Blu-ray: rivális nélkül is kevés lejátszó fogy

Blu-ray: rivális nélkül is kevés lejátszó fogy

A HD-DVD február közepén végleg feladta a kilátástalan küzdelmet, amelyet a Blu-ray ellen folytatott az elmúlt idők során. Sokan úgy gondolhatnák, hogy a HD-DVD eltűnésével valamelyest fellendült a Blu-ray forgalma, ám a valóságban ez sajnos nem így van: a Blu-ray lejátszók forgalma csökkenést mutat. A New York Times Bits névre hallgató blogja arról értesült, hogy az NPD stratégiai megfontolásból visszatartja a forgalommal kapcsolatos pontos adatokat.

Az NPD ezzel együtt azért néhány adatot közölt a forgalommal kapcsolatban, ám ezek - ahogy a New York Times is rámutatott - sajnos nem túl szívderítőek: a Blu-ray lejátszók forgalma januárról februárra félelmetes mértékben, mintegy 40%-os esést mutatott. A folyamat március folyamán megállni látszott, ugyanis az eladások kis mértékben, nagyjából 2%-kal emelkedtek. Ezzel egy időben azok iránt a DVD lejátszók iránt, amelyek képesek a hagyományos minőségű videókat HD felbontásra méretezni, éves szinten 5%-kal nőtt a kereslet. A hagyományos DVD-lejátszók forgalma ezzel egy időben 39%-kal csökkent.

Ezeket a számokat egyáltalán nem nehéz értelmezni. A New York Times egy másik elemzésből is idézett, amely az Abi Research-től származik. Ebben a felmérésben arra a következtetésre jut a vállalat, hogy az emberek azért nem váltanak HD felbontású formátumra, mert egyszerűen nem látják a különbséget a hagyományos DVD és a Blu-ray filmek között. A másik ok az, hogy a felbontást javítani képes DVD-lejátszók ára átlagban 70 dollár körül mozog, ezzel szemben a BLu-ray lejátszókért még mindig 300 dollár fölötti árat kell fizetni, de visszatartó ok az is, hogy a felhasználók egy részének nincs internet hozzáférése, amely viszont szükséges lenne néhány Blu-ray extra kihasználásához.

Az NPD állítása szerint a Blu-ray jövője - illetve forgalma - a következő időkben továbbra is bizonytalan marad mindaddig, amíg a lejátszók ára nem esik a 200 dolláros szint köré.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward