Elektromágneses hullámok tölthetik a Nokiákat?

A mobiltelefonok piacán már számos érdekes megoldást láthattunk, amelyekkel a készülékek akkumulátorainak töltéséhez használt hálózati adaptereket próbálták meg kiváltani. A megoldások között számos érdekes koncepció bukkant fel, ám most a Nokia az eddigieknél érdekesebb ötlettel rukkolt elő: Mi lenne, ha a mobiltelefonok akkumulátorát az éterben jelen lévő elektromágneses hullámok segítségével töltenék?

Elektromágneses hullámok tölthetik a Nokiákat?

A mobiltelefonok piacán már számos érdekes megoldást láthattunk, amelyekkel a készülékek akkumulátorainak töltéséhez használt hálózati adaptereket próbálták meg kiváltani. A megoldások között számos érdekes koncepció bukkant fel, ám most a Nokia az eddigieknél érdekesebb ötlettel rukkolt elő: Mi lenne, ha a mobiltelefonok akkumulátorát az éterben jelenlévő elektromágneses hullámok segítségével töltenék?

Elektromágneses hullámokat a TV- és rádió adótornyok, a WiFi routerek sőt, még a mobiltelefonokhoz használt adótornyok is generálnak: ilyen hullámok segítségével továbbítják az információt az adó és a vevő között. A különböző források által kibocsátott elektromágneses sugárzást a Nokia kutatói arra szeretnék felhasználni, hogy segítségével a telefonok akkumulátora is tölthető legyen, így ne kelljen a klasszikus adaptereket alkalmazni ahhoz, hogy feltölthessük a lemerült akkumulátort.

A kutatók szerint a környezetben jelenlévő elektromágneses sugárzást a megfelelő technológia alkalmazásával fel lehet használni arra, hogy segítségével elegendő áramhoz juttassuk az akkumulátort, amely így folyamatosan teljes töltéssel üzemelhet. A mérnökök az ígéretes módszer alkalmazásával már készítettek akkumulátortöltő-prototípusokat, ám ezek a szerkezetek egyelőre nagyon alacsony hatékonysággal dolgoznak: mindössze 3-4 milliWatt energiát tudnak előállítani az elektromágneses hullámok segítségével, ez pedig nagyon-nagyon kevés ahhoz, hogy töltéshez használják. Az egyik kutató, Markku Rouvala elmondása szerint lehetőség van olyan prototípus készítésére, amely akár 50 milliWattnyi energiát is elő tud állítani, így a szerkezet, ha lassan is, de képes tölteni egy kikapcsolt állapotban lévő mobilt.

Az eljárás ígéretes, de hogy sorozatgyártásban pontosan mikor találkozhatunk az új töltési módszerrel felvértezett telefonokkal, az egyelőre rejtély.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward