Fejlődő gyártástechnológia az Elpida-nál

Az Intel Nehalem processzorainak megjelenésével egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az egyes memóriagyártó nagyvállalatok fejlesztései, amelyeknek köszönhetően a modernebb gyártástechnológia segítségével alacsonyabb feszültségen üzemelő és kisebb fogyasztással rendelkező memória chipeket lehet előállítani. Az Elpida Memory legfrissebb bejelentése szerint  az 1 Gb-es DDR2 SDRAM chipjénél alkalmazott új gyártási technológiának köszönhetően egy 300 mm-es szilícium ostyából ezentúl 20%-kal több chip előállítására nyílik majd lehetőség. Ez a bejelentés ugyan közvetlenül nem kapcsolódik a hír elején olvasható fejtegetésekhez, de a fent említett témában is megindultak már a fejlesztések, amiknek egy részéről a hír második felében olvashatunk.

Fejlődő gyártástechnológia az Elpida-nál

Az Intel Nehalem processzorainak megjelenésével egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az egyes memóriagyártó nagyvállalatok fejlesztései, amelyeknek köszönhetően a modernebb gyártástechnológia segítségével alacsonyabb feszültségen üzemelő és kisebb fogyasztással rendelkező memória chipeket lehet előállítani. Az Elpida Memory legfrissebb bejelentése szerint  az 1 Gb-es DDR2 SDRAM chipjénél alkalmazott új gyártási technológiának köszönhetően egy 300 mm-es szilícium ostyából ezentúl 20%-kal több chip előállítására nyílik majd lehetőség.

Az új, második generációs 65 nm-es chipek esetében alkalmazott frissített architektúrának köszönhetően az egyes memória chipek előállítási költségei 20%-kal alacsonyabbak lesznek, mint a korábbi, jelenleg is forgalomban lévő egységeké. Az Elpida tervei szerint az új, kisebb méretekkel rendelkező chipek sorozatgyártása még az idei év vége előtt megkezdődhet. A friss chipeket a gyártó Hirosimában található üzemében, a tajvani Rexchip gyárban és az Elpida partnerének, a PSC-nek a gyárában készítik majd el.

Az új, kisméretű 65 nm-es chipek bejelentése mellett egy másik jó hírrel is szolgált a gyártó. Az 50 nm-es gyártási technológia életbeléptetéséhez szükséges folyamatok már nagyjából a végükhöz közelednek, így az 50 nm-es csíkszélességű termékek sorozatgyártására akár már december folyamán sor kerülhet. Korábban a tervek még 2009. januári, illetve márciusi startról számoltak be, így a valós helyzet sokkal jobb, mint azt eddig gondolhattuk. Az Elpida állítása szerint az 50 nm-es gyártósorok forgalomba állításával a termelés 50%-kal nőhet a most bejelentett, új architektúrára épülő 65 nm-es chipek gyártási teljesítményéhez képest.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward