CeBIT: AMD 890GX lapkakészlet, 890FX újdonságok

Az AMD ma végre hivatalosan is hódító útjára indította legfrissebb integrált video vezérlővel ellátott lapkakészletét, amely az AMD 890GX nevet kapta. A hivatalos megjelenés előtt néhány 890GX alaplapról már beszámoltunk, ezek az ASRock, a Gigabyte és az MSI kínálatából érkeztek és most már napokon belül feltűnhetnek a boltok polcain is.

CeBIT: AMD 890GX lapkakészlet, 890FX újdonságok

Az AMD ma végre hivatalosan is hódító útjára indította legfrissebb integrált video vezérlővel ellátott lapkakészletét, amely az AMD 890GX nevet kapta. A hivatalos megjelenés előtt néhány 890GX alaplapról már beszámoltunk, ezek az ASRock, a Gigabyte és az MSI kínálatából érkeztek és most már napokon belül feltűnhetnek a boltok polcain is.

A 890GX már támogatja az AMD hatmagos asztali processzorait, azaz a Phenom II X6-os modelleket, de rajtuk kívül az összes eddig megjelent Socket AM3-as processzor kezelésére is képesek lesznek a vele felvértezett alaplapok. A rendszer északi hídjában egy Radeon HD 4290-es integrált videó vezérlő kapott helyet, amely DirectX 10.1-es támogatással, 40 stream processzorral és 700 MHz-es magórajellel büszkélkedik. A termék UVD 2-es motorral is rendelkezik, ennek köszönhetően a H.264-es, VC-1-es, valamint az MPEG 2/4-es videók lejátszásához hardveres gyorsítást kínál, azaz az IGP leveszi a processzor válláról a terhet. Az integrált grafikus mag Hybrid Crossfire módban is képes működni, de a gyártó a hagyományos CrossfireX támogatást sem spórolta le a rendszerről.

Az új lapkakészlet esetében a korábbinál valamivel erősebb integrált videó vezérlő mellett sokkal jelentősebb újítást is találunk. Míg az Intel jelenlegi alaplapjainál külön vezérlő szükséges a SATA 6 Gbps-os támogatás igénybevételéhez, addig az AMD SB850-es déli hídjának köszönhetően ez a technológia már natív módon jelen van a nyolcas sorozat összes lapkakészleténél. A déli híd összesen hat darab SATA 6 Gbps-os port kezelésére képes. A rendszer egyébként HyperTransport 3.0-s támogatással és PCI Express 2.0-s támogatással is rendelkezik, ami már megszokottnak mondható. A lapkakészlet Gigabites Ethernet vezérlőt is kínál, az integrált videó vezérlő pedig D-Sub, DVI, HDMI és DisplayPort csatlakozótípusokkal gazdálkodhat.

Az AMD 890GX lapkakészletére épülő alaplapok a napokban az üzletek polcain is megjelennek majd, de a 8-as lapkakészlet sorozat többi tagjára még sajnos hetekig kell várni, mint azt korábban már említettük.

[bold]Szállingóznak már a 890FX alaplapok is

[/bold]

A gyártók közül az ASUS az elsők között mutatta be első 890FX lapkakészletre épülő megoldásait, amelyek a Crosshair IV Extreme és Crosshair IV Formula neveket kapták. A RoG (Republic of Gamers – Játékosok Szövetsége) családba tartozó termékek hivatalosan majd csak hetek múlva jelenhetnek meg, de azzal kapcsolatban, hogy milyen specifikációkra számíthatunk velük kapcsolatban, már most is rendelkezésre állnak információmorzsák. Az alaplapok 890FX északi híddal és a 890GX esetében már megismert SB850-es déli híddal rendelkeznek, valamint mindketten ATX formátumra épülnek.

Az extravagáns hűtőkkel felszerelt RoG lapok elődeikhez hasonlóan nem fukarkodnak majd a tuning szolgáltatásokkal. A repertoárban OC gombok, iRog és RoG Connect támogatások is jelen lesznek. A termékek négy darab DDR3-as memória foglalattal, négy darab PCI Express x16-os slottal, valamint 7 (Formula), illetve 8 (Extreme) darab SATA porttal érkeznek, amelyekből hat darab természetesen már a SATA 6 Gbps-os szabványra épül. A kínálatból a Gigabites Ethernet vezérlő és a nyolccsatornás beépített audió vezérlő sem hiányzik majd.

A hírek szerint mindkét alaplapon dolgozik még a gyártó. Az új lapkakészlet és a friss alaplapok várhatóan április folyamán, valószínűleg 26-án jelennek meg a hatmagos asztali processzorokkal együtt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward