Core i5: alacsonyabb QPI szorzó?

A különböző értesülések szerint a Core i5-ös processzorok és Core i7-es társaik között nem csak memóriatámogatást és processzorfoglalatot tekintve lesznek különbségek. AZ már egy ideje tudható, hogy a Core i5-ös modellek LGA 1156-os processzorfoglalattal és háromcsatornás helyett csak kétcsatornás DDR3-as memóriatámogatással érkeznek, ám mint az most kiderült, alacsonyabb QPI szorzóval működnek majd a processzorok, mint a felsőkategóriás Core i7-esek.

Core i5: alacsonyabb QPI szorzó?

A különböző értesülések szerint a Core i5-ös processzorok és Core i7-es társaik között nem csak memóriatámogatást és processzorfoglalatot tekintve lesznek különbségek. Az már egy ideje tudható, hogy a Core i5-ös modellek LGA 1156-os processzorfoglalattal és háromcsatornás helyett csak kétcsatornás DDR3-as memóriatámogatással érkeznek, ám mint az most kiderült, alacsonyabb QPI szorzóval működnek majd a processzorok, mint a felsőkategóriás Core i7-esek.

Az Intel 5-ös sorozatú lapkakészleteinél nagy változás, hogy azok már egy chipes kialakítással bírnak, ugyanis a PCIE vezérlő, valamint a memóriavezérlő a processzorba integrálva foglal helyet. A PCI Express interfészhez QPI, míg az ICH hídhoz DMI kapcsolattal illeszkedik a processzor. A Core i5-ös processzorok esetében a gyártó az információk szerint a QPI alap órajelét megnöveli majd 250 MHz magasságába, ezzel egy időben a szorzót pedig csökkenteni fogják.

A Core i7-es processzorok esetében 20 fölötti értékkel bír a szorzó, amelyhez 133 MHz-es alap órajel tartozik. Ezt az órajelet 166 MHz-ig lehet növelni 24x-es szorzó mellett, így elérhető a QPI busz elméleti maximáli sebessége, ami 8 GT/s.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward