatok szerint a tavalyi év negyedik negyedévében továbbra is az Intel dominált a piacon, ami nem egy meglepő dolog. Az elemzés az asztali számítógépek piacát fedi le, azon belül magában foglalja mind az integrált video vezérlőket, mind pedig a videokártyákat. Mivel IGP-ből az Intel alaplapra, illetve újabban processzorba integrálva rengeteget értékesít (pl. PineView Atom), így nem csoda, ha jelentősen felülmúlja többnyire videokártyákkal foglalkozó riválisainak szállítási mutatóit.

Az Intel a video vezérlők piacán az elmúlt év negyedik negyedévében 55,2%-os részesedésre tett szert, ami a harmadik negyedéves 53,6%-os értékhez képest egyértelmű növekedést jelent. Ezzel egy időben mind az Nvidia, mind pedig az AMD piaci részesedése csökkent. A negyedik negyedév folyamán az AMD a teljes video vezérlő piac 19,9%-át tudhatta magáénak, ami a harmadik negyedéves eredményekhez képest 0,2 százalékpontos csökkenés. Ezzel egy időben az Nvidia egy teljes százalékpontot rontott, így 24,3%-os piaci részesedéssel zárta a negyedik negyedévet. A piac legkisebb szereplőja, a VIA, 0,6%-os részesedést könyvelhetett el. Valószínűleg az aktuális negyedévben az Intel részesedése tovább nő, mert minden Clarkdale processzor bele fog számítani az összképbe.

2009 folyamán a video vezérlők piacán 425 millió egységet értékesítettek, ami a 2008-as eredményekkel összevetve 14%-os javulást jelent. Ez az érték a gazdasági válsággal tarkított helyzetben igen szépnek mondható. A 2010-es évre a Jon Peddie Research azt jósolja, hogy a grafikus processzorok eladási mutatói 27,9%-kal emelkedni fognak, így év végéig 544 millió video vezérlő találhat gazdára.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward