Chipszetek harca: P35 vs. X38

Az Intel legújabb, X38-as chipszetével felvértezett alaplapok teljesítményét mértük össze P35-ös társaik teljesítményével. A cikkből kiderül, hogy pontosan mekkora is a különbség a két lapkakészlet között.

Chipszetek harca: P35 vs. X38

P35 vs. X38, és a versenyzők

Legfrissebb cikkünkben az Intel P35-ös lapkakészletét hasonlítjuk össze az X38-as chipszettel: a technikai és a teljesítménybeli különbségekről egyaránt megpróbáljuk lerántani a leplet.

Az X38-as lapkakészlet még rendkívül frissnek mondható, mindössze néhány hete van jelen a piacon, a P35 ezzel szemben már hónapok óta elérhető. A két chipszetet számos gyártó alkalmazza, mi P35-ös részről egy ASUS P5K Premium alaplapot választottunk, az X38-asokat egy Gigabyte X38-DQ6-os deszka és egy ASUS Maximus Formula alaplap képviseli.

Először is nézzük meg, hogy milyen különbségek vannak a két chipszet között. A P35-ös lapkakészlet még a hagyományos PCI Express támogatással érkezik, míg az új X38-as lapkakészlet már PCIE 2.0 támogatással rendelkezik, a PCIE 2.0-ás támogatás esetében kétszer akkora sávszélesség áll rendelkezésre, mint a hagyományos PCIE foglalat használatakor.

A másik újítás az X38-as chipszet esetében a fejlettebb DDR3 memória támogatás.Az X38-as lapok támogatják az 1333 MHz-es DDR3-as memóriák használatát, sőt, akár 1600 MHz-es vagy 1800 MHz-es modulokat is elhelyezhetünk bennünk, ám utóbbi két példány esetében némi manuális beállítást is kell eszközölnünk. A cikkünkben szereplő alaplapok DDR2-es támogatással rendelkeztek.

Tulajdonképpen a legfontosabb különbség a két lapkakészlet között az MCH chipekben (Memory Controller HUB) keresendő. A P35-ös MCH chipje 16 PCIe csatornával gazdálkodik, míg az X38-as MCH chipjében már pont kétszer annyi, azaz 32 PCIe csatorna áll rendelkezésre. Az X38-as lapkakészlet előnyei közé tartozik az is, hogy a gyártó eltávolította belőle a "túlhajtás védelmi" funkciókat, tehát leegyszerűsítve a gyártók saját belátásaik szerint bővíthetik a deszkákat jobbnál jobb tuning funkciókkal. Az X38-as chipszet esetében már nem csak az 1333 MHz-es PSB-vel rendelkező processzorok fogadása lehetséges, hanem akár az 1600 MHz-es PSB-s példányoké is.

Ezzel lényegében ki is tárgyaltuk a két lapkakészlet közötti különbségeket, következhetnek tesztünk versenyzőinek paraméterei táblázatba foglalva.

A teszthez a szokásos tesztkonfigurációt használtuk, azzal a különbséggel, hogy most DDR2-1066 MHz-es Kingmax ramokat kapott a rendszer. A videokártya szerepét egy 7600 GT töltötte be, amelyhez 163.71-es verziószámú meghajtóprogramot használtunk. Operációsrendszernek a jól bevált XP SP2 Professionalt fogtuk be. A konfigurációban jelen volt továbbá egy 400W-os Chieftec tápegység, valamint egy E6300-as Core 2 Duo processzor.

ASUS Maximus Formula

Első versenyzőnk az ASUS kínálatából érkezett, a Maximus Formula SE egy X38-as chipszetre épülő csúcskategóriás deszka. Az alaplap doboza rendkívül tetszetős és informatív: minden szükséges információt megtalálunk a fedőlap alatt, illetve az alaplap dobozának hátoldalán.

Az alaplap dobozán belül két újabb dobozt találunk: az egyik egy átlátszó csomagolás, amely az alaplapot és a SupremeFX hangkártyát rejti, a másik a fenti képen látható "kellékes doboz", amelyben az összes szükséges kelléket, extrát és leírást megtaláljuk.

Pozitívum, hogy a leírásokban magyar nyelvű részt is találunk. Az alaplaphoz a gyártó mellékel egy driver DVD-t, amelyen természetesen Vista meghajtóprogramok is jelen vannak. Extraként megkapjuk a S.T.A.L.K.E.R nevezetű teljes verziós játékot is.

Kábelek tekintetében sem szenvedünk hiányt: a gyártó összesen 6 darab SATA kábelt, egy SATA tábkábelt, valamint egy IDE és egy Floppy kábelt, USB és FireWire kivezetést, kábelkötegelőket, illetve csatlakozókat is mellékel.

Extraként kapunk egy plusz hűtőventilátort, valamint a Fusion blockhoz néhány csatlakozó idomot, amelykkel a meglévő vízhűtő rendszerünkbe kapcsolhatjuk az alaplap hűtését is. A csomagban lapul még egy LCD Poster nevezetű kis kijelző is. Az LCD poster tulajdoképpen az alaplapokon található kétszer hétszegmenses kijelzők továbbfejlesztet változata, amely már nem kódokat, hanem szövegeket ír ki a post folyamat során, így mindig tudhatjuk, hogy éppen mit csinál a gép, illetve mi okozhatja a hibát, ha nem indul a boot folyamat.

Az alaplap felépítése összességében jónak mondható, a teszt során a gyári Intel hűtő leszerelésekor kissé kellemetlen volt, hogy a processzort körülvevő hűtőborda sor akadályozta a szerelést. Ettől eltekintve nem volt gond az alaplappal. Az ASUS a deszkát ellátta RESET és POWER mikrokapcsolókkal, ezek tesztelés során rendkívül hasznosak, sőt, az alaplap hátulján találunk egy cMOS clear kapcsolót is, így ha valami oknál fogva szükség lenne egy gyors "bios reset"-re, akkor nem kell szétszednünk a gépet a kapcsolónak köszönhetően.

Az alaplap kivezetései között mindent megtalálunk, amire csak szükségünk lehet, említésre méltó plusz a CMOS Clear kapcsoló. A képen jól látható, hogy az egér PS2-es portját már elhagyta a gyártó, helyette 2 USB csatlakozót szerelt fel, ezzel is arra próbálja ösztönözni a vásárlókat, hogy használjanak USB-s rágcsálót.

Az alaplap hűtése rendkívül jól végezte dolgát, a teszt folyamán semmi extra melegedést nem tapasztaltunk. Tuning alkalmával azért már kevésnek bizonyult a heat-pip hűtés, ekkor érdemes a mellékelt kis extra ventilátort üzembe helyezni, főleg, ha rossz a gépház szellőzése. A képen látható két fekete kupak a Fusion block csatlakozóit takarja, ebbe a két csőcsonkba illeszkednek a vízhűtés elemei. Ezt vízhűtő rendszer nélkül nem tudtuk kipróbálni, de egészen biztosan hatásosan hűt.

Az alaplaphoz az ASUS mellékel egy SupremeFX nevezetű hangkártyát is, ennek minőségével és teljesítményével nem volt bajunk: filmnézéshez, zenehallgatáshoz teljesen megfelel az átlag felhasználóknak, sőt, akár a hardcore gamereknek is.

A következő lépés a BIOS szemügyre vétele. Az ASUS a már megszokott BIOS menü felépítést követi ennél az alaplapnál is, igaz, hogy egy-két plusz beállítási lehetőséggel azért gyarapodott a Formula Maximus kínálata.

Az alaplap BIOS-ában, az Extreme Tweaker menüpontban találjuk azokat a beállításokat, amelyekre egy overclockernek szüksége lehet. Újdonságként a gyártó egy CPU Level UP nevezetű opcióval bővítette a lehetőségek tárházát, ennek használatakor számos előre beállított preset szerint tuningolhatjuk rendszerünket. A "tuing menü" összességében minden igényt kielégít, segítségével extrém módon tuingolhatjuk rendszerünket, erre még visszatérünk a Tuning és az összesítés részben.

Az alaplap BIOS-a összességében rendkívül jól struktúrált, könnyen kezelhető, pár perc alatt tökéletesen kiismerhető, főleg, ha már volt dolgunk hasonló BIOS-szal.

AZ ASUS Formula Maximus bemutatása után nézzük a következő versenyzőnket.

Gigabyte-X38-DQ6

A második alaplap a Gigabyte X38-DQ6-os újdonsága. Az alaplap a gyártótól már megszokott csomagolást kapta, amely igazán tetszetős. A doboz elején, illetve hátoldalán minden szükséges információt megtalálunk, az előlapot felnyitva a különböző lényegesebb funkciókról olvashatunk pár soros leírást, sajnos csak angolul, de ezt már megszokhattuk.

Az alaplap dobozán belül szintén két külön dobozt találunk: egyik, vagyis az átlátszó doboz az alaplapot, míg a másik a kellékeket rejti. Ötletes megoldás, sokkal jobb, mint az "ömlesztett" csomagolás. A leírások között egy felhasználói kézikönyvet, egy nagyméretű összeszerelési útmutatót, valamint egy driver dvd-t találunk. A driverek között természetesen a Vista-hoz való meghajtóprogramok is helyet kaptak, úgy tűnik, hogy végre erre is figyelnek a gyártók.

A kábelek között jelen vannak a hagyományos SATA kábelek (4db), de kapunk két eSATA kivezetést is, amelyekhez természetesen minden szükséges kábelt mellékel a gyártó. A csomagból természetesen most sem hiányzik az IDE és a Floppy kábel sem.

A Gigabyte alaplapja jó felépítéssel rendelkezik, ennél a deszkánál már nem volt problémánk a CPU hűtő szerelésekor. Az alaplap heat-pipe hűtőegységei tökéletesen teszik a  dolgukat, a bordák az alaplap hátulján egy-egy réz laphoz vannak rögzítve. Az alaplap működéséhez szükség van egy plusz molex csatlakozóra is. Az X38-DQ6 felépítésében nem találtunk semmi kivetni valót, úgy jó, ahogy van.

A hátsó kivezetések között már jelen van a PS2-es egér port is, ezen kívül a megszokott csatlakozókat találjuk a kínálatban. USB-ből nincs hiány, összesen 8 darab foglalat áll rendelkezésünkre, de természetesen a FireWire port sem hiányzik.

A Gigabyte X38-DQ6 hűtése rendkívül jól teszi a dolgát, ám ennél az alaplapnál is tapasztalható a jelentősebb melegedés tuning esetén, de ugye ez normális. Egy jól szellőző házban (jó esetben két ház hűtőventilátorral) még nyáron sem lesz problémánk, mivel alapjáraton, illetve átlagos felhasználás mellett langyosak a bordák.

A Gigabyte lapjának BIOS-a szintén könnyen kezelhető, aki látott már AWARD Bios-t, annak egyáltalán nem lesz problémája vele, aki esetleg nem, az pár perc alatt tökéletesen meg fogja ismerni.

A BIOS-ban tökéletes tuning menüpontot találunk, amelynek segítségével az összes fontos beállítást elvégezhetjük a sikeres tuning érdekében. A különböző opciók segítségével pár perc alatt kihozhatjuk a maximumot a rendszerből.

Asus P5K Premium

Az ASUS P5K család tagjai már vendégeskedtek tesztjeinkben, most a P35-ös chipszettel rendelkező P5K Premium WiFi edition nevezetű példányt vizsgáltuk meg kicsit közelebbről.

Az ASUS terméke letisztult csomagolásban érkezik, az első benyomások jók a termékkel kapcsolatban. AZ alaplap dobozán találunk egy külön borítást, ami nyitható: kinyitás után ennél az alaplapnál is olvashatunk pár sort az említésre méltó tulajdonságaival kapcsolatban.

Ennek a deszkának a dobozában már nem uralkodik rend: a kellékek és a leírások ömlesztve kaptak helyet. A leírások között megtaláljuk a WiFi kezelési útmutatóját, valamint egy felhasználói kézikönyvet és egy gyors üzembehelyezési útmutatót egyaránt. Az alaplaphoz mellékelt driver lemezen XP és Vista meghajtóprogramok egyaránt vannak, így nincs probléma, ha rendszerünkre Vista operációsrendszert kívánunk feltenni.

A kellékek között 1 SATA-molex átalakító, 6 darab SATA kábel, egy USB és FireWire kivezetés, valamint egy IDE kábel és egy Floppy kábel van jelen.

Az alaplaphoz néhány extrát is kapunk: két chipszet hűtő ventilátort, valamint egy WiFi antennát is rejt a doboz, ám utóbbit inkább tartozéknak mondanánk, mint extrának.

Az ASUS P5K Premium elrendezése teljesen rendben van: a foglalatok jó helyre kerültek, talán a tápcsatlakozó feletti Floppy foglalatot kritizálhatnánk. Az alaplap hűtő alkalmatosságai ebben az esetben sem zavarták a zökkenőmentes processzorhűtő szerelést, semmi sem volt útban.

A hátsó kivezetések között ennél az alaplapnál sem találunk PS2-es egér csatlakozót, bár valószínűleg a felhasználók egy része már nem is nagyon használ ilyen foglalattal rendelkező rágcsálót. Extraként a csatlakozók között jelen van 2 darab eSata port, amelyekhez külső merevlemezeket kapcsolhatunk.

Az alaplap hűtése tökéletesen dolgozott, átlagos felhasználásra elegendő, a teszt alatt egyedül a tuningolás során tapasztaltunk komolyabb melegedést, ezt a mellékelt ventilátorokkal vagy akár házhűtő ventillátorral is kordában tarthatjuk.

Az alplap beépített WiFi adapterrel rendelkezik, amely hibátlanul működött. Az eszköz beállítása pár perces folyamat, ezután stabilan tette a dolgát, nem szakadt meg a kapcsolat percenként, emellett a sebességére sem lehetett panaszunk.

Az alaplap BIOS-a a P35-ös ASUS lapoknál már megszokott felépítést képviseli: mindent egyszerűen megtalálunk, a beállítások végrehajtása pár perces feladat. A tuning képességekkel is elégedettek voltunk, a menüben minden beállítás rendelkezésre áll a siker érdekében.

Az alaplap BIOS-ára nem lehet egy rossz szavunk sem, egyáltalán nem okozott kellemetlenséget a használata a teszt során.

A versenyzők bemutatása után indulhat a teszt, elsőként a szintetikus alkalmazások csoportjával kezdünk.

Szintetikus tesztek 1.

A szintetikus tesztek egyik állandó résztvevője a 3DMark 06-os változata. A szoftver már kissé réginek mondható, de még így is képes megizzasztani a versenyzőket.

Az összpontszám tekintetében a két darab X38-as versenyző hasonlóan teljesített, a P35-ös példány hozta a tőle elvárható szintet. A különbség a két lapkakészlet között  kb. 20 pont az X38 javára.

Processzortesztben sem változott a helyzet, az X38-asok vezetnek.

SM 2.0-ás megmérettetésben már a P35-ös versenyző bizonyult jobbnak, de ez sajnos semmit nem jelent.

Az SM2.0-ás előny SM3.0-ban el is tűnt: ismét a két X38-as versenyző nyert.

A következő tesztprogram a PCMark 2005-ös verziója, amely a teljes rendszer teljesítményét próbálja mérni.

A két X38-as versenyző ebben az esetben is megelőzte a P35-ös deszkát: a P5K Premium 120 pont lemaradásban van a második helyezett mögött.

A SuperPi teszt esetében az alacsonyabb érték számít jobbnak. Az alkalmazás főleg a processzor és részben a memória vállára helyez némi súlyt.

A mezőny ebben a tesztben kis különbségeket produkált, a két X38-as közé beszorult a P35: az 1-2 tizedes különbségek nem mondhatóak jelentősnek.

A WinRar 3.70-es változatának beépített sebességmérő opcióját is segítségül hívtuk egy teszt erejéig.

Ebben az esetben az ASUS Formula Maximus nyerte a csatát, míg a második helyet a P5K Premium szerezte meg.

A Cinebench 9.5-ös verzióját lecseréltük, így most már a Cinebench 10-zel teszteltük a mezőnyt.

A renderelési feladatnál pontszámok alapján nincs sok különbség a versenyzők között, ám az idő tekintetében 10-15 másodperces differenciákat jelentenek a pontok különbségei.

A kétmagos renderelésben egyértelműen az X38-as lapkakészletek győztek, a P35 lemaradva követi a mezőnyt.

A következő körben ismét szintetikus alkalmazásokkal tesztelünk, de most már a memória- és a processzorkezelésre koncentrálunk.

Szintetikus tesztek 2.

A szintetikus tesztek második sorozatában a rendkívül népszerű Everest tesztjeivel kezdünk. Az alkalmazásban főként a memóriakezelés teljesítményét vizsgáljuk, persze egy teszt erejéig kitérünk a processzorkezelésre is.

Memória írásnál az X38-asok nyertek, a P35 hátránya durván 100 MB/s.

Olvasás esetében már fordult a kocka: az ASUS két alaplapja végzett az élen. A P35-ös és az X38-as deszkák között így is nagy a különbség, a Gigabyte X38-asa viszont csúnyán alul maradt a tesztben.

A másolásnál visszaállt a megszokott sorrend: a P35-ös versenyző az utolsó helyezett.

A késleltetés vizsgálatakor némi magyarázatot kaphatunk a Gigabyte egy-két gyenge eredményére: a Gigabyte terméke produkálta a leggyengébb időket azonos időzítések használata mellett.

A CPU Queen teszt is hasonló eredménnyel zárult: első az ASUS Maximus Formula, második a  Gigabyte X38-DQ6, utolsó az ASUS P5k Premium.

A következő tesztben a Sisoft Sandra 2008-as változatával, egészen pontosan a 12,31-es verzióval mérjük meg a versenyzők teljesítményét memória- és processzorkezelés terén.

A memória sávszélességének vizsgálatakor az ASUS Maximus Formula lett mindkét esetben az első, az első tesztben holtverseny alakult ki a Gigabyte X38 és a P5K Premium között.

A processzor tesztben a Gigabyte terméke nyert, második az ASUS Maximus Formula, utolsó a P35. A különbségek nem túl számottevőek.

A proceszor teszt második felében fordult a kocka: a Gigabyte utolsóként végzett, a Maximus Formula első lett.

A száraz szintetikus tesztek után nézzünk meg egy-két játéktesztet is.

FPS tesztek

Az FPS-ek sorát a F.E.A.R-rel nyitjuk, az alkalmazást először 1024x768-as felbontásban, high videó beállítások és high gépbeállítások használata mellett készítettük. A szűrőket és az élsimítást nem használtuk.

A tesztben minden versenyző hajszál pontosan ugyanazokat az eredményeket érte el.

Ezután megnéztük, hogy mi a helyzet, ha a felbontást 1600x1200-ra emeljük, persze ismét szűrők nélkül:

Az eredmény ugyanaz, minden alaplappal ugyanazt a teljesítmény értük el, így F.E.A.R-ben nem tapasztaltunk semmiféle különbséget.

A F.E.A.R után a Quake 4 került terítékre, a versenyzők teljesítményét timedemo segítségével próbáltuk meg lemérni. A beállításokat high-ra tettük, a felbontást 1024x768-ra állítottuk, szűrőket nem alkalmaztunk.

A Quake 4 már kicsit szétrázta a mezőnyt: az első helyen az ASUS Maximus Formula, a második meglepetésként a P5K Premium lett, míg a harmadik helyen a Gigabyte X38-DQ6 helyezkedett el.

A tesztek után az elmaradhatatlan tuning rész következik, amelyben keményen megizzasztjuk a hardvert.

Egy kis tuning és az összesítés

A tuning során a processzor szorzóját visszavettük, a memóriát pedig visszaosztottuk, hogy semmi ne akadályozza a maximális FSB elérését. A teszt folyamán fokozatosan emeltük az FSB-t, egy kis emelés után minden esetben némi tesztelés következett, így vizsgáltuk a rendszer stabilitását. A tuning folyamatát minden versenyző esetében komolyabb melegedés kísérte, de ha ránézünk a lenti táblázatra, akkor érthetjük, hogy miért volt ez így:

Ahogy az az eredményeken is látszik, minden versenyzővel sikerült túllépni az 500 MHz-es FSB határt. A legkönnyebben az ASUS Maximus Formula tuningja zajlott, ugyanis nagyobb lépésekben haladhattunk, nem volt gond a stabilitással. Az alaplap még 525 MHz-es FSB-vel is elindult, ám ekkor az XP már kékhalállal jutalmazott minket. A Gigabyte lapjával sokat kellett szenvedni, az 502 MHz-es eredményt csak hosszas próbálkozás során értük el. Talán egy BIOS frissítéssel még akár javulhat is ez az 502 MHz. A P5K Premium igazi meglepetés volt, hiszen korábban P35-ös chipszettel nem nagyon értünk el 500 MHz körüli FSB-t. Igaz, most nem is 800 MHz-es DDR2-es ramokkal próbálkoztunk.

A tuning után már csak a szokásos összesítés van hátra, amit ismét a szokásos eljárással számoltunk ki. A végeredmény:

A pontszámok és a tesztekben mutatott teljesítmények alapján az első helyezett az ASUS Maximus Fomrula lett, míg a második helyen a Gigabyte X38-DQ6 helyezkedik el. A P35-ös ASUS P5K Premium jól teljesített, de most csak a harmadik helyre futotta erejéből.

A versenyzők a teszt alatt hibátlanul működtek, semmilyen rendellenességről nem tudunk beszámolni, kivéve, hogy a Gigabyte lapja néhányszor kifagyott a BIOS-ban tuning alkalmával.

Zárszó - Eredményhirdetés

[bold]ASUS P5K Premium WiFi AP - Stabil, jól tuningolható P35-ös alaplap.

[/bold]

Az ASUS P5K Premium a P35-ös deszkák között jó választás lehet, hiszen fel van szerelve WiFi vezérlővel, illetve stabil, jó teljesítménnyel rendelkezik, tehát ideális alapja lehet egy komolyabb rendszernek. Az alaplap 47.000 forint körüli vételára a szolgáltatások tekintetében még talán elfogadhatónak is mondható, hiszen cserébe mindent megkapunk, amire csak szükségünk lehet egy jó alaplaphoz. Az X38-as lapokkal szemben ugyan alul maradt, valmint nincs PCIe 2.0 támogatása, de a teljesítményét tekintve mindenképpen ajánlott vételnek minősítjük!

[bold]Gigabyte X38-DQ6 - A gyengébbik X38-as deszka.

[/bold]

A Gigabyte alaplapja összességében egy jól átgondolt példány, a Bios (kivéve a tuning közbeni fagyásokat), valamint a kellékek mind-mind teljesen jónak mondhatóak. Az alaplap tuning tulajdonságaival nem voltunk kibékülve, ezzel együtt az elért maximális FSB-vel sem vagyunk megelégedve és a tesztben felmutatott hullámzó teljesítmény sem számít jó pontnak. Valószínűleg egy BIOS frissítés javíthat a helyzeten, a terméknek most nem ítéljük oda az ajánlott vétel címet. Az alaplap egyébként 57.000 forint körüli árral rendelkezik.

[bold]ASUS Maximus Formula - Jól tuningolható, stabil alaplap.

[/bold]

Az ASUS X38-as alaplapja összességében jól teljesített a tesztek során, általában az első helyen végzett, sőt, tuning alkalmával is becsületesen helytállt. Az alaplap felépítésében egyetlen hiba ként könyveltük el, hogy a gyári Intel hűtő leszerelésekor útban vannak a processzor melletti hűtőbordák, ami kellemetlen ugyan, de megoldható. A termék BIOS-a tökéletesen átlátható és használható, segítségével nagyon egyszerűen tuningolhatjuk rendszerünket. Az alaplap 70.000 forint körüli árral rendelkezik, ami nem kevés, de cserébe egy felsőkategóriás alaplapot kapunk, felsőkategóriás minőséggel és szolgáltatásokkal. Az ASUS Maximus Formula SE tesztgyőztes, de ajánlott vételnek csak azon keveseknek számít, akik képesek kifizetni 70.000 forint körüli összeget az alaplapért.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward