Az új firmware gyorsítani fog az OCZ SSD-in

Az SSD meghajtók esetében köztudott tény, hogy idővel belassulnak. Ezt a tényt az okozza, hogy az egységek cellákból állnak, amelyek 4 KB-os lapokból épülnek fel és ezek 512 KB-os blokkokat alkotnak. Amennyiben egy cella használaton kívül van, azaz teljesen üres, rendkívül gyorsan lehet bele adatot írni. Nem is ez a baj, hanem az, ha egy blokkon belül akár egyetlen lapon is található hulladék adat, amely fájlműveletből származik, de még nem került törlésre, akkor a teljes blokkot be kell olvasni és újra kell írni, ez pedig negatívan hat a rendszer teljesítményére, azaz jóval lassabb, mint ha egy eredetileg is üres blokkba írnánk adatot.

Az új firmware gyorsítani fog az OCZ SSD-in

Az SSD meghajtók esetében köztudott tény, hogy idővel belassulnak. Ezt az okozza, hogy az egységek cellákból állnak, amelyek 4 KB-os lapokból épülnek fel és ezek 512 KB-os blokkokat alkotnak. Amennyiben egy cella használaton kívül van, azaz teljesen üres, rendkívül gyorsan lehet bele adatot írni. Nem is ez a baj, hanem az, ha egy blokkon belül akár egyetlen lapon is található hulladék adat, amely fájlműveletből származik, de még nem került törlésre, akkor a teljes blokkot be kell olvasni és újra kell írni, ez pedig negatívan hat a rendszer teljesítményére, azaz jóval lassabb, mint ha egy eredetileg is üres blokkba írnánk adatot.

Nos, az OCZ mérnökei pontosan a fenti pár sorban felvázolt probléma megoldásának érdekében kezdtek szoros együttműködésbe az Indilinx szakembereivel, akik az OCZ SSD meghajtóiban található Barefoot vezérlőchipet készítik. A két cég együttműködésének köszönhetően hamarosan új firmware készült a Vertex sorozatú SSD meghajtókhoz, amely lehetővé teszi az aktív „szemét/adathulladék-gyűjtést” az SSD meghajtókon (garbage collecting), ezáltal gyorsulni fognak az egységek, amelyek régóta használatban vannak.

Az eljárás lényege leegyszerűsítve annyi, hogy az új firmware segítségével a rendszer automatikusan törli az SSD-n található blokkokat, amelyek törlésre lettek kijelölve és csak hulladék adatokat, azaz fájlműveletekből származó felesleges maradékokat tartalmaznak. Az eljárás akkor lép működésbe, ha a rendszer éppen üresjáratban fut, tehát munka közben a felhasználónak nem kell lassulásra számítania amiatt, mert az SSD-n éppen a blokkok optimalizálása, illetve a felesleges blokkok törlése és üresként való megjelölése zajlik. Idővel rengeteg ilyen hulladék adat jön össze egy rendszerben, így fontos, hogy ezek törlésre kerüljenek, különben a hír elején említett folyamatok miatt jelentőse belassulhat a rendszer.

Szerencsére erre a kérdésre egyre több gyártó helyez nagy hangsúlyt, így remélhetőleg nem ez OCZ lesz az egyetlen, aki a közeljövőben firmware frissítést kínál a probléma megoldására és az SSD meghajtók eredeti sebességének visszanyerésére.

A HotHardware munkatársai már letesztelték a friss firmware-t, az erről szóló angol nyelvű cikket itt lehet megtekinteni. A frissítéshez remélhetőleg hamarosan hozzájuthatnak az OCZ Vertex SSD-vel rendelkező felhasználók is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward