Csökkenő veszteségek az AMD-nél

Az AMD az aktuális pénzügyi évének első negyedévében veszteséges volt, ám most végre napvilágot láttak a legfrissebb, második negyedéves pénzügyi eredmények, amelyek cseppet sem meglepő módon ismét veszteséget mutatnak. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ha csak kis mértékben is, de az AMD vesztségei csökkentek a két negyedév között.

Csökkenő veszteségek az AMD-nél

Az AMD az aktuális pénzügyi évének első negyedévében veszteséges volt, és most napvilágot láttak a legfrissebb, második negyedéves pénzügyi eredmények, amelyek cseppet sem meglepő módon ismét veszteséget mutatnak. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ha csak kis mértékben is, de az AMD vesztségei csökkentek a két negyedév között.

A világ második számú processzorgyártó nagyvállalata az elmúlt pénzügyi negyedév folyamán 1,284 milliárd dolláros árbevételt generált, amelyre nettó 330 millió dollárnyi veszteség jutott. Ha ebből a számból levonjuk a GlobalFoundries-hez köthető veszteségeket, akkor már egy picit emészthetőbb, de így is rendkívül magas, 244 millió dolláros veszteséget kapunk.

Az első pénzügyi negyedév eredményeihez képest kis mértékű javulás mutatkozik, ugyanis akkoriban a gyártó 1,177 milliárd dolláros árbevétel mellett 416 millió dolláros veszteséget könyvelhetett el. Ha az adatokat a tavalyi év azonos időszakához, vagyis második negyedévéhez hasonlítjuk, akkor az AMD árbevételeiben 13%-os csökkenést látunk, míg a veszteségek esetében egészen jónak mondható, 72%-os csökkenés mutatkozik. Az árbevétel alakulása negatívum, viszont a veszteségek a tavalyi év azonos időszaka óta jelentősen csökkentek.

Az árbevételek éves szintű csökkenése egyáltalán nem meglepő, gondoljunk csak az iSuppli korábbi előrejelzéseire, amelyek a PC piacra 2008 második negyedéve és 2009 második negyedéve között 5,2%-os csökkenést jósoltak a szállítási mutatók esetében. Eközben a processzorok globális szállítási mutatói 20,8%-os csökkenésen mentek át. A recesszió természetesen az Intel-t is érintette, aki ugyanebben az időszakban az elmúlt évhez képest 15%-kal alacsonyabb árbevételt ért el.

Hogy az AMD esetében mi lesz a helyzet a jelenlegi, azaz a harmadik negyedév folyamán? A vállalat állítása szerint az árbevétel ebben a negyedévben látványosan elindul felfelé. Az iSuppli elemzései is megerősítik az AMD állítását: a nagy piaci elemző szerint ebben a negyedévben a PC piac szállítási mutatói 11%-kal, míg a következő negyedév folyamán 8,9%-kal fognak emelkedni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward