Computex: Clarksfield, Lynnfield és Nehalem-EX

Az Intel a Computex alkalmával a nyolcmagos Nehalem-EX processzort, valamint a középkategóriás Nehalem modelleket, azaz a Lynnfield és a Clarksdale központi egységeket is bemutatta. A demórendszerekkel kapcsolatban az Intel egyik munkatársa, Francois Piednoel szolgált némi információval.

Computex: Clarksfield, Lynnfield és Nehalem-EX

Az Intel a Computex alkalmával a nyolcmagos Nehalem-EX processzort, valamint a középkategóriás Nehalem modelleket, azaz a Lynnfield és a Clarksdale központi egységeket is bemutatta. A demórendszerekkel kapcsolatban az Intel egyik munkatársa, Francois Piednoel szolgált némi információval.

Kezdjük is az asztali számítógéppel, amelyben egy négymagos, a HT támogatásnak köszönhetően egy időben akár nyolc szálon is dolgozni képes Lynnfield processzor kapott helyet. A rendszer egy fotó/videó szerkesztő szoftvert futtatott éppen. Piednoel a számítógép mellett állva megjegyezte, hogy a Core i5-ös elnevezés, amelyet a pletykagyárak aggattak az új processzorokra, teljesen téves, ugyanis a kereskedelmi forgalomban megjelenő középkategóriás Nehalemek teljesen más márkanévvel lesznek felvértezve. Piednoel a pontos elnevezést egyelőre nem kívánta elárulni.

A Lynnfield legnagyobb előnye a Core i7-es processzorokkal szemben az, hogy a hozzá tartozó alaplapok és maguk a processzorok is olcsóbbak lesznek, mint felsőkategóriás társaik, így ezek egy költséghatékony és erős négymagos, nyolc szálon dolgozni tudó rendszert képviselnek majd. Az újdonságok esetében a Turbo Boost szolgáltatás segítségével lehetőség nyílik arra, hogy az egyes magok szükség esetén jelentősen megemeljék órajelüket annak érdekében, hogy a folyamat, illetve a feladat elvégzése felgyorsuljon. Piednoel elmondása szerint el sem hinnénk, hogy a Turbo Boost mekkora jelentőséggel bír a Lynnfield processzorok teljesítményének alakulásában. A pontos gyorsulás mértékét nem árulta el, de egy második monitor segítségével egy 3D-s diagramot mutatott, amelyen a zöld, félig átlátszó blokk az alap órajelhez viszonyított órajel növekedést ábrázolja az egyik mag esetében. A pixelek mennyisége alapján (nem túl szakszerű módszer, de ez van) 50-55%-os növekedés tapasztalható az órajelben, ami a 2,66 GHz-es értéket alapul véve 4 GHz-es vagy magasabb frekvenciát takar. A Turbo Boost akár mind a négy mag órajelét képes megnövelni.

A Lynnfield mobil változata szintén képes kiaknázni a Turbo Boost technológiában rejlő lehetőségeket, talán még hatékonyabban is, mint ahogy azt asztali társa teszi. A Clarksfield processzor szintén négy maggal rendelkezik és nyolc szálon képes dolgozni egy időben. Természetesen ez a központi egység nem a vékony/olcsó/könnyű noteszgépekben kap majd helyet. A Lynnfield és a Clarksfield központi egységek az idei év második felében kerülnek forgalomba, hivatalos megjelenési dátum még mindig nem ismert.

Végül az Intel nyolcmagos Nehalem-EX processzora is lencsevégre került. Az újdonság a szerverprocesszorok piacán próbál majd szerencsét a maga natív nyolcmagos felépítésével. A termék 24 MB-nyi gyorsítótárral rendelkezik, és hamarosan forgalomba kerül. Az újdonságról korábban már részletesebben is írtunk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward