Debütált az Intel első hatmagos processzora

Az Intel ma végre hivatalosan is hódító útjára bocsátotta első hatmagos asztali processzorát, amely Core i7-980X típusjelzéssel büszkélkedik.

Debütált az Intel első hatmagos processzora

Az Intel ma végre hivatalosan is hódító útjára bocsátotta első hatmagos asztali processzorát, amely Core i7-980X típusjelzéssel büszkélkedik.

A processzor alapjául szolgáló, 32 nm-es csíkszélességgel készülő Gulftown lapka hat maggal bír, de a Hyper-Threading támogatásnak köszönhetően akár 12 szálon is képes egyidejűleg dolgozni. A processzor 3,33 GHz-es órajelen üzemel és rendelkezik TurboBoost támogatással is, ennek köszönhetően egy szálon futó alkalmazás esetén akár 3,6 GHz-re is képes megemelni a rendszer az aktív mag órajelét. A friss központi egység beépített, háromcsatornás DDR3-as memóriatámogatást kínáló memóriavezérlőt tartalmaz csak úgy, mint az LGA-1366-os foglalatba illeszkedő Core i7-es processzorok mindegyike. A megosztott harmadszintű gyorsítótár ennél a modellnél már 12 MB-os értéket képvisel, a QPI link pedig 6,4 GHz-es sebességen üzemel. A 32 nm-es csíkszélesség jóvoltából a processzor magjának felülete 240 négyzetmilliméteres, míg a négymagos Bloomfield egységeknél, amelyek 45 nm-es csíkszélességgel készülnek, a mag felülete 263 négyzetmilliméteres. A tranzisztorok száma az új processzor esetében 1,17 milliárd, míg a négymagos Bloomfield processzoroknál "csak" 731 millió tranzisztorból épül fel a processzor.

Jó hír, hogy az új modell tökéletesen kompatibilis a már forgalomban lévő X58-as alaplapokkal, ám mielőtt a terméket beüzemelnénk, mindenképpen szükség van egy BIOS frissítésre, így a rendszer felismeri és problémamentesen kezeli majd a processzort. A Core i7-980X Extreme Edition processzor bejelentése ugyan már megtörtént, de a termék szállítása majd csak a hónap végétől kezdve indulhat meg, azaz csak hetek múlva találkozhatunk az első hatmagos asztali Intel processzorral a boltok polcain. A specifikációk után jöjjön egy kényes adat: az Intel cseppet sem meglepő módon 999 dollárban határozta meg a processzor ajánlott végfelhasználói árát, ami nem csoda, hiszen felsőkategóriás processzorról van szó, amely mellesleg a zászlóshajó szerepét is betölti.

Az új processzorról a nem is oly távoli jövőben nálunk is készül majd teszt, de addig az érdeklődők nyugodtan vessenek néhány pillantást a külföldi tesztekre, amelyekből már most rengeteg van:

@ AnandTech

@ Tom’s Hardware

@ HotHardware

@ The Tech Report

@ ExtremeTech

@ Guru3D

@ PC Perspective

@ Techgage

@ TweakTown

@ bit-tech

@ Neoseeker

@ Overclockers Club

@ Hardware Canucks

@ Benchmark Reviews

@ Hardcoreware

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward