Az AMD tervei a mobil platformok piacán

Kiszivárgott néhány részlet, amelyek az AMD 2010-es notebook platformjaival kapcsolatosak. Az ultrahordozható gépek piacán a vállalat a Nile platformmal rukkol majd elő, amelyben kétmagos, 45 nm-es gyártástechnológiával készülő  Geneva processzorok kapnak helyet. Az új processzorok a szokásos processzorfoglalatok helyett BGA tokozásban kaphatnak helyet, így egyszerűbben beépíthetőek lesznek a kisebb rendszerekbe.

Az AMD tervei a mobil platformok piacán

Kiszivárgott néhány részlet, amelyek az AMD 2010-es notebook platformjaival kapcsolatosak. Az ultrahordozható gépek piacán a vállalat a Nile platformmal rukkol majd elő, amelyben kétmagos, 45 nm-es gyártástechnológiával készülő  Geneva processzorok kapnak helyet. Az új processzorok BGA tokozásban kaphatnak helyet, így egyszerűbben beépíthetőek lesznek a kisebb rendszerekbe.

A Geneva központi egységek DDR3-as memóriatámogatással érkeznek és a DirectX 10.1-es videó vezérlővel rendelkező 880-as lapkakészletek mellett foglalnak majd helyet. Az új platform esetében lehetőség lesz a diszkrét és integrált videó vezérlők közötti váltásra, így a rendszer alacsony terhelés esetén energiatakarékossági szempontból átállhat az integrált videó vezérlőre, ezáltal a noteszgép akkumulátor idején lehet spórolni.

A kereskedelem fő áramába szánt noteszgépek esetében a Danube platform érkezik, amelyben négymagos Champlain processzorok lesznek jelen. Az új központi egységek szintén 45 nm-es csíkszélességgel készülnek és a lapkakészlet szerepét ezúttal is egy RS880M megoldásra bízzák. Ebben a kategóriában is lehetőség lesz az integrált és a diszkrét videó vezérlő közötti menet közbeni váltásra. Az AMD állítása szerint mind a Nile, mind pedig a Danube platformok kompatibilisek lesznek a gyártó jövő év elején megjelenő DirectX 11-es mobil videó vezérlőivel.

Az AMD egyelőre különösebb részletekkel nem szolgál az új platformokkal kapcsolatban, ám a processzorokról már érkeztek érdekesnek mondható hírek. A gyártó a Geneva és Champlain egységek esetében különböző technológiai újításokat vet majd be annak érdekében, hogy a termékek fogyasztása a lehető legalacsonyabb legyen. A gyártó a szilícium csatornák esetében is különböző módosításokat eszközöl annak érdekében, hogy a szivárgási áramot a lehető legkisebbre csökkentsék. A processzorokban elhelyezett plusz kapuk segítségével a processzor több részegységét is le lehet majd kapcsolni, amennyiben azokra pillanatnyilag nincs szükség. A gyártó a lapkakészlet fogyasztásának csökkentésén is munkálkodik, ugyanis a mobil platformok esetében a lapkakészlet önmagában még mindig képes 5W körüli fogyasztást produkálni, processzor és videó vezérlő nélkül.

Az AMD hosszabb távú terve az, hogy a felhasználóknak olyan konfigurációkat nyújtson, amelyek egész napos notebook használatot tesznek lehetővé, ám ezekre a termékekre sajnos még 2011-ig várni kell, ugyanis akkor kerülnek piacra az első Fusion alapú megoldások, amelyek ezt lehetővé teszik. A 2011-ben megjelenő platform a Sabine nevet viseli majd és 32 nm-es csíkszélességgel készülő négymagos Llano APU (Accelerated Processing Unit) egységgel lesz ellátva. A másik platform a Brazos nevet kapja, amely egy kétmagos Ontario központi egységet fog tartalmazni. A Sabine és a Brazos a Danube és a Nile platformokat váltják majd le. Érdekesség, hogy az Ontario processzorok nem a Llano egységek "butított" változatai lesznek, hanem azokat egy külön csapat készíti majd annak érdekében, hogy az egységek a mai netbookok szintjére is le tudjanak menni fogyasztás tekintetében.

Az AMD elképzelése szerint a Fusion-alapú gyorsított feldolgozó egységek (APU) esetében jelentős fogyasztás megtakarításra nyílik lehetőség. Az alacsonyabb fogyasztású Fusion alapú rendszerek megjelenésével az AMD reményei szerint a noteszgépek akkumulátor ideje jelentősen meg fog növekedni, így már talán nem válik elképzelhetetlenné az egész napon át történő használat sem.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward