Egységes mobiltöltő-szabvány: megállapodtak

Az Európai Bizottság az év elején, egészen pontosan február környékén tett javaslatot arra, hogy a különböző mobiltelefon gyártó nagyvállalatok szakítsanak a jelenlegi gyakorlattal, amely szerint minden gyártó mobiljához más és másféle töltőt kell használni, sőt, az egyes gyártóknál a különböző modellekhez alkalmazott akkumulátortöltő-adapterek csatlakozói között is vannak különbségek. Az Európai Bizottság egy egységes szabvány alkalmazására kérte a gyártókat, és úgy tűnik, hogy ez a kérés szerencsére célt is ért.

Egységes mobiltöltő-szabvány: megállapodtak

Az Európai Bizottság az év elején, egészen pontosan február környékén tett javaslatot arra, hogy a különböző mobiltelefon gyártó nagyvállalatok szakítsanak a jelenlegi gyakorlattal, amely szerint minden gyártó mobiljához más és másféle töltőt kell használni. Sőt, az egyes gyártóknál a különböző modellekhez alkalmazott akkumulátortöltő-adapterek csatlakozói között is vannak különbségek. Az Európai Bizottság egy egységes szabvány alkalmazására kérte a gyártókat, és úgy tűnik, hogy ez a kérés szerencsére célt is ért.

A legfrissebb hírek szerint tíz nagy mobiltelefon- és mobiltelefon alkatrész készítő vállalat írta alá azt a megállapodási nyilatkozatott, amelynek keretein belül vállalják, hogy a nem is oly távoli jövőben egységes csatlakozót fognak alkalmazni a mobiltelefonokhoz, amelyeket így bármelyik gyártó adapterével lehet majd tölteni. A nagy cégek között jelen van a Nokia, az Apple, a Samsung, az LG, a Research in Motion, a Sony Ericsson, a Motorola, az NEC, a Qualcomm és a Texas Instruments is.

A megállapodásnak és az egységes töltő-szabványnak köszönhetően kevesebb hulladék keletkezhet majd, valamint a mobiltelefonok eladási árai is mérséklődhetnek valamelyest, ugyanis nem feltétlenül lesz szükség töltő vásárlására. A legfontosabb eredmény mégis az, hogy végre megszűnik az örök probléma, vagyis a jövőben nem lesz gond a töltőkkel, hiszen bármelyiket használhatjuk majd éppen aktuális mobilunkhoz.

A tíz nagyvállalat megállapodása szerint az egységes csatlakozó szabvány a Micro USB lesz, az első olyan mobilok, amelyek már az egységes töltő csatlakozóval lesznek felszerelve, a következő évtől kezdve jelennek meg kereskedelmi forgalomban. Az Európai Bizottság kifejtette, hogy a lehető legszorosabb együttműködést folytatja majd a vállalatokkal annak érdekében, hogy az új mobilok a lehető leghamarabb piacra kerülhessenek. Az okostelefonok és PDA-k esetében már egy ideje micro-USB töltőket használnak, illetve ezek a készülékek a számítógép USB portján keresztül is tölthetőek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward