Eldőlt: vége a HD-DVD szabványnak

Eldőlt: vége a HD-DVD szabványnak

A Toshiba sajtóközleménye alapján úgy tűnik, hogy most már végérvényesen a Blu-ray formátum kiáltható ki a formátum háború nyertesének, ugyanis a gyártó befejezi HD-DVD támogatással felvértezett készülékeinek gyártását.

A Toshiba a döntést a piaci helyzet változásával indokolja: a gyártó döntése valószínűleg a HD-DVD formátum várható piaci esélyeire alapozva döntött a formátum támogatásának befejezése mellett. Az elmúlt időszakban rengeteg támogató pártolt el a HD-DVD mögül, ezek között nagy filmstúdiók, nagy áruházláncok és gyártók egyaránt megtalálhatóak.

A gyártó a jelenleg forgalomban lévő HD-DVD készülékeihez természetesen továbbra is biztosít technikai támogatást, illetve a termékekre továbbra is él a garancia. A vállalat befejezi a HD-DVD lejátszók és felvevők gyártását, ezzel együtt az eszközök szállítását is csökkenti, majd 2008. március vége felé végleg felhagy a HD-DVD készülékek szállításával. A gyártó a számítógépes HD-DVD meghajtók esetében hasonlóképpen jár el, azaz az előbb említett időszakban fejezi be a különböző meghajtók szállítását.

A vállalat a tervek szerint ezek után továbbra is jelen lesz számos területen a különböző innovatív fejlesztéseivel. A Toshiba folytatja a Nand flash memóriákkal kapcsolatos fejlesztéseket, de munkálkodik majd a következő generációs processzorok szegmensében is. A gyártó továbbra is készít majd merevlemezeket, illetve jelen lesz a vezeték nélküli és az adattitkosítási technológiákkal foglalkozó ágazatokban egyaránt.

A Toshiba a HD-DVD piacról való kilépése után is gyárt majd hagyományos DVD lejátszó és felvevő készülékeket. A vállalat ezek után is kapcsolatban marad azokkal a cégekkel, akikkel korábban együttműködött a HD-DVD formátum fejlesztésében és népszerűsítésében.

A Toshiba ennek értelmében a Universal Studios-szal, a Paramount Pictures-szel, valamint a DreamWorks Animation-nel, illetve a nagy számítógépes gyártók közül az Intel-lel, a Microsoft-tal és a HP-vel is szoros kapcsolatban kíván maradni. A Toshiba azt sem zárta ki, hogy az említett vállalatokkal a jövőben egy esetleges közös cél elérésének érdekében ismét együtt fog működni.

A bejelentés értelmében úgy tűnik, hogy a Blu-ray célegyenesben van, azaz ez a technológia válhat a formátumháború győztesévé, illetve ez a formátum fogja leváltani a jelenleg is nagy népszerűségnek örvendő DVD lemezeket a jövőben. Az elmúlt idők történései alapján érthető és logikus a Toshiba lépése: miután a HD-DVD mögül kihátráltak a nagy nevek, már csak idő kérdése volt, hogy a HD-DVD szabvány megbukjon.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward