Asztali Atom: csak Mini-ITX formátumban?

Asztali Atom: csak Mini-ITX formátumban?

Az elmúlt hónap folyamán már nyilvánvalóvá vált, hogy az Intel a Mini-ITX formátumú alaplapok mellett döntött az olcsó, alacsony fogyasztás mellett üzemelő Atom processzorok esetében. Az olcsó Atom-alapú asztali számítógépek ennek köszönhetően Mini-ITX kivitelben kerülnek forgalomba: a gyártó egy 945GC lapkakészlettel és egy újabb, G35-ös chipszetre épülő alaplappal készül az egységek megjelenésére.

A gyártó jelenleg ismert tervei szerint az Atom egységek csak és kizárólag Mini-ITX lapokban lesznek alkalmazhatóak. A Mini-ITX egységek nem tartalmaznak PCI Express bővítőhelyet és mindössze egyetlen darab memória foglalattal vannak felvértezve. A megszorítás hatására június folyamán várhatóan jelentősen megnő majd a kereslet a Mini-ITX formátumú házak iránt is, ugyanis ekkor indulnak hivatalosan útjukra az Intel Atomjai.

Furcsa módon a Mini-ITX promóciót a nettopokra és az olcsó sub notebookokra is ki kívánják terjeszteni, holott a Mini-ITX formátum az SFF (small form factor) PC-k és a beágyazott rendszerek szabványa. Az Intel egyik vezetője szerint a Mini-ITX formátum "agresszív" promóciója mögött a kisméretű gépek iránti egyre növekvő kereslet áll. A vezető hozzátette: "a nettop konfigurációk nem felelnek meg a belépő szintű- és a multimédiás piac követelményeinek.

Hogy a tervekből pontosan mi valósul meg, az hamarosan kiderül, mindenesetre úgy tűnik, hogy az Intel komolyan veszi a Mini-ITX formátum felkarolását.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward