DDR3-as tuningramok a szorítóban

Végre sikerült szert tenni néhány extrémebb DDR3-as memóriacsomagra, amelyek teszteredményeit össze is vetettük a korábbi cikkek során készített DDR2-es és DDR3-as memória csomagok eredményeivel. Természetesen ezúttal sem maradt el a tuning, ám most egy kis újítást is bevetettünk a megmérettetésbe, hogy jobban látsszon: vajon mekkora plusz teljesítményt nyújt a néhány megahertz-es memória és processzor órajel-emelés?

DDR3-as tuningramok a szorítóban

Bevezető

Végre sikerült szert tenni néhány extrémebb DDR3-as memóriacsomagra, amelyek teszteredményeit össze is vetettük a korábbi cikkek során készített DDR2-es és DDR3-as memória csomagok eredményeivel. Természetesen ezúttal sem maradt el a tuning, ám most egy kis újítást is bevetettünk a megmérettetésbe, hogy jobban látsszon: vajon mekkora plusz teljesítményt nyújt a néhány megahertz-es memória és processzor órajel-emelés?

Tesztünkben ezúttal DDR3-1600 MHz-es és DDR3-1800 MHz-es memória modulokat használtunk, amelyek CL7-es időzítésükkel igazán jó teljesítmény elérésére képesek. Ezekhez az extrémebb példányokhoz még mindig elég drágán lehet hozzájutni, viszont ezek azok a memória modulok, amelyek már jelentősebb előnyt nyújtanak a DDR2-es tuningramokkal szemben is.

A megmérettetésben az OCZ, a Corsair és a Kingmax memória csomagjai szerepelnek, ezek a memóriák egytől-egyig jó minőséggel és kedvező teljesítménnyel hálálják meg, ha őket választjuk. Az egyes csomagok tagjainak specifikációiról az alábbi táblázat árulkodik:

Ahogy az látható, ezek a feszültség értékek még mindig elég magasak, legalábbis az új, Nehalem processzorokkal történő használathoz mindenképpen, ugyanis az új architektúra esetében a memóriavezérlő a processzorban kap helyet és 1,65V-os feszültségnél magasabb értéket nem igazán engedélyez a moduloknak, ugyanis az említett érték felett károsodhat a processzor (frissebb információk szerint hibás működés 1.8V környékén, míg halál 2V környékén várható). Mint ahogy azt már néhány hír és az elmúlt cikk folyamán is említettük, a memóriagyártó nagyvállalatok jelenleg is azon fáradoznak, hogy minél alacsonyabb feszültségen üzemeljenek legújabb memória chipjeik, és ehhez a feszültséghez lehetőleg életképes időzítések társuljanak.

[bold]A tesztgép:

[/bold]• Processzor: Intel E8400 (3 GHz)

• Alaplap(ok):

  -  Gigabyte X48T-DQ6

  -  Gigabyte X48-DQ6

• Memóriák: változó.

• Tápegység: Chieftec 420W

• HDD: WD 160 GB (SATA 2)

• ODD: NEC DVD-Rom

• Operációsrendszer: Windows XP SP3 az összes elérhető javítással.

A pici kitérő után most a teszt szereplőit fogjuk megtekinteni egyenként, részletesen.

Az új memória csomagok

CORSAIR TwinX 2048MB DDR3 1600Mhz DHX CL7 KIT

Tesztünk első szereplője a Corsair termékpalettájáról érkezett. Az 1600 MHz-es órajelen működő memória modulokból álló csomag 32800 forintos áron kapható kereskedelmi forgalomban. Az 1600 MHz-es DDR3-as memóriák igen jó, CL7-7-7-20-as időzítésekkel működik, ami már mindenképpen elegendő ahhoz, hogy a DDR2-es memória modulokhoz képest többlet teljesítményhez juttassa a rendszert, de erre majd a teszt folyamán még visszatérünk.

Az 1,8V-os feszültségen üzemelő memória chipek hűtéséről a gyártó DHX hűtőrendszere gondoskodik, a tesztek során ez a megoldás rendkívül hatékonyan tette a dolgát, ugyanis még tuning során sem voltak forróak a bordák. Hatalmas előnye a Corsair 1600-as csomagjának, hogy rendelkezik XMP támogatással, ami azért jó, mert a technológiát támogató alaplapok BIOS-ában az XMP engedélyezésével azonnal beállítja a rendszer a szükséges FSB-t, illetve a gyártó által ajánlott memóriaidőzítéseket, tehát az átlag felhasználók számára is csak pár perc a termékek üzembehelyezése. Az XMP bekapcsolásával a rendszer a processzor szorzóját is visszaveszi: esetünkben 333 MHz-es FSB mellett 9x-es szorzón üzemelt a processzor, az XMP bekapcsolásával a szorzó 7-re csökkent, így az órajel 2,8 GHz-es volt. Az alaplap szerencsére kínál olyan opciót, amelynek segítségével a processzor szorzóját fél egységgel növelhetjük, így 7,5x-es szorzóval visszakaptuk az eredeti, 3 GHz-es CPU órajelet.

CORSAIR Dominator 2048Mb DDR3 1800Mhz CL7 FAN KIT

A második versenyző ugyancsak a Corsair kínálatából származik. Ez a modell szintén DHX hűtéssel van felvértezve, így a hatékony memóriahűtés garantált. A csomagban található modulok itt már DDR3-1800 MHz-es sebességgel üzemelnek, ehhez a memóriák 2V-os feszültséget igényelnek, amiért cserébe 7-7-7-20-as időzítés kapunk, ez ebben a magasságban pedig elég "ütős" teljesítményt jelent. Természetesen ennél a terméknél is használhatjuk az XMP technológiát, persze csak akkor, ha Intel-es alaplapunk ezt támogatja.

Az 1800 MHz-es órajel eléréséhez már bizony 450 MHz-es FSB szükségeltetik, ez pedig nagyban megnehezíti a termékek összehasonlítását. A probléma az, hogy a processzor vagy 6x-os szorzóval üzemel 2,7 GHz-es órajelen, vagy 7x-es szorzóval 3,15 GHz-es órajelen, köztes állapot nincs, ugyanis az alaplaphoz tartozó legfrissebb BIOS 6x-os módnál nem nyújt lehetőséget a fél szorzóval történő növelésre. A régebbi BIOS esetében ugyan be lehetett állítani a 6,5x-os szorzót, de a rendszer akkor is 2,7 GHz-en üzemelt. A probléma megoldásához egyetlen ötlet volt: lefuttattuk a teszteket 2,7 GHz-es és 3,15 GHz-es órajelen egyaránt, majd az eredmények átlagát vettük, így megkaptuk a 2,95 GHz-es órajelen nyújtott teljesítményt, ami már közel van a 3 GHz-hez, így pedig hatékonyabb az összehasonlítás.

A Corsair 1800 MHz-es csomagja fanatikus tuningmestereknek készült: a termékhez extrém, három ventilátorból álló hűtőt kapunk, amely segít a forrófejű chipek hűtésében. Az eszköz rendkívül dizájnos, emellett hatékony is, zajszintje pedig egyáltalán nem zavaró.

Kingmax FLGD45F-B8MF7-MAEH

A következő termékek a Kingmax műhelyéből származnak. Ezek a modulok már nem kétcsatornás csomagban érkeznek, a teszthez 2 db 1024 MB-os csomagot használtunk fel. Mindkét memória csomagban DDR3-1600 MHz-es memória modulok lapulnak, amely CL7-7-7-20-as időzítésekkel üzemelnek. A gyártó a memória modulok működtetéséhez 1,7-1,9V közötti feszültséget ajánl, esetünkben 1,9V-ot alkalmaztunk, amelyen hibátlanul és megbízhatóan üzemeltek a ramok.

A Kingmax termékein is találunk hűtőbordákat, amelyek a memóriachipek hatékony hűtéséért felelősek. Ezek a bordák is jól szerepelte a megmérettetés során, még az extrém feszültségemelést is jól viselték, nem melegedtek számottevően. Alapjáraton majdhogynem hidegek voltak. A Kingmax memóriái a Corsair moduljaihoz hasonlóan szintén támogatják az Intel XMP technológiáját, ami - ahogy azt fentebb ismertettük - egy nagyon hasznos eljárás.

[bold]OCZ 2048MB DDR3 1600Mhz Platinum KIT

[/bold]Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban, következzen az OCZ modulpárosa. Az OCZ memóriák a korábbi szereplők többségéhez hasonlóan 1600 MHz-es órajelen üzemelnek, működési feszültségük pedig 1,9V. A termékek dizájnos hűtőbordákkal felszerelve érkeznek, amelyekről a gyártó már régóta állítja, hogy sokkal hatékonyabbak, mint a rivális vállalatok megoldásai. A teszt során valóban nem volt velük gond, de azért jobban melegedtek, mint a Corsair és a Kingmax moduljai, de ezt talán a kisebb hűtőfelületnek tudhatjuk be. Az OCZ Platinum csomagjának tagjai CL7-7-7-20-as időzítések mellett dolgoznak, így tökéletesen beleillenek a mezőnybe.

A mezőny talán legszebb kétcsatornás memória modul párosa 33000 forint körüli áron vásárolható meg, de hogy ezért az összegért pontosan milyen teljesítményt és tuningpotenciált kínálnak, az a következő néhány oldalon található tesztek segítségével könnyedén kideríthetjük.

Tesztek: 1. rész

Everest

A szintetikus tesztek folyamán a rendszer memóriakezelésének teljesítményét, illetve a komplett rendszer teljesítményét fogjuk megvizsgálni. Elsőként ismét az Everest-re esett a választás, amelynek segítségével megpróbálunk egyértelmű rangsort felállítani a szereplők között. Ahhoz, hogy a kép megfelelően kontrasztos legyen, az előző tesztek folyamán kapott DDR2-es és DDR3-as eredményeket is hozzácsaptuk a friss versenyzők eredményeihez.

 

Az írás teszt folyamán nagy különbségek alakultak ki az egyes memória csoportok között. A CL9-es 1333 MHz-es DDR3-as és a CL4-es DDR2-800 MHz-es, valamint a CL5-ös DDR2-1066 MHz-es csomagok szinte azonos szinten voltak egymással. A DDR3-1600 MHz-es csomagok ettől a csoporttól jelentősen elhúztak, mintegy 1400 MB/s-mal bizonyultak jobbnak az előző csoportnál, míg a DDR3-1800 MHz-es CL7-es kit tagjai további 1000 MB/s-ot vertek a középmezőnyre.

A memóriaolvasás vesztesei a DDR2-es ramok lettek, az 1600 MHz-es DDR3-as példányok ismét fej-fej mellett haladtak a középmezőnyben, míg az 1800 MHz-es DDR3-as példányok ismét messze az elsők lettek.

Másolás tekintetében az olvasás esetében felállított sorrend nem változott jelentősen. Mindössze annyi történt, hogy a Corsair DDR3-1600 MHz-es csomagja helyet cserélt a Kingmax DDR3-1600 MHz-es moduljaival.

A memória késleltetés vizsgálatakor a DDR3-1333 MHz-es csomag a mezőny végén kullogott, az 1600-as példányok ismét a középmezőnyben kaptak helyet, míg a DDR2-es ramok - kicsit sem meglepő módon - az élmezőnyben végeztek, persze a DDR3-1800-as modulokat így sem tudták megverni.

A Photoworx teszt valamelyest jó képet ad a rendszer teljesítményéről. A DDR2-es csomagok az utolsók, míg a DDR3-1333 MHz-es és DDR3-1600 MHz-es csomagok között szinte alig-alig van különbség. A DDR3-1800 MHz-es páros szokás szerint elverte a komplett csapatot.

[bold]Sisoft Sandra

[/bold]Az Everest után a Sisoft Sandra segítségével folytatjuk a tesztelést. Ebben az alkalmazásban ezúttal csak és kizárólag a rendszer memória sávszélességének értékeit vesszük szemügyre.

Az Integer és Float tesztek ismételten egyértelmű sorrendet állítottak fel. A DDR2-800 MHZ-es modulok messze lemaradnak mindenkitől, a DDR2-1066-os és a DDR3-1333-as memória párosok teljesítménye között szinte alig van különbség. Az DDR3-1600-as memóriák már jelentősen jobbak 1333 MHz-es társuknál, a három csomag nagyjából azonos szinten helyezkedik el. A legnagyobb memória sávszélességet természetesen a DDR3-1800 MHz-es csomag szolgáltatja.

Tesztek: 2. rész

Cinebench R10

A szintetikus tesztprogramok következő felvonásának első szereplője a Cinebench, amely egy kép egy-, illetve két szálon történő renderelésével próbálja terhelni a rendszer, és így objektív képet szolgáltat a különböző konfigurációk teljesítményéről. Az első körben az egy szálon futó megmérettetés eredményeit vizsgáljuk meg.

A mezőny nagyon egyben van, a DDR2-800 MHz-es modulpáros az, amelyik az utolsó helyre szorult. A DDR3-1600 MHz-es csomagok ebben a körben érdekes teljesítmény nyújtottak, ugyanis a DDR3-1333 MHz-es párosnál valamivel gyengébbnek bizonyultak. A DDR3-1800 MHz-es példányok ismét hozták az első helyet.

A két szálon futó teszt alkalmával végre helyreállt a sorrend, és visszakerült minden memória csomag a megszokott helyére. Az egyes versenyzők között még így sem voltak nagy, szembetűnő különbségek, ez alól csak a DDR3-1800 MHZ-es memóriák voltak kivételek.

SuperPi 1.5 MOD

A SuperPi 1.5 MOD változata talán már csak megszokásból került be a tesztbe, segítségével az utóbbi megmérettetések folyamán jelentősebb különbségeket nem sikerült kimutatni a versenyzők között, de ez talán nem is csoda.

A mezőny ebben az esetben még jobban egyben van, mint a Cinebench teszt egy szálon futó változatakor volt. Egy biztos: a DDR3-1800 MHz-es kit, ha hajszálnyival is, de ismét jobbnak bizonyult minden terméknél.

[bold]WinRAR 3.72

[/bold]

A WinRar ismét a megszokott módszer alkalmazásával került a tesztbe. A szoftver segítségével először a beépített sebességmérő alkalmazással próbálunk rangsort felállítani a termékek között. Az így kapott sorrendet aztán ismét megvizsgáljuk, ám a második körben már valós teszttel, vagyis fájlcsomagolás alkalmazásával nézzük meg, hogy mire képesek a modulpárosok.

A sebességteszt a korábbi megmérettetések alkalmával felállított rangsort tükrözi. Érdekesség, hogy a DDR3-1333 MHZ-es CL9-es rendszert megelőzi a DDR2-1066-os CL5-ös konfiguráció. A DDR3-1600 MHz-es CL7-es memória modulok megint fej-fej mellett haladnak, míg a legjobb ismét a DDR3-1800 MHz-es CL7-es páros lett. Az egyes memória szabványok között jól látható különbségek vannak.

A második kör a fájlcsomagolásé, ebben a tesztben az alacsonyabb értékek a jobbak, ugyanis itt a gyorsabb feladat végrehajtás a lényeg. A sorrend annyiban módosult, hogy a DDR3-1333 MHz-es konfigurációt mindkét DDR2-es rendszer megelőzte. A DDR3-1600-as csomagok megint nagyjából egy szinten vannak, a DDR3-1800-as rendszer pedig ismét első, igaz itt már nem olyan jelentős az előny.

 

Virtualdub

A videó kódolással foglalkozó megmérettetésben ismét a 213 MB-os MPEG 2-es fájlunk konvertálásával próbáltuk megizzasztani az egyes versenyzőket. A tesztek eredményeit az alábbi diagram tartalmazza:

A DDR2-es példányok egyértelműen elbukták ezt a kört, a DDR3-1333 MHz-es páros teljesítménye sem volt sokkal jobb, mint DDR2-es társaié. A DDR3-1600 MHz-es modulok a középmezőnyt képviselték, a DDR3-1800 MHz-es Corsair ramok pedig ismét az élen végeztek.

Tesztek: 3. rész

Az utolsó felvonásban a játékteszteké a főszerep. Az egyes versenyzők teljesítményének értékeit átlagoltuk, az így kapott összegek alapján állítottuk fel a rangsorokat az egyes tesztek esetében.

[bold]F.E.A.R.

[/bold]

A F.E.A.R. első tesztjét 640 x 480 pixeles felbontás alkalmazásával futtattuk, az élsimítás és az anizotróp szűrés végig kikapcsolva maradt.

A DDR2-es ramok a mezőny végén kullogtak, a DDR3-1333 MHz-es példányt azért sikeresen elverte a DDR2-1066 MHZ-es csomag. A DDR3-1600 MHz-es modulok teljesítménye ismét a középmezőnyre volt elég, míg a DDR3-1800 MHz-es memóriák, ha kis különbséggel és, de megnyerték a fordulót.

A F.E.A.R. teszt 1024 x 768 pixeles felbontás alkalmazásakor már egészen más eredményeket mutatott: a DDR2-1066 MHz-es rendszer érdekes módon második helyre futott be, az első ismét a DDR3-1800 MHz-es konfiguráció lett. Az átlag FPS értékeknél alig-alig vannak különbségek.

[bold]Company of Heroes

[/bold]

A Coh tesztben a DDR2-1066 MHz-es csomag a negyedik helyre futott be, ám ezt a teljesítmény a magas maximális FPS eredménynek köszönhette. A sorrend ettől eltekintve a megszokottak szerint alakult, azaz a DDR3-1600 MHz-es példányok a mezőny közepén, míg a DDR3-1800 MHz-es termék a mezőny elején foglalt helyet.

Összesítés

Most, hogy már a játék teszteken is túl vagyunk, a szokásos módszer szerint összesítjük az egyes tesztek eredményeit. A rövid számolás után az alábbi kép rajzolódott ki végeredményként:

Az összesítés alapján a DDR2-1066 MHz-es és a DDR3-1333 MHz-es csomagok szinte minimális különbséget mutatnak egymáshoz képest. A DDR2-800 MHz-es kit egyértelműen az utolsó helyre került, de ez nem is csoda. Az DDR3-1600 MHz-es memória modulok között alig vannak különbségek, ám a minimális differencia alapján a Corsair 1600 MHz-es csomagját kiálthatjuk ki győztesnek. A DDR3-1800 MHz-es csomag abszolút teszt győztes lett, de az ára alapján ezt joggal el is várhattuk. Hogy a képet még jobban árnyaljuk, a következő oldalon folytatjuk a megmérettetéseket.

A szintetikus- és játéktesztek után most a tuningé és a fogyasztás vizsgálatáé a terep.

Tuning, fogyasztás, végszó

[bold]Tuning

[/bold]

A memória modulokat ebben az esetben sem kíméltük, azaz végrehajtottunk rajtuk egy többé-kevésbé sikeres tuningot. A memóriákat minden esetben a gyári időzítések mellett próbáltuk túlhajtani, tehát az alábbi táblázatban látható eredmények mind-mind gyári időzítéseket takarnak. Minden esetben plusz feszültséget alkalmaztunk a moduloknál, amelynek maximális értéke a 2,15V -ot csak a DDR3-1800 MHZ-es csomag esetében érte el. A többi terméknél megálltunk a 2,05V-os feszültségértéknél, ami már így is a garanciavesztést kockáztató szint felett helyezkedik el.

A legjobb eredményt kicsit sem meglepő módon a DDR3-1800 MHz-es csomagtól vártuk, de végül meglepetésben lett részünk. A DDR3-1800 MHz-es csomag CL7-es időzítés mellett 1900 MHz-ig üzemelt stabilan, míg a legjobbnak járó címet a Kingmax moduljai vitték el. A DDR3-1600 MHz-en ketyegő Kingmax párost egészen 1920 MHz-ig repítettük +0,6V-os feszültségemelés segítségével. Ez az, amiért annak idején a DDR2-es Kingmaxokat is szerettük: a hatalmas tuningpotenciál. Talán még a Corsair 1600 MHz-es csomagjának 1852 MHz-es eredménye figyelemre méltó a mezőnyből.

Most rendhagyó módon megnéztük, hogy a megemelt órajelek hatására mekkora teljesítményt nyújtanak az egyes rendszerek. A memória órajeleket úgy növeltük, hogy a processzor órajele 3,3 GHz körül helyezkedjen el, ugyanis ez volt az az érték, amelyet a legkönnyebben tudtunk kivitelezni a mezőny szereplőinél, azaz így volt mód a legjobb összehasonlítási alap megteremtéséhez. A szénné tuningolt rendszerek esetében az Everest teszteket, a SuperPi tesztet, valamint a SiSoft memória sávszélesség tesztjét futtattuk le. Az eredmények az alábbi diagramokon láthatóak.

[bold]Fogyasztás

[/bold]Az egyes konfigurációk fogyasztását ismét háromféle módban vizsgáltuk. Az első körben a teljes rendszer fogyasztását mértük meg alapjáraton, természetesen sem ezekben, sem a többi eredményben nincs benne a monitor fogyasztása.

A legnagyobb étvággyal a DDR3-1800 MHz-es rendszer rendelkezett, a különbség közte, és a DDR3-1600 MHz-es konfigurációk között már-már gyanúsan sok. Az 1600 MHz-es modulokkal működő konfigurációk fej-fej mellett haladnak, a legkevesebbet a DDR2-es modulokkal ellátott rendszerek fogyasztották.

Company of Heroes alatt az OCZ-1333 MHz-es moduljai a többi rendszernél nagyjából 12-15 Wattal fogyasztottak többet, ezzel szemben a DDR3-1800 MHz-es konfiguráció étvágya hatalmas volt.

A videó kódolás alatti fogyasztás ismét a DDR2-es rendszerek győzelmét hozta,  a DDR3-1800 MHZ-es rendszer kivételével nagyjából egyben volt a mezőny, azaz nem voltak irreálisan magas különbségek.

[bold]Végszó

[/bold]Az összesítés alapján egyértelmű kép alakult ki a mezőnyről. A DDR3-1600 MHZ-es CL7-es csomagok közül a tuningpotenciál és a teljesítmény együttes vizsgálata alapján a Kingmax memória csomagjának ítéljük oda az ajánlott vétel címet, de ezzel egy időben a Corsair és az OCZ termékeit sem minősítjük rossznak, sőt, bármelyik memóriát választjuk, nagyon jól járunk. Teljesítmény és garancia feltételek alapján a Corsair 1600 MHz-es modulját választanánk.

A DDR2-es memóriák még mindig jó teljesítménnyel rendelkeznek, egy 1066-1200 MHz-es CL5-ös tuning memóriával még egy ideig bőven el lehet lenni, ám a mellékelt ábra alapján látható, hogy a DDR3-as ramok a felsőbb kategóriában bizony már jelentős teljesítménykülönbséget kínálnak, ám ennek még mindig magas ára van. Aki DDR3-1333 MHz-es memóriával rendelkezik, annak ha váltani akar, legalább CL7-es 1600 MHz-es KIT-ben kell gondolkodnia, ellenkező esetben nincs értelme a váltásnak. Ugyanez igaz a DDR2 tulajokra is.

Végül, de nem utolsó sorban, nézzük a Corsair DDR3-1800 MHz-es csomagját. Az extrém hűtéssel és extrém teljesítménnyel rendelkező csomag még mindig nagyon drága, így az átlagfelhasználók számára továbbra sem elérhető. A termék tuningpotenciálja és teljesítménye meggyőző volt, így aki teheti, nyugodtan vegye, a termék teszt győztes és ajánlott vétel is egyben.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward