Core i7 és 45 nm-es Phenom: 4 GHz - tuning

A processzorpiacot figyelemmel kísérő felhasználók és a különböző híroldalak jelenleg az Intel Core i7-es processzoraira figyelnek, az AMD 45 nm-es Phenom egységei körül hatalmas csend van hetek óta. A két új processzor most megmutatja, hogy mire is képesek, ha fanatikus tuning mesterek kezeibe kerülnek: a tajvani és a kínai szerencsések megkaparintották mindkét processzor mintapéldányait, amelyeket aztán kemény tuningnak vetettek alá.

Core i7 és 45 nm-es Phenom: 4 GHz - tuning

A processzorpiacot figyelemmel kísérő felhasználók és a különböző híroldalak jelenleg az Intel Core i7-es processzoraira figyelnek, az AMD 45 nm-es Phenom egységei körül hatalmas csend van hetek óta. A két új processzor most megmutatja, hogy mire is képesek, ha fanatikus tuning mesterek kezeibe kerülnek: a tajvani és a kínai szerencsések megkaparintották mindkét processzor mintapéldányait, amelyeket aztán kemény tuningnak vetettek alá.

Az IT.OC.com.tw munkatársai az Intel Core i7-es modell mintapéldányát tették próbára. A tesztben szereplő processzor 3,2 GHz-es gyári órajelen érkezett, de ez az állapot nem sokáig tartott: némi próbálkozás és agresszív feszültségemelés után könnyedén 4 GHz-es órajel fölé repítették az új processzort. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ehhez a mutatványhoz a CPU-Z ablak szerint 1,72 V-os feszültséget alkalmaztak, ami bőven az Intel által javasolt maximális érték, azaz 1,6 V fölött helyezkedik el. Érdekesség még az is, hogy a tuning idején folyamatosan üzemeltek a magok, azaz mind a négy mag, valamint mind a nyolc száll harcra készen várta a megmérettetéseket. Ez azért különös, mert az overclockerek esetében bevett szokás volt anno a HT kikapcsolása a magasabb órajel elérésének érdekében.

A másik csapat, azaz a Coolaler fórumának egyik tagja egy 45 nm-es Phenom processzort helyezett górcső alá, legalábbis tuning képességek szempontjából. A mérnöki mintapéldány alapjáraton 2,2 GHz-es órajelen üzemel, ezt az értéket könnyedén 4 GHz fölé tornázták. A sikeres tuning érdekében mindössze 1,6 V-os feszültséget adtak a processzornak, ami meglepően "alacsony" érték. A tuningot egy mezei, 120 mm-es ventilátorral ellátott processzorhűtő segítségével hajtották végre, tehát szó sincs semmiféle extrém hűtésről.

Aki esetleg lemaradt volna a processzorok megjelenését taglaló pletykákról, annak elmondjuk, hogy az Intel Core i7-es családja a legfrissebb információk szerint novembere 17-én debütál, míg az AMD 45 nm-es újdonságaira december végéig, illetve január elejéig kell türelmesen várakozni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward