Az Apple és az Adobe harcának momentumai

Az Apple és az Adobe között elég régóta folyik a harc, már ami az iPhone Flash támogatásának kérdését illeti. A két cég között az utóbbi időben egyre hevesebb vita bontakozott ki, amelynek főbb momentumait most megpróbáljuk összefoglalni.

Az Apple és az Adobe harcának momentumai

Az Apple és az Adobe között elég régóta folyik a harc, már ami az iPhone Flash támogatásának kérdését illeti. A két cég között az utóbbi időben egyre hevesebb vita bontakozott ki, amelynek főbb momentumait most megpróbáljuk összefoglalni.

Steve Jobs érvei a Flash ellen

Az Adobe ellen néhány napja maga Steve Jobs intézett egy kisebb támadást, amelyben kifejtette, hogy miért is nem lesz Flash támogatás az iPhone, illetve iPad készülékeket. A vezér számos érvet felsorakoztatott, amelyek között megtalálható volt a Flash instabil működése, sebezhetősége, valamint az is, hogy mobil eszközökön az alkalmazás energiapazarlóan üzemel. Az ellenérvek táborát erősítette, hogy a Flasht alapvetően egérrel történő vezérlésre tervezték, így érintőkijelzőn az egyes funkciók (rollover) használata nehézkes és extra munkát kíván a fejlesztőktől. Jobs szerint probléma az is, hogy a Flash egy zárt rendszer és az Apple inkább a nyílt szabványokban (pl.: HTML5) látja a jövőt.  Az Adobe rögtön válaszolt az Apple vádjaira, és azt állította, hogy a biztonsággal kapcsolatos problémák nagy részéért az Apple rendszere felelős, nem az a szoftver, amit ma az internetes videók túlnyomó többségénél hiba nélkül használnak. A valódi ok, amiért az Apple tűzzel-vassal tiltakozik a Flash ellen az nem más, mint az App Store bevételek védelme. Ha az a játék, amely az App Store-ban fizetős, Flash verzióban ingyen is elérhető lenne, ki venné meg pénzért?

A két cég közötti feszültséget az is növelte, hogy az Apple a CS5 szoftvercsomag megjelenése előtt módosította az iPhone szoftverekkel kapcsolatos fejlesztés feltételeit és kikötötte, hogy tilos bármiféle fordító alkalmazást használni az iPhone alkalmazások készítésekor.

Az Adobe védekezik és átpártol a Google mellé

Az Adobe az előbb említett lépés, illetve Jobs vádjai után bejelentette, hogy feladják a Flash támogatás kérdését az iPhone és az iPad esetében és más gyártóval lépnek partnerkapcsolatba. A szerencsés vállalat a Google lett, így mostantól velük fog együtt dolgozni az Adobe és fejlesztőcsapata annak érdekében, hogy együttes erővel a cég operációs rendszereihez és szoftvereihez megfelelő Flash támogatást tudjanak biztosítani.

Nem sokkal ezután a Google bejelentette, hogy a Chrome ezentúl beépített Flash támogatással érkezik, azaz a webböngészővel együtt érkezik majd a Flash videók lejátszásához szükséges plugin, amely a böngészővel együtt a jövőben automatikusan frissül. Ez a lépés azonnal alátámasztotta az Adobe-Google együttműködésről szóló pletykákat. A Google egyébként szintén a HTML5 mellett szavaz on-line videók esetén, de a Flasht is használni kívánják, legalábbis a Chrome beépített Flash támogatása erre utal. Hogy mi ennek az oka? Valószínűleg a több ezer ingyenes on-line Flash alapú játék, amelynek hatalmas rajongótábora van.

A Microsoft is a HTML5-ben látja az on-line videózás jövőjét

Időközben a Microsoft is belépett a képbe. A vállalat illetékesei szintén a HTML5 mellett tették le voksukat. A Microsoft ezzel együtt a H.264-es formátum mellett is letette a voksát, ellentétben a Mozillával és az Operával, akik ugyan szintén a HTML5 mellett kardoskodnak a Flash-sel szemben, de ők inkább az Ogg Theora formátum mellett döntenének, ami a H.264-es formátummal szemben nyílt, licencektől mentes megoldás.

De mi lesz a Flash játékokkal, illetve alkalmazásokkal?

Érdekesség, hogy a Flash körüli csata a video formátumokra és a video lejátszásra van kiélezve, de a szoftvert nem csak erre, hanem népszerű internetes játékokra is használják, amelyekből rengeteg népszerű és főleg ingyenes darab lelhető fel a neten. A fent említett Flash-ellenességgel az on-line video lejátszás és a Flash weboldalak alternatív megoldásokkal kiválthatóak ugyan, de hogy a játékokkal és a különböző Flash alkalmazásokkal mi lesz a helyzet, az rejtély.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward