Bemutatkozik a friss MacBook Pro család

Ahogy az várható volt, az Apple noteszgép kínálata oly hosszú idő után ma végre frissült: a gyártó bemutatta legújabb MacBook Pro konfigurációit, amelyekben már az Intel legfrissebb Core i5-ös és Core i7-es, beépített video vezérlővel is ellátott mobil processzorai teljesítenek szolgálatot. Sajnos az Arrandale processzorok csak a 15,4 hüvelykes és a 17 hüvelykes modelleknél érhetőek el, a 13,3 hüvelykes egységeknél továbbra is Core 2 Duo processzorokat találunk.

Bemutatkozik a friss MacBook Pro család

Ahogy az várható volt, az Apple noteszgép kínálata oly hosszú idő után ma végre frissült: a gyártó bemutatta legújabb MacBook Pro konfigurációit, amelyekben már az Intel legfrissebb Core i5-ös és Core i7-es, beépített video vezérlővel is ellátott mobil processzorai teljesítenek szolgálatot. Sajnos az Arrandale processzorok csak a 15,4 hüvelykes és a 17 hüvelykes modelleknél érhetőek el, a 13,3 hüvelykes egységeknél továbbra is Core 2 Duo processzorokat találunk.

Azzal együtt, hogy a gyártó megkezdte a Core i5-ös és Core i7-es mobil processzorok alkalmazását, némi árkorrekciót is eszközölt: a 15,4 hüvelykes kijelzővel ellátott noteszgépek közül a legolcsóbb modell 1699 dollár helyett most már 1799 dollárba kerül, de a legdrágább készülék árát cserébe 100 dollárral csökkentették. A kínálatban egyetlen 17 hüvelykes MacBook Pro árválkodik, amely a korábbi modellel ellentétben 2499 dollár helyett már akár 2299 dollárért is hazavihető.

A 15,4 hüvelykes kijelzővel ellátott modelleknél 2,4 GHz-es vagy 2,53 GHz-es Core i5-ös processzorok közül választhatunk, de a legdrágább készülékhez már 2,66 GHz-es Core i7-es egység dukál.  A 17 hüvelykes noteszgépnél a fent említett árért cserébe 2,53 GHz-es Core i5-ös központi egységet kapunk.

Nézzük inkább azt, hogy miben fejlődtek a jövevények elődeikhez képest. A 15,4-es és 17-es MacBook Pro konfigurációk nagyobb adattároló kapacitású merevlemezzel, több memóriával és ütőképesebb videó vezérlővel rendelkeznek, mint előző generációs társaik. A korábbi modelleknél egyetlen akkumulátortöltéssel 7 órás üzemidőt lehetett elérni, most a friss generáció tagjai már 8 és 9 óra közötti üzemidőt kínálnak. A termékek GeForce GT 330M videó vezérlővel büszkélkednek, amely konfigurációtól függően 256 MB-nyi vagy 512 MB-nyi fedélzeti memóriát tartalmaz, ahogy azt a fenti táblázatból is láthatjuk. Az Nvidia videó vezérlője mellett a processzorba integrált Intel HD Graphics is elérhető, a két egység között az Nvidia Optimus technológiája vált automatikusan és észrevétlenül attól függően, hogy miként alakul a rendszer terhelése. Azáltal, hogy nem megy feleslegesen a GeForce GT 330M vezérlő, energiát takaríthatnak meg a rendszerek.

A sor végén ezúttal is a 13,3 hüvelykes kijelzővel ellátott modellek kullognak. Ezek a rendszerek 2,4 GHz-es vagy 2,66 GHz-es Core 2 Duo processzort tartalmaznak és ugyanúgy, nagyobb tárterületet, több memóriát, illetve fejlettebb videó vezérlőt kínálnak alapból, mint elődeik. A GeForce 9400M helyett az újdonságokban GeForce 320M típusú  (ugyanúgy integrált) videó vezérlő kapott helyet, ami elődjéhez képest háromszor annyi, azaz 48 darab shadert tartalmaz, ezáltal alkalmazástól függően akár 80%-kal gyorsabb. A videó vezérlő a rendszermemóriából 256 MB-nyi memóriát foglal le, és az architektúrában eszközölt fejlesztéseknek köszönhetően a mindennapi tevékenységek alkalmával 40%-kal kevesebbet fogyaszt üresjáratban, mint elődje. A legolcsóbb 13,3 hüvelykes MacBook Pro-ért 1199 dollárt kér a gyártó. Az új 13,3-as noteszgépek a korábbi 7 helyett immáron 10 órán át üzemelnek egyetlen akkumulátor töltéssel, ami a nagyobb kapacitású akkumulátornak és a fentebb említett IGP optimalizációnak is köszönhető. A három újdonság beépített akkumulátora egyformán 1000 újratöltési ciklust bír ki és akár 5 éven keresztül is képesek helytállni.

Az összes friss noteszgép unibody házzal érkezik, ami annyit tesz, hogy a notebook házát egyetlen alumínium tömbből vágják ki. A szerkezetek korszerű, szép képet, illetve megfelelő fényerőt biztosító és alacsony fogyasztás mellett üzemelő ledes háttérvilágítású kijelzőt kaptak, de a kínálatból a háttérvilágítással felvértezett billentyűzet sem hiányzik, ami a MacBook Pro család tagjainak kiváltsága. A készülékeken két darab USB 2.0-s port (17-esen 3 db), egy FireWire 800-as csatlakozó (ez visszatért, az előző 13-asról lemaradt), egy Mini DisplayPort kimenet és egy SD kártyaolvasó van jelen. Ez utóbbi, vagyis az SD kártyaolvasó a 17-es modellről hiányzik, de kapunk helyette egy ExpressCard/34 bővítőhelyet. A készülékek beépített iSight webkamerával, többérintéses technológiát is támogató érintőpaddal és 8x-os SuperDrive meghajtóval érkeznek.

A gyártó a termékek elkészítésénél nagy figyelmet fordított az újrahasznosítható anyagok használatára, illetve arra, hogy minél kevesebb veszélyes anyag kerüljön a termékekbe. A készülékek dobozának méretét csökkentették, így az kevesebb helyet foglal, így szállítás alkalmával kevesebb káros anyag kibocsátás kíséretében juthat el az adott noteszgép a leendő tulajdonosához.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward