Az AMD gyárstratégiával kapcsolatos tervei

Az AMD Financial Analyst Day nevű konferenciáján rengeteg érdekes információ hangzott el, amelyek egy részéről már be is számoltunk. A legfrissebb hírek keretein belül az AMD kiszervezett gyáraival kapcsolatos tervekről kaphatunk némi képet, ugyanis a vállalat beszámolt az egyelőre csak "The Foundry Company" néven emlegetett cég következő években esedékes lépéseiről.

Az AMD gyárstratégiával kapcsolatos tervei

Az AMD Financial Analyst Day nevű konferenciáján rengeteg érdekes információ hangzott el (AMD útiterv 2008-2011, Phenom II) amelyek egy részéről már be is számoltunk. A legfrissebb hírek keretein belül az AMD kiszervezett gyáraival kapcsolatos tervekről kaphatunk némi képet, ugyanis a vállalat beszámolt az egyelőre csak "The Foundry Company" néven emlegetett cég következő években esedékes lépéseiről.

A kiszervezett gyárakban jövő évtől kezdve ún. bulk szilícium ostyák is gyártanak majd, ezek mellett az AMD grafikus processzorai és lapkakészletei is az üzemekben fognak elkészülni. Az AMD jelenleg SOI (silicon-on-insulator: szilícium a szigetelőn) technológiával készíti a processzorait. Ezzel egy időben a bulk szilícium alapokon nyugvó lapkakészlet chipek és a grafikus processzorok a TSMC és az UMC gyáraiban készülnek. Az AMD és az IBM mellett egyéb vállalatok is építenek chipeket a SOI technológia felhasználásával, de a piacon sokan a bulk szilícium eljárást alkalmazzák, így a The Foundry Company mindkét technológiát elérhetővé teszi, hogy így szerződéses vevőket találjon. Az AMD által kiadott útiterv alapján úgy tűnik, hogy a 45 nm-es csíkszélességű bulk szilícium technológiára való átállás a következő év második negyedévétől kezdődik meg.

Egyáltalán nem meglepő, hogy az AMD ennek köszönhetően a lapkakészletek és grafikus processzorok gyártásában a The Foundry Company gyártókapacitására fog támaszkodni. A vállalat távolabbi tervei szerint majd SOI és bulk szilícium technológiákra épülő processzorok és APU megoldások (accelerated processing unit) is készülni fognak. Az APU elnevezés olyan termékeket takar, amelyek tulajdonképpen nem mások, mint x86-os processzorok beépítet GPU-val. A SOI technológiával készülő processzormag és a bulk szilícium technológiára épülő GPU mag egy tokon belül fog elhelyezkedni. Az APU egységek startja valamikor 2010 folyamán válik esedékessé.

Az AMD a gyárkiszervezés tényét még idén októberben bejelentette, a szükséges tranzakciók várhatóan a jövő év elején befejeződnek. Ahogy az eljárás véget ér, a vállalat végleges és hivatalos nevet kap, az új cégben az AMD 44,4%-os tulajdonrésszel rendelkezik, de szavazati jogok tekintetében egyenlő lesz az 55,6%-os részesedéssel bíró ATIC-kal, aki nem más, mint a vállalatot támogató arab befektető cég. Az új vállalat elnöke Hector Ruiz lesz, aki az AMD korábbi elnök-vezérigazgatója volt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward