CES 2009: a show legérdekesebb termékei

Az idei Consumer Electronics Show, vagy más néven Szórakoztatóelektronikai Kiállítás ismét hozta a tőle elvárható szintet: számos neves nagyvállalat mutatott be új termékeket, illetve friss technológiákat, amelyek a jövőben egyre nagyobb szerephez juthatnak a piacon. A Show megrendezése előtt hallhattunk olyan visszhangokat, hogy a rendezvényt sem kerüli el a világgazdasági válság hatása, azaz kevesebb gyártó és kevesebb termék lesz majd jelen, de szerencsére azért nem volt ennyire rossz a helyzet, ugyanis rengeteg új terméket és technológiát ismerhettünk meg.

CES 2009: a show legérdekesebb termékei

Bevezető, nyers adatok

 Az idei Consumer Electronics Show, vagy más néven Szórakoztatóelektronikai Kiállítás ismét hozta a tőle elvárható szintet: számos neves nagyvállalat mutatott be új termékeket, illetve friss technológiákat, amelyek a jövőben egyre nagyobb szerephez juthatnak a piacon. A Show megrendezése előtt hallhattunk olyan visszhangokat, hogy a rendezvényt sem kerüli el a világgazdasági válság hatása, azaz kevesebb gyártó és kevesebb termék lesz majd jelen, de szerencsére azért nem volt ennyire rossz a helyzet, ugyanis rengeteg új terméket és technológiát ismerhettünk meg.

A CES szervezőinek közleménye szerint több, mint 2700 vállalat mutatta be újdonságait, akik közül 300-an most először szerepeltek a 2009. január 8-a és 11-e között Las Vegas-ban megrendezett Consumer Electronics Show-n. A becslések szerint összesen 20000 új teremékről hullott le a lepel. A termékeiket bemutató vállalatok számára összesen158000 négyzetméternyi terület állt rendelkezésre. Az előzetes adatok alapján nagyjából 110000 látogató tekintette meg a standokat, ami a borúlátó jóslatokkal ellentétben igencsak szép szám. A végleges látogatószám 90 nap múlva derül ki. Összehasonlításképpen: a 2008-as CES folyamán 130000-re becsülték a látogatók számát, a hivatalos adatok azonban 141150 főt regisztráltak a Szórakoztatóelektronikai Kiállítás időtartama alatt.

Most a bemutatón kiállított legérdekesebb és legfontosabb újításokat próbáljuk csokorba szedni, mintegy összefoglalót készítve ezáltal a 2009-es CES-ről. Ahhoz, hogy mindenki megtalálja a számára legfontosabb témában található új termékeket, az összefoglalót néhány nagyobb fejezetre bontottuk.

Új processzorok és videokártyák

[bold]Nvidia GeForce GTX 285 és 295 + Sztereó 3D

[/bold]

Az idei CES folyamán fontos bejelentésekre került sor. Az Nvidia az eddigi hónapok gyengécske teljesítménye után a Szórakoztatóelektronikai Kiállításra tartogatta legfrissebb videokártya újdonságait, amelyek segítségével a gyártó reméli, hogy visszaszerzi a rendkívül sikeres Radeon HD 4000-es sorozatú kártyáktól a trónt.

Az Nvidia leggyorsabb egy GPU-s terméke, azaz a GeForce GTX 285-ös modell január 15-től kezdve lesz elérhető a piacon, a kártya 55 nm-es G200b kódnévre keresztelt GPU-val, 240 darab stream processzorral és 1 GB GDDR3-as típusú memóriával bír. A GPU 648 MHz-en, a memória chipek 1998 MHz-en, a shaderek pedig 1476 MHz-en üzemelnek, a kártya TDP-je pedig 183W-os. Az Nvidia új jövevénye 399 dolláros áron kerül forgalomba.

A GTX 295-ös modell is bemutatkozott, ami egy két grafikus processzorral felszerelt termék. A kártya megszületéséhez az új, 55 nm-es GPU-k megjelenésére volt szükség. A GeForce GTX 295 két darab 55 nm-es G200b GPU-val és 1792 MB GDDR3-as memóriával van ellátva, a shaderek száma 2 x 240. A GPU-k 576 MHz-es órajelen, a memória chipek 1998 MHz-en, a shaderek pedig 1242 MHz-en ketyegnek. A kártya 499 dolláros induló áron kerül forgalomba, ennek hatására az AMD a korábbi 549 dollárról 449 dollárra mérsékelte a Radeon HD 4870 X2-es árát, hogy továbbra is vonzó legyen a termék a felhasználók számára.

Az AMD természetesen nem nézi tétlenül az eseményeket, és már készíti a 40 nm-es csíkszélességgel rendelkező RV740-es és RV790-es grafikus processzorokat, amelyekkel újra csapást mérhet a konkurenciára, mint ahogy azt a Radeon HD 4000-es sorozattal tette, ám ezekre legalább márciúsig várni kell.

Az Nvidia az új termékek mellett egy régi technológia ráncfelvarrását is bemutatta, amely a sztereó 3D névre hallgat. Az eljárás segítségével a játékok (most már több, mint 350 féle játék támogatja az eljárást) és az egyes filmek 3D-s módban nézhetőek, ami szó szerint új dimenziót nyit a szórakozásban. A technológia alkalmazásához egy speciális szemüvegre van szükség, de további feltétele az újításnak, hogy 120 Hz-es monitor vagy televízió segítségével alkalmazhatjuk. Az eljárás GeForce 8-as, 9-es vagy 10-es sorozatú videokártyákkal alkalmazható, további információ a nemrégiben megjelent hírünkben található. A Samsung a Show alatt bemutatta saját 120 Hz-es monitorát is, amelyről szintén írtunk.

Az Nvidia a GeForce 100M sorozatú mobil videokártyákat is bejelentette, a termékek 55 nm-es csíkszélességgel készülnek és rövidesen forgalomba kerülnek.

[bold]Processzor újdonságok és videokártyák AMD módra

[/bold]

Az AMD is a CES idejére időzítette legfrissebb processzorainak bemutatását. A Phenom II-es processzorcsalád első két hírnöke Phenom II X4 920-as és Phenom II X4 940-es típusjelzésekkel kerülnek forgalomba, az újdonságok sorrendben 2,8 GHz-es és 3 GHz-es órajellel bírnak, az egységek 2 MB másodszintű és 6 MB harmadszintű gyorsítótárral vannak ellátva. Mindkét modell AM2+-os tokozással készül, így DDR2-1066 MHz-es memóriatámogatással rendelkeznek. A processzorok TDP-je 125W. A Socket AM3-as modellek már DDR3-as és DDR2-es memóriatámogatással is el lesznek látva, és a Socket AM2+-os foglalatba az AM3-as processzorok is passzolnak majd, viszont az AM2+-os modelleket nem használhatjuk a Socket AM3-as alaplapokkal.

Az AMD a Phenom II-es újdonságokkal együtt a Dragon platformot is leleplezte. Az új platform a Spider utódjául szolgál és főként a nagy teljesítményre vágyó felhasználókat és a játékosokat veszi velük célkeresztbe a vállalat. A Dragon rendszerek HD 4800-as sorozató videokártyá(k)ból, 7-es sorozatú AMD lapkakészlettel felszerelt alaplapból és Phenom II-es processzorból állnak, ahogy azt korábban már megírtuk. Az AMD a rendszer megjelenésekor külön kiemelte, hogy költséghatékony megoldásról van szó, amely jóval alacsonyabb ár mellett hasonló teljesítményt mutat fel a játékokban, mint az Intel Core i7-es processzorból, X58-as alaplapból és DDR3-as memória modulokból álló drágaságai.

Az AMD ezzel együtt az Athlon Neo processzorral is előrukkolt, amivel a nagyobb teljesítményű netbookok piacán próbál majd szerencsét a gyártó. Ezt az Intel sem hagyja majd szó nélkül: készülnek az új, alacsony fogyasztással rendelkező, módosított Core 2 architektúrára épülő egységek, amelyek szintén a felsőkategóriás netbookokban kaphatnak helyet. Az első Athlon Neo noteszgép a HP dv2-es konfigurációja lesz, az új processzorokhoz egyébként X1250-es vagy Radeon HD 3410-es videó vezérlőt társít az AMD.

A noteszgépek piacán is új videokártya sorozat debütált a CES folyamán: az AMD bemutatta a Mobility Radeon HD 4000-es családot, amely hamarosan feltűnhet a különböző vállalatok noteszgépeiben.

Alaplapok és memóriák

[bold]Alaplapok

[/bold]

[bold]ASUS

[/bold]

Az alaplapok között találtunk néhány igazán figyelemre méltó modellt. Az ASUS számos alaplappal képviseltette magát, amelyek között AMD-s és Intel-es deszkák egyaránt jelen voltak.

AMD fronton az M4A79 Deluxe-ről hullott le a lepel, amely egy 790FX lapkakészlettel és 8+2 fázisú tápellátással rendelkező termék. A DDR2-es memória modulok fogadására felkészített alaplap stabil tápellátásnak köszönhetően rendkívül jó tuningpotenciállal fogadja a Phenom II-es processzorokat.

Az Inteles termékek között X58-as lapokat láthatunk. Az egyik alaplap P6T-Deluxe/ OC Palm típusjelzéssel van ellátva. Az újdonság valós idejű tuninglehetőségeket kínál a hozzá mellékelt vezérlőnek köszönhetően, ráadásul mindezt úgy, hogy sem újraindításra, sem a BIOS-ba való belépésre nincs szükség. Egy másik, ám jóval extrémebb termék a Rampage II Extreme. A háromutas SLI támogatással is ellátott deszka szintén rendelkezik valós idejű tuning képességekkel, ám itt már több beállítási lehetőség áll rendelkezésünkre, sőt, a rendszer monitorozására és stabilitásának vizsgálatára is alkalom nyílik.

[bold]Gigabyte

[/bold]A Gigabyte többek között egy AMD-s és két Intel-es terméket mutatott be a kiállítás keretein belül. Az AMD-s alaplap 790GX lapkakészletre épül és Gigabyte GA-MA790GP-UD4H típusjelzéssel büszkélkedik. A termék két darab PCI Express x16-os slottal és egy Radeon HD 3300-as integrált videó vezérlővel van ellátva, ez utóbbihoz 128 MB DDR3-1333 MHz-es Sideport memória is tartozik.

Az Intel-es újdonságok ennél a gyártónál is X58-as alaplapok. Az egyik már forgalomban is van néhol Gigabyte EX58-UD4P névvel ellátva. A másik, érdekesebb és olcsóbb megoldás, a Gigabyte EX58-UD3R még várat magára kicsit. Ez utóbbi alaplap 4 darab DDR3-as memória foglalatával kihasználja a háromutas memória támogatást: két slot osztozik egy memória csatornán, míg a másik két slot egy-egy külön memóriacsatornán keresztül kapcsolódik a processzorhoz. A két termékről további információk az egyik korábbi hírünkben találhatóak.

A legújabb memóriamodulok, extrém ramhűtés

A CES-en memória újdonságokból sem szenvedhettünk hiányt. A Super Talent standján számos memóriacsomag foglalt helyet, amelyek között többnyire DDR3-as ramok voltak jelen. A gyártó Project X memóriái 2 GB-os és 4 GB-os kivitelben mutatkoztak be, a DDR3-as egységek 2000 MHz-es órajelen üzemelnek, egyéb adatokról nem hullott le a lepel.

A Gold sorozat tagjai 2 GB-os és 4 GB-os kivitelben érhetőek el egészen 1600 MHz-es órajelig, de egy 3 GB-os, 1600 MHz-es ramokból álló csomag is bemutatkozott, amely kifejezetten a Core i7-es rendszerekhez, és azok háromcsatornás memória vezérlőjéhez lett optimalizálva.

A Crucial szintén jelen volt a kiállításon, ahol néhány új memóriacsomagot, valamint új, ledsorral ellátott termékeket is megtekinthettünk. A Ballistix DDR3-as sorozat friss tagjai színes hűtőbordákkal érkeznek és állapotjelző ledeket is tartalmaznak.

A megoldás nem új: a memóriák írása/olvasása közben a folyamat intenzitásának megfelelően villognak a ledek, ami különleges látványt biztosít, persze csak akkor, ha nincs oldallap a házon, vagy plexi lappal borított kivágással bír a rendszer. A gyártó az asztali memóriák mellett noteszgépekbe szánt So-DIMM modulokat is bemutatott.

A neves vállalatok közül a Corsair sem hiányozhatott. A vállalat egy igen furcsa tesztrendszerrel érkezett: a konfigurációban DDR3-as Corsair Dominator GT modulok lapultak, amelyeken termoelektromos hűtés foglalt helyet. A termoelektromos hűtő hideg oldala a memóriák bordáival érintkezik, a meleg oldal pedig egy különleges, memóriák hűtéséhez kifejlesztett vízhűtő blokkhoz kapcsolódik.

A TEC modul elektromos árammal működik, általában akkor szokták használni, ha a vízhűtőrendszer teljesítménye kevés a tuninghoz, de a folyékony nitrogén használatától azért még meg szeretnénk kímélni magunkat. A termékről néhány napja már hosszabb hírt is írtunk.

A Show folyamán érdekes módon a Transcend is bemutatott egy impresszív DDR3-as memória csomagot: az újdonság 2000 MHz-es órajelet garantál 9-9-9-27-es időzítések mellett, ehhez pedig 1,9V-ra van szükségük a chipeknek.

Házak, hűtés

A Cool IT szakemberei házakat és extrém hűtési megoldásokat egyaránt magukkal hoztak a CES-re. A vállalat speciális termoelektromos hűtéseket, valamint folyadékhűtő rendszereket is bemutatott. Az egyik ilyen különlegesség a Freezone Elite CPU hűtő volt, amely TEC modulok és folyadékhűtés segítségével próbálja hűvösen tartani a processzort.

A Boreas MTEC hűtéssel felszerelt ház egy extrém megoldás: a hűtésért felelős termék Boreas MTEC™ Chiller névre keresztelt termoelektromos megoldás, amely a forrófejű processzorok hűvösen tartásában segédkezik. Egy egyedi megoldás, amelyet a gyártó kifejezetten a Dell számára készített, szintén látható volt a standon.

A Thermaltake is bemutatott néhány új hűtőt, amelyek között főként processzorhűtők foglaltak helyet, de azért néhány szivattyút is bejelentett a vállalat, amelyek folyadékhűtő rendszerekben kapnak helyet a jövőben. A kínálatban új, dizájnos számítógépházak is szerepelnek.

A processzirhűtők között az egyik legújabb modell a BigTyp 14Pro. A terméken egy 14 cm-es átmérővel rendelkező ventilátor található, az újdonság összesen hat darab, rézből készült hőcsövet és három darab kék ledet tartalmaz. A másik hűtő a TMG IA1-es típusjelzést viseli. Az újdonság LGA 775-ös és AM/AM2/939/754-es processzorfoglalatokhoz passzol, viszont már csak négy darab, rézből készült heat pipe-ra épül. Az utolsó termék a SpinQ névre lett keresztelve, ez  a szokásos foglalatokon kívül a Core i7-es rendszerek LGA 1366-os CPU foglalatára is illeszkedik. A SpinQ egy érdekes kinézetű megoldás, amely 360 fokban fújja ki a levegőt.

 

A levegő alapú hűtések mellett különböző vízhűtőrendszer alkatrészek is debütáltak. Az egyik a prémium kategóriában helyet foglaló P600-as szivattyú volt, amely a PW850i névvel ellátott rendszerben is jelen van. Két új víztartály is készült: az SR100-as és SR200-as modellek fizikailag megegyeznek egymással, a különbség mindössze annyi, hogy az SR200-as modellen P600-as szivattyú is található a könnyebb rendszerbővítés érdekében. A következő egy kompresszoros hűtés, amelyet a gyártó az Intel négymagos processzorainak hűvösen tartásához lett kifejlesztve. A rendszer teljes terhelés mellett is 26 Celsius fokon tartja a forrófejű processzorokat, ami bizony nem rossz eredmény.

A gyártó standján a számítógépházak is egész nagy területet kaptak. A fenti képeken a vállalat elkövetkező hónapok folyamán piacra kerülő termékei láthatóak, az egységek specifikációiról egyelőre nincsenek pontos információk.

Említésre méltó még a Cooler Master extravagáns, V10-es processzorhűtője, amely a CES folyamán mutatkozott be, és amely a felsőkategóriás piacon próbál majd szerencsét a maga termoelektromos moduljával, hamarosan. A termékről korábban egy hír keretein belül is említést tettünk.

Notebookok, netbookok

A notebookok és a netbookok szegmensében is számtalan újdonságot üdvözölhettünk. Elsőként az ASUS néhány termékéről láthatunk képeket, amelyek között különböző piaci szegmensekbe szánt netbookok foglalnak helyet. Az Eee PC T91-es modell 225 x 154 x 25,2-28,4 mm-es méretekkel érkezik. A termék 8,9 hüvelykes ledes háttérvilágítású érintőkijelzővel kerül forgalomba.

A rendszerben egy Intel Atom Z520-as processzor található, az operációsrendszer szerepét pedig Windows XP Home szoftver tölti be. A kis készülék mindössze 990 grammos súllyal bír és opcióként akár TV tunert vagy GPS vevőt is kérhetünk hozzá.

A másik bemutatott újdonság a Bamboo sorozatú noteszgép. A kis szerkezet 12,1 hüvelykes kijelzővel kerül forgalomba és különleges, bambusz dizájnnal büszkélkedik. A rendszerben mobil Core 2-es sorozatú processzorok kaphatnak helyet, a noteszgép alaplapja PM45-ös lapkakészletre épül. A termék DDR2-800 MHz-es memóriatámogatással érkezik és összesen 4 GB rendszermemóriát képes kezelni. A beépített webkamerával is ellátott rendszer mindössze 1,57 Kg-os súllyal rendelkezik.

A Sony kínálatában már érdekesebb netbookokat vehetünk szemügyre. A vállalat ultra-széles kijelzővel ellátott termékeket helyezett el a standján, amelyek a VAIO Lifestyle PC sorozat tagjai (pl. VGN-P500). A kis készülékekkel a nőket is próbálják megcélozni, a termékek különleges festéssel érkeznek és lehet hozzájuk külön kisméretű, női táskát is kapni. Ezek a mini készülékek a kijelzőjük apró mérete ellenére meglehetősen nagy, 1600 x 768 pixeles felbontással üzemelnek.

A Sony néhány olyan netbookot is magával hozott, amelyek az átlagosnál nagyobb képátlójú kijelzőt tartalmaznak. A legnagyobb képátlóval a VGN-Z600-as sorozat tagjai rendelkeznek, amelyek 13,1 hüvelykesek és 1600 x 900 pixeles natív felbtonással működnek.

A Show folyamán egy sokak számára érdekes új jövevényt is szemügyre lehetett venni. Az Imaginatnion Technologies egy meglehetősen látványos bemutatót tartott, amelyben az Intel következő generációs netbookjainak platformját, a Poulsbo-t próbálta megismertetni a nagyérdeművel (amely egyébként nem annyira újkeletű jövevény). Az Atom processzorokhoz készült lapkakészlet PowerVR SGX videó vezérlővel van ellátva, amely sokkal ütőképesebb megoldás, mint a jelenleg forgalomban lévő 945 GM lapkakészletek integrált video vezérlője. No nem azért mert 3D-s bajnok, hanem mert kevesebbet fogyaszt és rendelkezik az összes fontosabb videoformátum lejátszásának hardveres gyorsításával. A kis szerkezet egyidejűeg futtatta a Quake 3 Arena egy példányát, valamint egy másik ablakban egy 20-30 Mbps-os bitrátájú 1080p videót is könnyedén lejátszott. A termékről bővebbet egyik korábbi hírünkből lehet megtudni.

TV és multimédia

Tavaly a 120 Hz-es készülékek arattak a bemutatón

A szórakoztatóelektronikai termékek között ismét jelentős szerephez jutottak a különböző nagyvállalatok televízió készülékei, amelyek közül rengeteg újdonság képviseltette magát a Show-n. Maguk a készülékek is tartalmaztak némi újítást: megjelentek az első 240 Hz-es LCD HDTV-k. A tavalyi év folyamán üdvözölhettük az első 120 Hz-es LCD televíziókat. A panelek 60 képkockányi adatot jelenítenek meg másodpercenként, ám az egyes kockák közötti „űrt” interpolált képekkel töltik ki, így kapjuk meg a 120 Hz-es képfrissítést, ami tulajdonképpen csak 60 valódi képkockából tevődik össze. A televízió minden valós, egymást követő képkocka közé generál egy mesterségeset.

[bold]Idén már a 240 Hz a menő

[/bold]

Nos, a 240 Hz esetében nem minden gyártónál  van arról szó, hogy duplán interpolálják a két képkocka közötti részeket, hanem arról, hogy a 120 Hz-es technológiát kiegészítik azzal, hogy a háttérvilágítás különböző részeit nagy sebességgel ki- és bekapcsolgatják, így létrejön a 240 Hz-es frissítés. Az új technológia támogatja az ún. local dimming eljárást is, amikor a kijelzőnek csak egy bizonyos részét világítják meg.

Egyes gyártók úgy valósítják meg a technológiát, hogy egy-egy képkocka közé három másikat interpolálnak, viszont a háttérvilágítást nem kapcsolgatják. Ez az eljárás papíron jobbnak tűnik az előzőnél, viszont hátránya, hogy nem támogatja a local dimming technológiát. A Samsung és a Sony új LCD televíziói egyaránt a második eljárásra alapulnak. Érdekesség, hogy a Samsung tavaly alkalmazott ledes háttérvilágítása, amely local dimming technológiával is bír, idén nem volt jelen a vállalat új, 240 Hz-es televíziójában. Az európai piacon a PAL szabvány miatt 100, illetve 200 Hz-en működnek a televíziók.

OLED: még mindig nem jött el az ideje.

A kiállításon néhány OLED technológiára alapuló televízió is jelen volt, de ezek egyelőre még mindig nem alkalmasak arra, hogy a kereskedelem főáramába kerüljenek, legalábbis a gyártók jelenlegi álláspontja ez.

                                   

A Sony azért mindenképpen tartogatott egy kis érdekességet a látogatóknak: a vállalat bemutatta első hajtogatható OLED kijelzőjét, amely még pici mérettel rendelkezik ugyan, de hajtogatás közben tökéletesen fut rajta tovább a videó.

Toshiba: a felbontásból sosem elég

A Toshiba szakemberei a televíziók jövőjének alakulásába engedtek betekintést. A vállalat állítása szerint a jövő kétségtelenül a 4K x 2K paneleké, de jelenleg inkább az 1080p kijelzőkre fókuszál a piac. A 4K x 2K kissé félrevezető elnevezés, ugyanis az új panelek 3840 x 2160 pixeles felbontással bírnak (2 * 1920 x 2 *1080). Az új felbontás alkalmazásakor az 1080p tartalmak egyszerűen felskálázhatóak. A 4K kijelzők egyelőre még váratnak magukra, de ha lesz olyan tartalom, ami támogatja őket, akkor szépen lassan elkezdenek beszivárogni a piacra.

A Toshiba a 4K eljárás bemutatóját a vállalat új, Cell alapú televízióján kivitelezte. A Cell TV tulajdonképpen egy olyan processzort tartalmaz, mint ami a PlayStation 3-as játékkonzolban is megtalálható, a különbség az, hogy ebben az esetben az egység a menü kezeléséért és az alacsonyabb felbontású tartalom 3840 x 2160 pixelesre történő felskálázásáért felelős. A processzorra a kijelző háttérvilágításának vezérlését is rábízták. A Cell processzor nagy előnye, hogy több, ún. dimming zóna kezelésére képes, mint a jelenlegi Regza családban helyet kapó processzorok. A Cell CPU számítási teljesítményére jellemző, hogy könnyedén képes egyidejűleg dekódolni akár 6 különálló HD streamet is. Ha 6 nagyfelbontású tartalom egyidejű megtekintésére nincs is szükség, de a nyers erős segítségével lélegzetelállító PiP (kép a képben) mód alkalmazására nyílik lehetőség.

A felsorolt újítások a Toshiba Regza családjának legfrissebb tagjainál debütálnak, de a technológiákon kívül dizájn tekintetében is lesznek változások. A vállalat új keretezést alkalmaz a televízióknál, amely Deep Lagoon fantázianéven fut. Az eljárás lényege, hogy megpróbálják a keretet és az LCD panelt a lehető legjobban egybedolgozni, méghozzá úgy, hogy a keret esetében a panelhez hasonló színt használnak, valamint a panel széleit perforálják, hogy messziről úgy tűnjön, mint ha finom átmenet lenne a keret és a kijelző között.

A vállalat egy másik egyedi megoldással is jelentkezett, ami nem más, mint a 14-bites színfeldolgozás. A technológia nem jelenti azt, hogy 14-bites LCD paneleket használnak, mindössze annyit takar, hogy a színek feldolgozása 14-biten történik, megjelenítésük viszont a hagyományos, 12-bites felbontáson zajlik, így valamivel szebb, pontosabb színmegjelenítésre van lehetőség, legalábbis papíron.

Panasonic: 3D-s Full HD TV és alacsony fogyasztású, vékony plazmák

A Panasonic egy komplett 3D-s rendszert is bemutatott a kiállításon, amely egy 3D-s képek megjelenítésére képes 103 hüvelykes plazma tévéből, egy Blu-ray lejátszóból és egy 3D-s szemüvegből áll. A 3D-s élmény bemutatásához a gyártó speciális felvételeket és egy különleges Blu-ray lejátszót alkalmaz, de természetesen a különleges, 3D-s szemüveg használatára is szükség van. A Panasonic megoldása másodpercenként 60 darab Full HD (1080p) képkockát vetít a bal és a jobb szem előtt, így a 120 képkocka, valamint a szemüveg segítségével Full HD-s 3D élményben lehet részünk.  A technológia várhatóan 2009 végén jelenhet meg kereskedelmi forgalomban, ám addig a film gyártók és a szakemberek szoros együttműködésére lesz szükség, hogy az eljárásból mihamarabb szabvány legyen.

A 3D-s rendszer mellett a gyártó új, NeoPDP plazma paneljei is bemutatkoztak. Az újdonságok 50%-kal kevesebb áramot fogyasztanak, mint az előző generációs termékek. A NeoPDP technológia javítja a plazma képernyők hatékonyságát, így azok azonos fényerővel 50%-kal kevesebbet, vagy azonos fogyasztás mellett 50%-kal magasabb fényerőt garantálnak. A gyártó ezen kívül 1 hüvelykes vastagsággal rendelkező televíziókat és egy 0,33 hüvelykes plazma televízió prototípust is bemutatott.

[bold]

Wireless HD: Full HD felbontás kábelek nélkül

[/bold]A plazma és lcd televíziók elterjedésével új, eddig kevésbé előtérben lévő problémák is megjelentek: sokan szeretnék televíziójukat speciális keret segítségével a falra helyezni, ám ekkor a készülékhez csatlakozó kábelek (DVD-lejátszó, HTPC, Blu-Ray lejátszó, stb…) zavaróan beszövik a falat, illetve környezetüket. A falra szerelt televízió a szoba részeként viselkedhet, ám a kábelek ezt az összképet eléggé elrontják. Ezt a problémát a különböző gyártók felismerték, így létrejött a Wireless HD technológia, amelyet számos gyártó demonstrált a CES keretein belül. A technológia lényege, hogy a lejátszók 60 GHz-es frekvencia segítségével, 1080p felbontás mellett kapcsolódnak a televízióhoz, az új eljárás nagyjából 9 méteres hatótávolságot ígér. Az adatátvitel tömörítetlen és veszteségmentes formában zajlik, a hangátvitel esetében szintén ez a helyzet: gond nélkül továbbítható 7.1 csatornás hang a TV és a lejátszó között. A Samsung, a Panasonic s és az LG termékei ugyanarra a Wireless HD technológiára épülnek.

Az új eljárás segítségével vékonyabb televíziók készülhetnek a jövőben.

Egyéb érdekességek

A CES természetesen nem csak a száraz adatokról és unalmas bemutatókról szólt, sőt, szinte alig volt ilyen. Az előző oldalakon keresztül nagyjából lefedtük azt a jónéhány terméket, amelyek mindenképpen ígéretesnek tűnnek. Természetesen ezeken az újdonságokon kívül még számos termék debütált a CES-en, de ezek most nem kerülnek bele a pici összefoglalóba. Az utolsó oldalt inkább az érdekességeknek szánjuk.

Az egyik különleges megoldást az Intel prezentálta: a gyártó egy fedélzeti számítógéprendszert, vagy a gyártó szavaival élve, "beszélő autót" fejlesztett ki. A rendszer lényege, hogy az autó lámpáiban lévő ledes fényforrások felhasználásával biztonságtechnikai kérdéseket old majd meg a gyártó a jövőben: az autó fedélzeti számítógépe képes lesz figyelmeztetni a sofőrt, ha fékez az előtte haladó autó, sőt, ha nem érkezik reakció, akkor a veszély elhárításának érdekében maga a rendszer vezi kézbe az irányítást és elkezdi fékezni a járművet. A másik lehetséges megoldás az Atom alapú fedélzeti számítógépek felhasználására az, hogy autós éttermekbe való behajtáskor a rendszer megjelenítni nekünk az adott vendéglátóipari egység (gyorsétterem) étlapját, amelyből válogathatunk, majd az autóból leadhatjuk a rendelést.

Az Intel a kiállításon bemutatott egy innovatív, ergonomikus munkaállomást is, amely iClubby névre hallgat. A futurisztikus szerkezet egy komplett PC-t tartalmaz, a rendszerben három darab hatalmas LCD kijelző van elhelyezve portré módban. A székben hangszórók is jelen vannak, a rendszer irányításához billenytűzet és egér is rendelkezésünkre áll. Ahogy az a fenti képen is látható, a szerkezet úgy néz ki, mint ha a NASA egyik kiképző központjából hozták volna.

                                   

Az Intel egy érdekes szimulátort is demonstrált. A vállalat egy autós játék segítségével mutatta be, hogy milyen is, ha a szék, amiben ülünk, extrém force feedback technológia segítségével próbálja többé-kevésbé visszaadni a különböző fizikai hatásokat, illetve azoknak egy pici részét, amelyek egy autóban érnének minket, ha versenypályán köröznénk. Érdemes megnézni a fenti videót.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward