Egybegépek Atom processzorral

A nettopok piacán számos érdekes konfiguráció található, az elmúlt alkalommal két nem mindennapi készüléket mutattunk be, amelyek ugyan picit drágák, de sokak számára hasznosak lehetnek. Ezúttal szintén a nettopok piacáról válogattunk tesztalanyokat, de most nem egyszerű nettopokat, hanem úgynevezett egybegépeket helyeztünk górcső alá. Ezekről a szerkezetekről tulajdonképpen annyit kell tudni, hogy látszólag egy monitorból állnak, ám ebben a „monitorban” maga a gép is helyet kap alaplappal, merevlemezzel, memóriával és minden egyéb tartozékával együtt. Ilyen megoldás az Apple népszerű iMac termékcsaládja is, viszont az nem ez a kategória, de kétségtelenül az iMac-ekből merítették az ihletet a most következő gyártók is, amikor megalkották saját megoldásaikat a témában.

Egybegépek Atom processzorral

Bevezető

A nettopok piacán számos érdekes konfiguráció található, az elmúlt alkalommal két nem mindennapi készüléket mutattunk be, amelyek ugyan picit drágák, de sokak számára hasznosak lehetnek. Ezúttal szintén a nettopok piacáról válogattunk tesztalanyokat, de most nem egyszerű nettopokat, hanem úgynevezett egybegépeket helyeztünk górcső alá. Ezekről a szerkezetekről tulajdonképpen annyit kell tudni, hogy látszólag egy monitorból állnak, ám ebben a „monitorban” maga a gép is helyet kap alaplappal, merevlemezzel, memóriával és minden egyéb tartozékával együtt. Ilyen megoldás az Apple népszerű iMac termékcsaládja is, viszont az nem ez a kategória, de kétségtelenül az iMac-ekből merítették az ihletet a most következő gyártók is, amikor megalkották saját megoldásaikat a témában.

Az egybegépek gyakorlatilag notebook alkatrészekből épülnek fel, már ami a merevlemezt és a rendszermemóriát illeti. A hűtés a kevés rendelkezésre álló hely miatt sarkalatos pont, ám a nálunk járt versenyzők szerencsére hatékonyan oldották meg ezt a kérdést is.

A két egybegép az ASUS és az MSI kínálatából érkezett, ezek a termékek is a rendkívül széles körben elterjedt Atom CPU + Intel 945 GSE + ICH7 kombinációból állnak. A GMA 950-es típusú integrált videó vezérlővel felvértezett megoldások 1 GB-nyi DDR2-533 MHz-es So-DIMM, azaz notebook memóriával kerülnek forgalomba, így a termékek átlagos irodai feladatokhoz, illetve korlátozott mértékben multimédiás célokra is jól használhatóak. A HD filmek lejátszását nyugodtan elfelejthetjük, a GMA 950 és az 533 MHz-es memória, plusz a gyengécske processzor maximum az alacsony, illetve közepes bitrátájú 720p-s alkotások lejátszására képes, viszont a DVD, Xvid és Divx formátumok, valamint a különböző kép- és hangformátumok gond nélkül élvezhetőek.

Ezek a gépek tulajdonképpen helytakarékos, internetezésre és irodai munkára alkalmas konfigurációk, amelyek mellesleg még szépek is, így könnyedén a dolgozószoba vagy a nappali díszévé válhatnak, főleg az ASUS Eee Top szerkezete. A gyenge videó alrendszer és a kevés memória miatt játékra nem igazán alkalmasak a gépek, még egy több éves FPS futtatása is gondot jelent, de ezt már megszokhattuk, hiszen a nettopok és a netbookok többségére igaz ez az állítás.

A pici bevezetés után az alábbi táblázatban tájékozódhatunk a versenyzők ajánlott végfelhasználói áráról, illetve fontosabb specifikációiról is.

Most már következzen az egybegépek bemutatása egyenként, részletesen.

ASUS Eee Top ET1602

Az első versenyző az ASUS kínálatából érkezett hozzánk. A dizájnos dobozban lapuló készülékre a bevezetőben említett iMac klón kifejezés valamelyest illik is, ám nem feltétlenül magára az egybegépre, hanem a hozzá mellékelt egérre és billentyűzetre, amelyek hasonlítanak az alumínium iMac-ekhez biztosított Apple tartozékokhoz. A doboz igényes elrendezéssel bír, mindennek megvan a maga helye, már a kicsomagolás is élmény.

A csomag belsejében elsőként magát a monitort találjuk meg, amely gondosan be van csomagolva egy puha anyagba. A készüléken fóliák találhatóak, amelyeket használat előtt feltétlenül el kell távolítani. Ezek próbálják egyébként megakadályozni, hogy szállítás közben sérüljön a szerkezet fényes fehér borítással rendelkező műanyag háza.

A dobozban beljebb haladva elénk tárulnak a kiegészítők is, amelyek között egy dizájnos billentyűzet és egy egér lapul, természetesen ez utóbbi Apple stílusban, amolyan Mighty Mouse-szerű kinézettel (erős túlzás). Mindkét periféria USB-s kapcsolattal illeszthető az egybegéphez, „sajnos” ezek a kiegészítők vezetékes megoldással bírnak. No  de ne legyünk telhetetlenek. Az egér hófehér, kidolgozásában nem találunk semmilyen zavaró hibát, felépítése miatt pedig nagyon jól kézre esik. A Scroll görgő halkan üzemel, ami szintén sokak számára fontos szempont. A billentyűzet szintén minőséget tükröz. A szerkezeten a legfontosabb funkciók gyorsgombjai is helyet kaptak, amelyek a notebookok esetében már megszokott „FN” billentyű lenyomásával aktiválhatóak. A szerkezeten kényelmes a gépelés, a billentyűk megfelelően „rugóznak”, gépelés közben nincs zavaró kattogás, az egyetlen kifogásolható dolog a mérete (elvégre mégse notebookot vettünk).

A kellékek sorából nem hiányzik a felhasználói kézikönyv, amely természetesen magyar nyelvű leírást is tartalmaz. A kézikönyv mellett a pici zöld dobozban találunk még egy rendszerhelyreállító lemezt (Recovery Disk), valamint egy törlőkendőt is, amivel a készülék kijelzőjét hatékonyan és karcmentesen tisztíthatjuk.

A dobozban végül a tápellátás kellékeit is megtaláljuk. A termékhez egy háromtűs fehér tápkábel jár, gyakorlatilag a noteszgépek táp adaptereinél is ilyet használnak a különböző vállalatok, legalábbis általában. A készülékhez egy fehér táp adapter is jár, amin működés közben egy kék led is világít. Az adapter 19V-os feszültséget és 3,42Aes áramerősséget biztosít a rendszer számára.

Térjünk vissza magához az egybegéphez. A rendszer egy 16:9-es képarányú, 15,6 hüvelykes LCD érintőpanelt tartalmaz, amely 1366 x 768 pixeles natív felbontás mellett üzemel. A rendszerben 1024 MB-nyi DDR2-667 MHz-es memória (533 MHz-en jár), Intel GMA 950-es videó vezérlő, 1,6 GHz-es Intel Atom N270-es processzor és egy 160 GB-os, mobil Seagate merevlemez található (5400 RPM).

A termék két darab 4W-os beépített hangszórót, valamint egy 1,3 Megapixeles webkamerát és WiFi 802,11N adaptert is magában foglal.

Csatlakozók tekintetében a hátoldalon összesen négy darab USB 2.0-s port, audió csatlakozók (5.1-es kimenet a három jack segítségével) és egy Gigabites Ethernet port lapul. A készülék bal szélén további két darab USB 2.0-s port és egy kártyaolvasó is elhelyezkedik (SD/MMC/MemoryStick). A 4,3 Kg-os készülék a gyártó állítása szerint majdnem hangtalanul, 26 dB(A) zajszint mellett üzemel. Ez az állítás a teszt alapján megállja helyét, ugyanis a kis szerkezet ventilátorát csak éppen hogy lehetett hallani még akkor is, ha teljes terhelést kapott a gép.

A pici szerkezet hátulján egy fogantyú és egy dönthető kitámasztó láb található, amelynek segítségével a nekünk megfelelő pozícióba állíthatjuk az egybegépet (a dőlésszög 10- és 35 fok között állítható). A konfiguráció átlátszó műanyagból készült talpazata működés közben kék megvilágítást kap, ami rendkívül tetszetőssé varázsolja a szerkezetet. A termék előlapján bal oldalon látjuk a WiFi működéséről tájékoztató ledet, mellette a HDD aktivitását mutató led foglal helyet. Felettük két gombbal a kijelző fényerejét, a mellettük lévő két gombbal pedig a hangerőt állíthatjuk. A jobb oldalon a bekapcsoló gomb foglal helyet, a mellette található gombbal pedig a kijelzőt kapcsolhatjuk ki- illetve be. Hasznos, hogy minden funkció gombbal irányítható, nem szoftveresen oldották meg, mint a rivális MSI-nél. Az LCD panel képminőségére és színminőségére nem volt panasz, a termék jól használható általános célokra, sőt, az érintő funkció is meglepően jó.

Az ASUS Eee Top ET1602-es konfigurációhoz előtelepített Windows XP SP3-as operációsrendszer jár.

MSI Neton AP1900

A második termék az MSI termékpalettájáról érkezett. A Neton AP1900-as típusjelzéssel ellátott készülék csomagolása igényes, a dobozban katonás rend uralkodik, gyakorlatilag minden kellék azonnal kézre esik. Az MSI a készülékhez mellékel minden szükséges tartozékot, amire csak szükség lehet egy egybegép esetében.

A dobozban találunk egy USB-s egeret és egy billentyűzetet, amelyek dizájnjukat tekintve tökéletesen passzolnak a Netonhoz. A fekete egér és billentyűzet ennél a modellnél is vezetékes kivitellel bír. A billentyűzet picit kopogósnak mondható gépelés közben, messze nem olyan csendes, mint az ASUS Eee Top klaviatúrája. Az anyagminőséggel nincs különösebb gond, a funkcióbillentyűk ennél a terméknél is jelen vannak, ám itt a többi billentyűtől elkülönítve, egy szürke csíkon belül foglalnak helyet és FN gomb használatára sincs szükség az alkalmazásukhoz. Maga az egér egy optikai érzékelővel dolgozó periféria, ami szokványos háromgombos kivitellel rendelkezik. A rágcsáló használata közben nem vettünk észre semmilyen zavaró tényezőt, a szerkezet jól kézre esik, a gombok és a görgő átlagos zajszinttel működik. A csomag részét képezi a talpazat is, amit egy egyszerű mozdulattal pattinthatunk fel a monitor lábának aljára.

A perifériák mellett a felhasználói kézikönyv, illetve a szükséges leírások egyaránt helyet kaptak, de a gyártó a termékhez külön törlőkendőt is biztosít, ami bizony kell is, ugyanis a fekete házzal ellátott gépen hamar meglátszik a por. A készülékhez egy telepítő lemezt is kapunk, amelyen driverek és leírások vannak. A rendszerhez egy háromtűs tápkábel és egy tápadapter is tartozik. Ez az egység az ASUS megoldásához hasonlóan szintén 19V-os feszültséget és 3,42A-es áramerősséget tud kipréselni magából, ami más szóval 65W-os teljesítményt jelent.

A kellékek után nézzük magát a rendszert. A szürke-fekete festéssel ellátott egybegép egy 16:9-es képarányú, 18,5 hüvelykes képátlóval ellátott LCD panelt tartalmaz, amely nem rendelkezik érintő funkcióval. A nagyméretű széleskijelző 1366x768 pixeles natív felbontás mellett üzemel. A rendszerben ezúttal is egy 1,6 GHz-es Atom N270-es processzor, 1 GB-nyi DDR2-533 MHz-es memória, Intel GMA 950-es integrált videó vezérlő és egy 160 GB-os 2,5 hüvelykes merevlemez foglal helyet. Ebben a készülékben a két darab beépített hangszóró egyenként 3W-os terhelhetőséggel bír. A termék Realtek ALC 888-as audió vezérlővel, 802.11 B/g szabványú WiFi adapterrel és érdekességként optikai meghajtóval is el van látva. A termék LCD panelja a maga 1366x768 pixeles natív felbontásával jól használható, a szín- és a képminőség teljesen rendben van, az egység irodai célra és mozizásra tökéletes, bár az ASUS színei picivel élénkebbek voltak.

A rendszer hátoldalán két darab PS/2-es csatlakozó, egy audió kimenet és egy mikrofon bemenet, valamint két darab USB meghajtó és egy Ethernet port található. A szerkezet  jobb oldalán további két darab USB 2.0-s port, egy négy az egyben kártyaolvasó (SD,MMC, MS, XD) és maga az optikai meghajtó foglal helyet. Az előlapon egy 1,3 Megapixeles beépített webkamera és a káva alján, középen maga a bekapcsoló gomb foglal helyet. Ennél a terméknél nincsenek külön gombok a fényerő és a hangerő szabályzására, viszont ezek a funkciók a mellékelt billentyűzetről könnyűszerrel elérhetőek.

A termék hűtése megfelelő, bár az Atom processzor az Eee Top központi egységénél valamivel jobban melegszik, ám a hűtés zajszintje itt sem zavaró, sőt, szinte alig hallható. A készülék dőlésszöge 5-15 fok között állítható.

Tesztek és tapasztalatok

[bold]Eee Top: a szoftverek

[/bold]

A készülékek és tartozékaik bemutatása után vessünk néhány pillantást a különlegesebb szoftveres tulajdonságokra is. Elsőként az Eee Top ET1602-es modellt helyezzük górcső alá és megnézzük, hogy milyen előnyöket is nyújt az érintőképernyő a termék kezelésében.

Az Eee Top természetesen tartalmazza az Eee Box tesztből ismerős Easy Mode névre keresztelt szoftvert is, ami a kezdők számára nagy segítség: a program a fontosabb alkalmazásokat nagyobb témakörök szerint csoportosítja, így könnyedén, néhány kattintással megtalálhatjuk a keresett alkalmazást legyen az multimédiás program vagy akár irodai szoftver. Az alkalmazások között az Opera, az Internet Explorer a StarOffice, a Skype és még számos egyéb, hasznos alkalmazás van jelen, ahogy az a lenti képeken is látható. Tulajdonképpen egy tökéletesen felszerelt gépet kapunk, minden tekintetben.

 

Amennyiben nem tartunk igényt erre a kis szoftverre, használhatjuk a Windowst hagyományos módban is. Az Eee Bar szintén ismerős szoftver, ez tulajdonképpen egy gyorsindításért felelős alkalmazás, amelyen több program ikonja is helyet foglal. A menü automatikusan visszahúzódik az asztal bal szélére, ha nem használjuk.

A másik érdekesség az érintőképernyőből fakad: ha a mellékelt egér és billentyűzet helyett a mellékelt tollal szeretnénk irányítani a rendszert, akkor azt is megtehetjük. A kis toll tulajdonképpen olyan tulajdonságot kölcsönöz a rendszernek, mint amit a tábla pc-knél a szerencsések már megismerhettek, viszont az érintő funkció használata monitoron sokkal kényelmetlenebb. A tollat a képernyőn történő rajzoláshoz is tökéletesen használhatjuk, a pontosság megfelelőnek mondható. A szoftverek között képernyő billentyűzet is van, amely angol és magyar nyelvű bevitelt tesz lehetővé. A kézírás funkció a betűket képes felismerni, de hatékonyságán még van mit finomítani.

Az MSI egybegépe szintén előtelepített szoftverekkel érkezik, amelyek között néhány, a webkamerával kapcsolatos alkalmazás, valamint egy hasznos, biztonsági mentés készítésére alkalmas program foglal helyet. A mellékelt üres DVD lemez és az asztalon helyet foglaló program segítségével könnyedén és gyorsan biztonsági mentést készíthetünk a rendszerről, amit aztán szintén könnyedén vissza is állíthatunk.

[bold]A szokásos tesztek

[/bold]

A versenyzők teljesítményét ezúttal is megvizsgáltuk néhány alkalmazás segítségével. Elsőként a HDTach és HDTune névre keresztelt alkalmazásoké a terep, amelyek a rendszer merevlemez kezelésével kapcsolatban adnak némi információt.

Természetesen elmaradhatatlan kellék a CPU-Z ablak is, ami a processzor órajelével, feszültségével és egyéb adataival kapcsolatban mutat érdekességeket. Ilyen ablakot már számtalanszor láthattunk, mivel sok-sok készülékhez használják az alacsony fogyasztás mellett üzemelő egymagos Atom N270-es processzort. Érdekesség, hogy az ASUS rendszere visszavette üresjáratban a processzor szorzóját 6x-ra, míg az MSI-é nem. Ugyanezt tapasztaltuk multkor az Eee Box és a WindBox teszt alkalmával is: az MSI gépe akkor sem vette vissza a szorzót, hiába volt engedélyezve a funkció.

A folytatásban most már egy picivel komolyabb alkalmazásokkal is megpróbáljuk megizzasztani a két egybegépet, egyúttal lemérjük azt is, hogy alapjáraton, illetve terhelés közben milyen fogyasztás mellett üzemelnek a rendszerek és hány Celsius fokon "izzik" a processzor.

A rendszerek között néhol minimális, már-már hibahatáron belüli különbségek vannak, már ami a teljesítményt illeti. Néhol az EeeTop, néhol pedig az MSI Netonja bizonyult jobbnak, összességében a mérleg nyelve talán a Neton felé billenhet, de az előny tényleg csak minimális. Ha a fogyasztási adatokra vetünk néhány pillantást, akkor láthatjuk, hogy a rendszerek közel azonos fogyasztás mellett üzemelnek. A processzor hőmérséklete az MSI rendszerénél magasabb volt, itt van némi szerepe annak, hogy az MSI konfigurációjánál nem vette vissza a rendszer  a processzor szorzóját 6x-osra, míg az ASUS megoldásánál ezzel nem volt semmi gond. A táblázat adatai összességében nem okoznak meglepetést: a két azonos konfiguráció valóban közel azonos teljesítményre képes.

A döntés meghozatalánál a fogyasztás, a teljesítmény és a melegedés szinte csak minimális szerephez juthat, itt inkább a funkcionalitás, a minőség és az ár lesz a döntő a két konfiguráció közötti eredményhirdetésben.

Verdikt: na, most akkor melyiket?

A tesztben szereplő két egybegép más-más előnyökkel és hátrányokkal bír, így nem igazán lehet őket egy lapon említeni, ha nettopot keresünk. Azt, hogy melyik készüléket érdemes választani, igényeink határozhatják meg: a termékek nagyjából egy árban vannak, így sükségleteinknek megfelelően hozhatunk döntést.

[bold]EeeTop ET1602: az érintés varázsa.

[/bold]

Az EeeTop ET1602-es készülék nagy előnye az, hogy érintőkijelzővel rendelkezik, ami sok esetben lehet hasznos tulajdonság. Ugyan nem olyan mobil készülékről beszélünk, mint amilyen például egy tábla pc lehetne, ám ennek ellenére is hasznos funkció az érintéssel való rendszerirányítás. A terméket a Stylus ceruza alkalmazásával rendkívül jól lehet irányítani, akár kézírásra akár rajzolásra is alkalom nyílik. Hátránya, hogy sajnos nem olyan kényelmes mint egy tábla PC-n, hamar az egér után fogunk nyúlni.

Néhány kisebb játék is van a szerkezeten, amelyekkel ha ritkán is, de jól el lehet ütni az időt. A készülék dizájnja miatt nem csak egyszerű gép, hanem a szoba dísze is lehet: a letisztult formavilág, az igényes kiegészítők és az igényes kivitel mind-mind erről tanúskodnak.  A szerkezet 5.1-es hangkimeneti lehetőséget kínál, ami szintén egy nagy előny, ha "médiacenterként" is szeretnénk használni. A kék megvilágítás dizájnra nagyon szép, de egy idő után akár zavaró is lehet, ha megunjuk a "hangulatvilágítást", márpedig ezt nem lehet kikapcsolni, csak kijelzővel együtt.

Ha már a kijelzőnél tartunk, a képminőségre nem lehet semmiféle panasz, a fényerő és a színek jók.

Az optikai meghajtó hiánya negatívum: ha CD vagy DVD lemezeket is használni szeretnénk, akkor bizony kell egy külső optikai meghajtó, amit USB-n keresztül köthetünk a rendszerhez. A csendes működés, az igényes, szép kivitel és az érintőkijelző vonzó tulajdonságok, ám ezeknek áruk van: nagyjából 133000 forintot kell letennünk az asztalra, ha ilyen gépre vágyunk.

MSI Neton AP1900: érintőkijelzője nincs, de így is ütőképes.

Az MSI egybegépe szintén rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal. A hátrányok között talán az érintőkijelző hiánya és a hajszálnyival fokozottabb melegedés szól, de ezzel végére is értünk a negatívumok listájának. A termékhez mellékelt egér és billentyűzet talán valamivel gyengébb minőséget képvisel, mint az ASUS iMac-szerű egybegépéé, de ezt csak akkor lehet észrevenni, ha egymás mellé tesszük a két klaviatúrát és a két egeret. A nagyméretű kijelző és az optikai meghajtó mindenképpen előnynek minősül az EeeTop-hoz képest, a specifikációk ettől eltekintve nagyjából azonosak, leszámítva a WiFi adapter és a hangszórók terhelhetősége közötti különbségeket. Az N-es WiFi nélkül lehet élni, a hangszórók minősége csak konkrét összehasonlítás után tűnik gyengébbnek az ASUS-énál, ám mindent egybevéve jól használhatóak, beépített hangszóróktól sosem várunk csodát.

Az LCD kijelző az MSI készülékénél is jó képminőséget és színeket hoz, ám még ha csak egy árnyalatnyival is, de az ASUS képe jobbnak tűnik.

A termék szoftveres körítése jó, de lemarad az ASUS-tól, ahol gazdagabb a szoftverkínálat, ez pedig sokak számára szempont lehet a döntésnél. A készülék ára az ASUS-éhoz hasonlóan szintén 133 000 forint magasságában helyezkedik el.

Az MSI Wind NetOn-ból létezik már érintőkijelzős változat is (AE sorozat), amely dizájnját tekintve nagyban hasonlít az ASUS EeeTop ET1602-es készülékére. Az ítélethírdetéstől ez úttal eltekintenénk, mert ezek a gépek nagyon erősen függenek az egyéni ígényektől.

A tesztben szereplő készülékeket köszönjük az Expert Computer Kft.-nek (ASUS EeeTop ET1602) és a Ramiris Europe Kft.-nek (MSI Wind NetOn AP1900).

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward