Elkészült az első, működő 22 nm-es SRAM chip

Az IBM és a fejlesztésben együttműködő partnerei egy fontos mérföldkőhöz érkeztek: a csapat sikeresen legyártotta az első működő 22 nm-es csíkszélességre épülő SRAM chipet. A chip a megszokott hat tranzisztoros dizájnra épül, az egység nagy fontossággal bír a processzorok gyártási technológiájának fejlesztésénél is, ugyanis az SRAM chip elkészítésével a gyártók a 22 nm-es processzorgyártási technológia előszobájába léptek.

Elkészült az első, működő 22 nm-es SRAM chip

Az IBM és a fejlesztésben együttműködő partnerei egy fontos mérföldkőhöz érkeztek: a csapat sikeresen legyártotta az első működő 22 nm-es csíkszélességre épülő SRAM (static random access memory) chipet. A chip a megszokott hat tranzisztoros dizájnra épül, az egység nagy fontossággal bír a processzorok gyártási technológiájának fejlesztésénél is, ugyanis az SRAM chip elkészítésével a gyártók a 22 nm-es processzorgyártási technológia előszobájába léptek.

Az IBM-mel  több nagyvállalat is együttműködött a mérföldkő elérésében, ezek között megtalálható az  AMD, a Freescale, az STMicroelectronics, a Toshiba és a CNSE (College of Nanoscale Science and Engineering) egyaránt. Az első működő 22 nm-es chip az IBM 300 mm-es ostyákat előállító kutatóüzemében készült, Albany-ben, ez a chip gyakorlatilag az első lépés ahhoz, hogy a technológiát a processzorok gyártásához is elkezdhessék felhasználni.

„A lehető legfejlettebb eszközök felhasználásával dolgozunk, amelyek segítségével megpróbáljuk kifejleszteni a következő generációs félvezető technológiákat.” – nyilatkozta Dr. T.C. Chen, az IBM Kutatóintézet Tudományért és Technológiáért felelős részlegének alelnöke. „Az új fejlesztés egy rendkívül fontos eredmény, amelynek köszönhetően felgyorsíthatjuk a mikroelektronikai termékek miniatürizációját.”

Az elkészült, 300 mm-es ostyán helyet foglaló SRAM memória cellájának mérete mindössze 0.1 μm2, míg az Intel 45 nm-es SRAM cellájának mérete – amit a 45 nm-es processzorok készítéséhez használnak – 0.346 μm2. Az IBM legfrissebb nyilatkozata szerint már javában készül a 32 nm-es gyártási technológiával dolgozó gyártósor, ám a 32 nm-es és a 22 nm-es csíkszélességű termékek megjelenése még nagyon messze van.

A 22 nm-es csíkszélességgel készült, működőképes chip kétségtelenül figyelemre méltó eredménynek mondható, ám a gyártóknak jövőre még „csak” a 32 nm-es gyártási technológiára történő átállással kell megbirkózniuk a piacon. Egy biztos: az IBM és csapata a mostani lépésével megverte az Intelt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward