Az IBM-é a leggyorsabb szuperszámítógép

Az IBM-é a leggyorsabb szuperszámítógép

A szuperszámítógépek TOP 500-as listájának legfrissebb verziója nemrégiben látott napvilágot, a lista szerint az IBM BlueGene/L névre hallgató szuperszámítógépe magabiztosan őrzi első helyét. Az IBM rendszerének nem akadt kihívója, aki veszélyeztetné a gyártó pozícióját, így a BlueGene/L már 2004-óta foglal helyet a TOP 500-as lista dobogójának legfelső fokán, a rendszer 2004-óta, azaz 3 éve folyamatosan üzemel.

Az BlueGene/L az IBM és a Department of Energy együttműködésének köszönhetően készült el, a gépóriás az Amerikai Egyesült Államokban, Lawrence Livermore-ban található a Terascale Simulation Facility területén. Természetesen a szuperszámítógép időközben átesett egy kisebb frissítésen, ennek eredményeképpen a Linpack tesztprogramban hat hónappal ezelőtt elért 280,6 TFlop/s teljesítményt sikerült egészen 478,2 TFlp/s-re növelnie a gyártó párosnak.

A szuperszámítógépek TOP 500-as listájának első tíz főként helyén amerikai, svéd és német gépek foglalnak helyet, ám Indiának is sikerült egy figyelemre méltó pozícióhoz jutnia: az ország a HP Cluster Platform BL460c névre hallgató rendszerével szállt versenybe, a gép 102,8 TFlop/s számolási teljesítményével a TOP 500-as lista negyedik helyén foglal helyet.

A legfrissebb Top 500-as szupercomputer listát bárki megtekintheti az alábbi hivatkozás segítségével: http://www.top500.org/list/2007/11/

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward