Az Intel cáfol: nem tűnnek el a Z Atomok

A hétvége folyamán érkeztek azok a hírek, amelyek szerint az Intel a Z sorozatú, alacsony fogyasztású Atom processzorainak, amelyet eredetileg MID készülékekhez fejlesztettek ki, hamarosan leállítja gyártását, és év végétől szállításukat is. A magyarázat az ipari források szerint mindössze annyi volt, hogy ezzel a lépéssel szeretnék a netbookok és a nagyobb kijelzővel, valamint erősebb processzorral szerelt notebookok közötti határvonalat egyértelműen meghúzni. A történet lényege annyi, hogy az N-eseknél alacsonyabb fogyasztással rendelkező Z modellek lehetővé teszik a nagyobb képátlójú kijelzők alkalmazását a netbookok esetében, ugyanis a processzor által megspórolt energiát a kijelző táplálására fordíthatják, így az akkumulátoridő nagyjából változatlan marad, a felhasználói élmény, legalábbis megjelenítés tekintetében viszont jelentősen javul.

Az Intel cáfol: nem tűnnek el a Z Atomok

A hétvége folyamán érkeztek azok a hírek, amelyek szerint az Intel a Z sorozatú, alacsony fogyasztású Atom processzorainak - amelyeket eredetileg MID készülékekhez fejlesztettek ki - hamarosan leállítja gyártását, és év végétől szállításukat is. A magyarázat az ipari források szerint mindössze annyi volt, hogy ezzel a lépéssel szeretnék a netbookok és a nagyobb kijelzővel, valamint erősebb processzorral szerelt notebookok közötti határvonalat egyértelműen meghúzni. A történet lényege annyi, hogy az N-eseknél alacsonyabb fogyasztással rendelkező Z modellek lehetővé teszik a nagyobb képátlójú kijelzők alkalmazását a netbookok esetében, ugyanis a processzor által megspórolt energiát a kijelző táplálására fordíthatják, így az akkumulátoridő nagyjából változatlan marad, a felhasználói élmény, legalábbis megjelenítés tekintetében viszont jelentősen javul.

Nos, a hétvégi értesülésekre hamar megérkezett az Intel hivatalos válasza, amelyet eredetileg a Reg Hardware munkatársainak küldtek el. A processzorgyártó nagyvállalat szóvivője szerint az ipari források által keltett hírverés teljes egészében hamis, ugyanis az Intel jelenleg nem tervezi, hogy leállítani a Z sorozatú processzorok szállítását, így azok továbbra is elérhetőek lesznek a netbook gyártók számára.

Ez a tény azt jelenti, hogy még ezentúl is találkozhatunk a piacon olyan 11,6 hüvelykes képátlójú kijelzővel szerelt megoldásokkal, amelyek az Intel Atom sorozatának Z családját alkalmazzák. Ilyen notebook például az Acer Aspire One 751 és a Gateway LT3103-as modellje is. Nagyobb képátlójú kijelző alkalmazásához viszont nem elegendő a processzorok által felmutatott teljesítmény, így notebook méretű netbookok valószínűleg nem kerülnek forgalomba a jövőben.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward