Chrome OS: a Google operációsrendszere

A Google nagyjából kilenc hónappal ezelőtt dobta piacra Chrome névre keresztelt webböngészőjét, amely rövid időn belül rendkívül nagy népszerűségre tett szert, de ez nem is csoda, hisz a szoftver gyors működésével és letisztult kezelőfelületével könnyedén hódította meg az internetezők egy részét. Az alkalmazás mintegy 30 millió főből álló aktív felhasználói táborral rendelkezik. A vállalat most újabb területen próbál szerencsét: a Chrome webböngésző és az Androir névre keresztelt mobil platform után most készül a Chrome OS is, amely tulajdonképpen egy erősen web központú operációsrendszer lesz.

Chrome OS: a Google operációsrendszere

A Google nagyjából kilenc hónappal ezelőtt dobta piacra Chrome névre keresztelt webböngészőjét, amely rövid időn belül rendkívül nagy népszerűségre tett szert, de ez nem is csoda, hisz a szoftver gyors működésével és letisztult kezelőfelületével könnyedén hódította meg az internetezők egy részét. Az alkalmazás mintegy 30 millió főből álló aktív felhasználói táborral rendelkezik. A vállalat most újabb területen próbál szerencsét: a Chrome webböngésző és az Androir névre keresztelt mobil platform után most készül a Chrome OS is, amely tulajdonképpen egy erősen web központú operációsrendszer lesz, amelyben a Chrome kapja a főszerepet.

Az újdonsággal a cég kifejezetten azokat a felhasználókat célozza meg, akik főként internetezéssel, e-mailek küldésével és fogadásával, illetve webes alapú alkalmazásokkal ügyködnek nap, mint nap. A Google szerint a felhasználók ezen tábora a közeljövőben jelentősen bővülni fog, ugyanis egyre több a webes alkalmazás, illetve egyre többen csatlakoznak az internetre is. Maga az új rendszer egy Linux alapokon nyugvó, nyílt forráskódú, kevés erőforrást használó megoldás lesz, amelyet a gyártó úgy tervez meg, hogy az a lehető leggyorsabb és egyben legbiztonságosabb is legyen. A Google mérnökei teljes egészében átalakítják majd a Linux kernelt annak érdekében, hogy a szoftver teljesíteni tudja a fentebb említett kritériumokat.

Az operációsrendszerből a Google tervei szerint x86-os és ARM rendszerekre írt változatok egyaránt elérhetőek lesznek. A Chrome OS projekt az Android-tól teljesen független megoldás, a szoftver segítségével a gyártó teljesen más rétegeket céloz majd meg, mint az Android esetében. Az Android főleg okostelefonokok és set-top-boxokon teljesít szolgálatot, míg a Chrome OS inkább a nettop és netbook piacra fókuszál. A Google-nél azt szeretnék elérni, hogy a felhasználók egy rendkívül gyors és biztonságos operációsrendszerrel zökkenőmentesen, gondok és veszélyek nélkül internetezhessenek, ennek lehetőségét pedig egy nyílt forráskódú, ingyenes alkalmazással kívánják megteremteni. A termék első béta kiadásai remélhetőleg rövidesen elérhetőek lesznek, a végleges változat azonban majd csak 2010 második felében válik elérhetővé.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward