Csúcskategóriás chipszetek csatája

Legfrissebb cikkünkben az Nvidia és az Intel két új csúcskategóriás chipset-jét mértük össze. Nem titok: arra kerestük a választ, hogy vajon melyik "drágaság" éri meg jobban a pénzét. Amennyiben velünk tartanak az elkövetkező néhány oldalon kersztül, úgy önök is látni fogják a különbséget. Lássuk hát először a megmérkőző felek technikai paramétereit.

Csúcskategóriás chipszetek csatája

Intel 975X vs. Nvidia 680i SLI

A két gyártó, azaz az Intel és az Nvidia chipszetei közül most a két legjobbat helyeztük górcső alá. Mindkét termék az adott gyártó zászlóshajójának tekinthető chipszettel van felszerelve, így extrém sebességet, széleskörű szolgáltatásokat és stabil működést ígérnek. A teszt segítségével megnézzük: vajon melyik a jobb? Melyik éri meg pénzét jobban? Nos a két kérdésre cikkünk végén válaszolunk, amikor már birtokában vagyunk a tesztek eredményeinek.

[bold]Először is nézzük a  két chipszet blokkvázlatát:

[/bold][link target="_blank" href="/_userfiles/Image/joker/680i_vs_975X/nforce680i_specs.jpg"]

[/link]

Ahhoz, hogy pontosabb képet kapjunk a versenyzők tulajdonságait illetően, egy táblázatba foglaltuk a két chipszet pontos paramétereit.

Mint ahogy az a táblázatból látszik, az NVIDIA chipszetje már támogatja az 1333 MHz-es FSB-t, amennyiben ezt a kiszemelt processzor is támogatja. A P5WDG2 chipszetje ECC memóriákat is képes fogadni, de ez egy workstation (munkaállomás) alaplaptól bizony el is várható. USB tekintetében a Striker van előnyben, segítségével összesen 10 db USB portra tehetünk szert, ami már több, mint elégséges. AZ NVIDIA 680i SLI rendelkezik 2 db eSATA porttal is, amelynek használatával külső SATA eszközöket csatlakoztathatunk gépünkhöz a hátsó kivezetésen keresztül. A P5WDG2-nél is rendelkezésünkre áll az eSATA technológia, azonban a hátlapon csak egy ilyen csatlakozót találunk.

A két chipszet közötti különbségek alapján egyértelműen látszik, hogy melyik készült főként hardcore játékosok számára, de nem csak a chipszet, hanem a különböző dizájn megoldások és szolgáltatások ismeretében is könnyedén azonosíthatjuk a játékosok lapját, azaz a Striker Extreme-et.

A rövid chipszet ismertető után, következzenek a versenyzők, részletesen.

Asus Striker Extreme

ASUS Striker Extreme - Fanatikusoknak és Hard-core játékosoknak készült.

Az ASUS újdonsága rendkívül tetszetős csomagolásban érkezik. A fedlap lehajtható, belső oldalán rövid ismertetőt találunk az alaplap tulajdonságait illetően. A kellékek és maga az alaplap is külön dobozt kapott: a kellékeknek egy szintén dizájnos fekete, míg az alaplapnak egy átlátszó, műanyag tárolóhelye van. Mindkét megoldás az igényességet tükrözi: a gyártó nem csak a teljesítményre és a szolgáltatásokra, de a csomagolásra is különösen nagy figyelmet fordított, ami ebben a kategóriában el is várható.

A kellékek sorát a kábelekkel és az egyéb szükséges tartozékokkal indítjuk.

Leírások tekintetében a szokásos felhasználói kézikönyvet, és egy gyors kezdési útmutatót találunk. A Driver CD mellett egy media launcher kézikönyv is megtalálható a csomagban.

A nyolccsatornás hangkártya. Hangminőségben teljesen korrekt egységről beszélünk, persze a vájtfülűek általában ennél jobbat keresnek.

Az alaplapon a CMOS Clear jumper helyett már kis mikrokapcsolót találunk, de ugyanez a helyzet a RESET és a POWER ON gomboknál is, tehát amennyiben nincs az alaplap a ház kapcsolóival összekötve (jó példa erre a tesztelés esete), akkor is könnyedén bekapcsolhatjuk, nincs szükség a már jól megszokott csavarhúzós tűösszeérintésre.

A hátlapon látható egy LCD kijelző, ez az LCD Poster névre hallgat. A kijelző a megfelelő segédprogram használatával testreszabható, tehát általunk választott szöveg megjelenítésére is képes, alapesetben a dátumot és a pontos időt mutatja. A kijelző tetszetős, kék háttérvilágítással rendelkezik.

A passzív hűtés előnye, hogy megspórol nekünk minimum egy ventillátort, ennek köszönhetően egy zajforrással máris kevesebb található gépünkben. A processzor körül elhelyezkedő bordák folyamatosan hűtve vannak, ugyanis a processzorhűtő fúj rájuk némi levegőt. A teszt alkalmával viszont arra lettünk figyelmesek, hogy a déli híd blokkja nagymértékben melegszik, érintésre már-már éget. Tehát ha a nyári napokon nem szeretnénk némi kellemetlenséggel szembe nézni, akkor mindenképpen szerezzünk be egy rendszerhűtő ventillátort, akár 8 cm-eset, akár 12 cm-eset annak megfelelően, hogy a számítógép házában melyik fér el.

Extrák - bizony vannak szép számmal!

A gyártó az alaplaphoz mellékel egy pár hőérzékelőt, néhány kábelkötegelőt, amelyekkel rendet rakhatunk a házban. Egy plusz ventilátor is helyet kapott, valamint egy ötletes ajándékkal is kedveskedett a gyártó: kedvenc alaplapunkhoz egy kulcstartót is kapunk.

Az alaplapi LED-ek a gyártó állítása szerint azért kerültek elhelyezésre, hogy sötétben egyszerűbben tájékozódjunk az alaplapon. A hátoldalon világító kimenet feliratok láthatóak, ugyancsak megkönnyítendő a sötétben, vagy a gép mögött történő matatást. A következő extra az LCD Poster, amely több funkciót is betölt. POST-kor történő rendellenesség esetén a hiba okáról tájékoztat a kis kijelző, de alapjáraton akár a saját egyedi feliratunk megjelenítésére is képes. A mikrokapcsolókat már említettük, segítségével könnyebb a szerelést kivitelezni, illetve tesztek alkalmával is hatalmas segítséget nyújtanak.

A ház kapcsolóinak bekötését egy külön adapter segíti, amelyen jól láthatóan fel vannak tüntetve a kivezetések, így nem kell többé nagyítóval keresnünk, hogy melyik tű pár mire is szolgál. Tapasztalt felhasználók esetében ez majdhogynem egy felesleges extra, de azért nem árt, ha van.

Asus P5WDG2 WS Professional

ASUS P5WDG2 WS PRO - a munkaállomás alapja.

Az alaplap, ahogy a nevéből is látszik, kifejezetten munkaállomás célok ellátására lett kifejlesztve. Ezek alapján gondolhatnánk, hogy a processzor, memória és winchester kezelése kiemelkedő, valamint beton stabil a lap működése, ám hogy ez tényleg így van-e, arra majd az eredményhirdetésnél kitérünk.

Az alaplap visszafogottabb csomagolással érkezik, mint az előbbiekben bemutatott Striker Extreme. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a kellékek tekintetében is szerényebb a körítés, minden lényeges kiegészítőt megtalálunk a csomagban.

A szoftverek és a leírások hasonlóak a Strikernél már megismert körítéshez: a Driver CD-t, a felhasználói kézikönyvet, a gyors kezdési útmutatót és a multimédiás leírást kapjuk kézhez.

Az alaplap ebben az esetben is passzív hűtéssel van ellátva, a teszt alkalmával nem vettünk észre hasonló jelenséget, mint a Striker-nél, nevezetesen, hogy nagymértékben melegedne a déli híd hűtőblokkja. Az alaplap mentes minden "csicsától", nincsenek rajta különböző látványelemek, mint a Striker-en. Az alaplap a munkaállomásokhoz hasonló, visszafogott dizájnnal rendelkezik, ebben az esetben a teljesítményre van helyezve a fő hangsúly. Ezt mutatja az ECC ramok használatának lehetősége is. Az alaplap extráktól mentes, átlagos lap, persze a teljesítményét tekintve ezek az állítások nem állják meg helyüket. Ez a termék bátran alkalmazható stabil működést és teljesítményt igénylő rendszer alapjaként.

Az alaplapok bemutatása után lássuk a tesztkonfiguráció felépítését, valamint a felhasznált szoftverek listáját.

Tesztkörnyezet és szoftverek

A tesztgép most is a már jól megszokott összetevők felhasználásával épült fel. Minden rendszerbeállítás és BIOS beállítás azonos volt mindkét alaplap esetében, egyetlen különbség a driverek felhasználásában volt. A tesztelésnél a két lap gyári driver cd-jét hívtuk segítségül.

[bold]A tesztgép pontos paraméterei:

[/bold][bold]Hardver

[/bold]Processzor:  Intel Core 2 Duo 6300 (1,87 GHz)

Alaplapok: ASUS P5WDG2 és ASUS Striker Extreme

Memória: 1 GB Kingmax Mars DDR2-800 MHz (5-5-5-18)

Winchester: Maxtor 80 GB (SATA II)

Videokártya: Inno3D 7600 GT

Monitor:  Acer 2032W

Tápegység: Chieftec 420W

Szoftver:

Operációs rendszer: Microsoft Windows XP SP2

[italic]Meghajtóprogramok:

[/italic]-Forceware 93.72

-DirectX 9.0c 2006 December

[bold]Tesztprogramok:

[/bold]3Dmark 2006 (Score teszt, SM 2.0 és SM 3.0)

HdTach 3.0

Sisoft Sandra 1107b

PerformanceTest 6.1

Metabench 0.98

Everest 3.50

Cinebench 9.5

PCmark04

PCmark05

SuperPi Mod 1.5

[bold]Játékok:

[/bold]Quake III

F.E.A.R.

Kezdjük is rögtön a szintetikus tesztek első csoportjával.

Szintetikus tesztek I.

A szintetikus tesztek első felében a rendszer összteljesítményét és processzor teljesítményét vizsgáltuk a két alaplap használata mellett. Első a főként a processzor sebességét mérő SuperPi nevű alkalmazás, amely 20 lépésben számolja ki a Pi értékét. A tesztben a kisebb érték a jobb.

A két alaplap között minimális eltérés tapasztalható, ennek értelmében ebben a tesztben a P5WDG2-es alaplap volt a nyerő.

A PerformanceTest egy rendszertesztelő program, tulajdonképpen az egész rendszert munkára fogja, a processzortól egészen a CD-ROM-ig. Ebben az esetben szintén a P5WDG2 teljesített jobban, az előny ez esetben szignifikáns.

 

A Cinebench-nél csak a processzor teljesítményére voltunk kíváncsiak, ezt egy kép renderelésével mértük le, amely eredményként az idő és a teljesítmény ismeretében egy CB CPU elnevezésű pontszámot ad. Az egy- és a kétmagos renderelés esetében, ha minimálisan is, de szintén a P5WDG2 teljesített jobban.

A MetaBench szintén egy rendszertesztelő program, amely a tesztkonfiguráció összteljesítményét pontozza, ám a Performance Test-tel ellentétben ez nem von be minden hardverelemet a mérésbe. A Metabench a mellékelt ábra szerint, a Striker Extreme győzelmét hozta, igaz minimális előnnyel.

A már jól ismert Pcmark-oknál a 04-es verzióban minimálisan, míg a 05-ös verzióban már említésre méltó klönbséggel vezet a Striker az ellenféllel szemben.

A következő oldalon folytatódik a szintetikus tesztek sorozata, amelyeknél már főként a memória- és a winchester kezelés teljesítménye kerül előtérbe, különböző programok alkalmazásával.

Szintetikus tesztek II.

A tesztek sorát most az Everest 3.5-ös változatával folytatjuk, amelnyél a memória teljesítmény tesztelését helyeztük előtérbe.

Memória írás tekintetében a Striker Extreme vezet a P5WDG2-vel szemben, a különbség nem túl számottevő.

Olvasásban szintén hasonló mértékű különbséggel, de nyertesként jött ki a Striker Extreme.

Memória másolásnál most először jött elő a 975x chipszet előnye, nagymértékben vezet a P5WDG2 a Strikerrel szemben.

A késleltetés mérésénél a kisebb érték a jobb, ennek értelmében a P5WDG2 tartja az előbbi előnyt, hajszálnyival a Striker előtt végez.

A HDTach a merevlemezkezelés tesztelésében nyújt segítséget. Az első eredmény a merevlemez átlagos írási sebességét adja vissza, itt kis mértékben a Striker teljesít jobban. Mondhatni, az előny még a hibahatáron belül van, de az alapos tesztelésnek köszönhetően ez igencsak zárójeles megjegyzés.

A merevlemez csatoló elméleti maximális sebessége. A különbség hatására a Striker nyeri a harc ezen csatáját.

A processzorterheltség mindkét alaplapnál ugyanakkora, tehát mindkét chipszet azonos mértékben veszi igénybe a processzort merevlemez műveletek esetén.

A SiSoft Sandra nevű diagnosztikai program memória tesztjeinek eredményeit tekintve kijelenthető, hogy a Striker magasan veri a P5WDG2-t.

3D és játéktesztek

 A 3D-s és játék tesztek részben a megszokott 3Dmark 06-os verzióját, valamint két játékot, nevezetesen a sokak számára örök klasszikus Quake 3-at, és a napjainkban is nagy népszerűségnek örvendő F.E.A.R.-t hívtuk segítségül.

A 3Dmark összpontszámában mindössze 7 ponttal teljesített jobban a Striker Extreme.

A tendencia a Shader Model 2.0-ás és 3.0-ás verzióinál is megfigyelhető: a Striker kis mértékben ugyan, de magabiztosan vezet.

A 3Dmark processzortesztjében az előny elolvadni látszik, összesen egy ponttal veri meg a P5WDG2-t a Striker Extreme.

A sok hardcore Quake 3 játékos kedvében járva, futtattunk egy tesztet, hogy kiderüljön: hogy is fut egy ilyen gépen a Q3? Ahogy az a képen is látszik, a Striker Extreme ha csak 5 FPS-sel is, de megverte a P5WDG2-t.

A F.E.A.R.-nél már fordult a kocka. Ebben a játékben az átlagos FPS teljesítményt tekintve, a P5WDG2 került ki győztesen.

Összesítés

Szokásunkhoz híven, a végső döntés meghozatalához a szintetikus és játéktesztek eredményeit összeadjuk, majd a két csoport részeredményeit ismételten összeadjuk, az így kapott grafikon lesz a végső döntés alapja. Ennek köszönhetően a kép sokkal tisztább, a végeredmény így biztosabb alapokon nyugszik.

Először lássuk a szintetikus tesztek összegeit egy grafikonba foglalva.

A tesztek összesítésénél azt az elvet alkalmaztuk, hogy minden eredményt összeadtunk, majd az Everest késleltetési és a SuperPi számolási eredményét kivontuk az így kapott eredményből. Értelemszerűen amelyik alaplap gyorsabb volt az adott tesztben, az részesült a kisebb pontlevonásban. Ennek fényében a szintetikus eredmények összesítése:

A részeredmények ismeretében egyelőre a P5WDG2 vezet, de ez nem is csoda, hiszen a Striker inkább a játékokban kellő extrém teljesítményekre van kihegyezve.

Az alábbi diagramban a játékokban elért eredmények összege látható.

A játékok tekintetében már, ha kis mértékben is, de a Striker került fölénybe. Ezek alapján már a figyelmes olvasók számára össze is állt a végeredmény, de ezt diagramba foglalva is összesítjük, hogy könnyebb legyen a végeredmény kihirdetése.

Most már egyértelműen kijelenthetjük: nem mindig az a jobb, ami csillog-villog, illetve ami drágább. A Strikernél a vásárló a többletszolgáltatásokat és a különleges dizájnfogásokat fizeti meg, a teljesítményre sem lehet panasz, hiszen mégis csak egy csúcskategóriás chipszetről beszélünk. Az eredmények ismeretében a tesztünk győztese egyértelműen az Intel 975X chipszetével felszerelt munkaállomás alaplap, tehát a P5WDG2 WS PRO.

Végszó - Konklúzió

Az eredmények ismerete után a győztes a P5WDG2 WS PRO. Amennyiben egy olyan alaplapra van szükségünk, amely megbízható, stabil működést garantál, emellett a teljesítménye is kiemelkedő, akkor ez a termék nekünk készült. A lap ára 75.000 Forintos nagyságrendben mozog, de ezért egy olyan terméket kapunk, amely akár ECC memóriák kezelésére is lehetőséget ad, ezek a ramok nélkülözhetetlenek egy komolyabb munkaállomás építésénél.

Összességében az alaplap teljesítménye meggyőző volt, nyugodt szívvel merjük ajánlani.

A Striker Extreme igazából a játékosok és a fanatikus felhasználók alaplapja. Teljesítménye kitűnő, egy workstation alaplappal szemben alul marad ugyan, de ha játékra kerül a sor, akkor megmutatja, mire is képes. Az alaplapnál nem is annyira a teljesítményt, mint inkább a körítést, azaz az extrákat kell megfizetni. Dizájn és felszereltség tekintetében verhetetlen alaplap. Árát tekintve, bizony mélyen a pénztárcánkba kell nyúlni, amennyiben erre a termékre esik a választás, 87.000 Forint körüli árával nem nevezhető sokak számára elérhetőnek. Fanatikusoknak és játékosoknak kifejezetten ajánlani tudjuk.

 

A két alaplap teljesen más közönséget céloz meg. Az adott kategóriában, teljesítményük és szolgáltatásaik alapján mindkettő tökéletes választásnak bizonyulhat.

A héten várhatóan érkezik az újabb alaplap tesztünk, az Asus Commando és az MSI P6N személyében!

Köszönet az Expert Computer Kft-nek a felajánlott alaplapokért!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward