Csökkenő memóriaárakra lehet felkészülni

A DigiTimes munkatársai iparági forrásokra hivatkozva azt állítják, a negyedik negyedév folyamán csökkenni fognak a NAND Flash és a DRAM típusú lapkák árai.

Csökkenő memóriaárakra lehet felkészülni

A memóriapiaccal kapcsolatban legutóbb tavaly decemberben érkeztek elemzések, már ami az árak várható alakulását illeti, amelyekből annyi látszott, hogy az árcsökkenés és a túltermeléses időszak lassan a végéhez közeledik, 2020 közepén pedig lassú áremelkedésre lehet számítani.

Az előrejelzéseket némileg felülírta a COVID-19, amely miatt eléggé kiszámíthatatlanná vált az egyes termékek árainak alakulása – a legkeresettebb kategóriákban folyamatos drágulást lehetett megfigyelni az év eleje és a második negyedé közepe között, ám azóta már kezd rendeződni a helyzet a legtöbb szegmensben.

A webkameráknál még mindig elég barátságtalan árakkal találkozhatunk a normál időszakhoz képest, ami nem is csoda: a Sars-CoV-2 miatt sokan váltottak távmunkára, illetve személyes beszélgetéseik egy részét is online módszerekkel bonyolítják, ami növeli a webkamerák, headsetek, illetve egyéb termékek iránti keresletet, ez pedig az árakban is látható. A webkamerák piacán különösen sokat romlott a helyzet a COVID-19 alatt, amelynek eredményeként sok termékből hiány alakult ki, ez pedig kétszeresére, háromszorosára, illetve akár négyszeresére is emelte az egyes modellek árait.

Galéria megnyitásaAz aktuális iparági információk alapján a memóriapiacon ezzel egy időben ismét egy kisebb túlkínálat kialakulása körvonalazódik, legalábbis erről számoltak be a DigiTimes munkatársai. A helyzet mind a DRAM, mind pedig a NAND Flash lapkák termelését illeti, vagyis elég sok termékkategóriában válhat érezhetővé a csökkenés, ám az már egy másik történet, hogy a kiskereskedelmi árakban ez mennyire válik majd érezhetővé az elkövetkező hónapok folyamán.

Az aktuális állapotok alapján az év negyedik negyedévében akár 10%-kal is csökkenhetnek a DRAM és NAND Flash lapkák szerződéses, illetve az azonnali kereskedelemben tapasztalható árai. Az iparági források alapján a DigiTimes úgy véli, a csökkenés 2021 folyamán is folytatódhat, ám azt azért érdemes megjegyezni, hogy a memóriagyártók sem ülnek majd tétlenül, egészen biztosan korrigálnak majd a termelésen, hogy a számukra kedvezőbb irányba billenhessen át a mérleg nyelve, azaz megfelelő mennyiségű profitra tehessenek szert.

A memória- és SSD árakat elnézve azt láthatjuk a legtöbb terméknél, hogy az árak csökkenőben vannak, ám az év első harmadában a decemberihez képest emelkedést lehetett tapasztalni, így sok esetben nagyjából mostanában áll vissza a decemberi állapot, ám ez a megállapítás nem minden termékre érvényes. Az árgrafikon segítségével könnyedén megállapítható, az adott terméknél éppen mi a helyzet, már ami az ár alakulását illeti.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap