AMD útiterv 2008-2011: újragondolva

Az AMD a tegnap megrendezésre kerülő Financial Analysts Day névre hallgató rendezvényén bemutatta legújabb, asztali számítógépeket és noteszgépeket érintő útitervét, amely a korábbi, 2007-es változathoz képest néhány újítást tartalmaz.

AMD útiterv 2008-2011: újragondolva

Az AMD a tegnap megrendezésre kerülő Financial Analysts Day névre hallgató rendezvényén bemutatta legújabb, asztali számítógépeket és noteszgépeket érintő útitervét, amely a korábbi, 2007-es változathoz képest néhány újítást tartalmaz. Az AMD a Fusion koncepcióval kapcsolatban új marketing stratégiát készített, így a Shireke platform eltűnt a listáról, a hozzá tartozó CPU-GPU hibrid processzorok megjelenését pedig 2011-re halasztották.

Az AMD jelenlegi elképzelései szerint a gyorsított feldolgozó egységek, azaz a CPU-GPU hibridek 32 nm-es csíkszélességgel fognak elkészülni, így optimális teljesítmény/watt arányt tudnak nyújtani. Ezzel együtt a gyártó négy új mobil processzort is tervez majd.

Az első két chip Conesus és Caspian kódnevekre hallgat, mindkét termék jövőre kerül piacra. A processzorok két maggal és DDR2-es memóriatámogatással lesznek ellátva, előbbit (Conesus) a Yukon platform társaságában főként az ultra-hordozható noteszgépekbe (UMPC), míg utóbbit a Tigris platformmal karöltve a mini notebookokba szánja őket a vállalat.  Mindkét termék 2009 második felében kerül piacra.

2010-ben érkezik a Geneva és a Champlain, amelyek már DDR3-as memóriatámogatással rendelkeznek. A Champlain egy négymagos egység lesz, amely noteszgépekben kap helyet, míg a Geneve a Conesus-hoz hasonlóan az ultra-hordozható noteszgépeket és a mini laptopokat célozza meg. Ez utóbbi processzor BGA tokozással bír, a gyártók közvetlenül az alaplapra forrasztva fogják elhelyezni a gépekben. Az AMD Geneva és Conesus modellek két maggal rendelkeznek és az ultra hordozható gépekben kapnak helyet, az egységekkel a gyártó az Intel alacsony feszültségű Core 2-es processzorainak kíván konkurenciát állítani.

Az AMD a 32 nm-es asztali termékek útitervét is bemutatta. A Bulldozer architektúra az Orochi-ban 2011-ben jelenik meg az asztali számítógépek piacán, az új processzor több, mint négy maggal 8 MB fölötti harmadszintű gyorsítótárral és DDR3-as támogatással kerül forgalomba. A Bulldozer architektúra először 2007 nyarán látott napvilágot, akkoriban az AMD 2009-re ígérte az újdonság megjelenését, amely a Falcon GPU-CPU és a 16 maggal felszerelt Sandtiger szerverprocesszorok részét képezte volna.

A szerver processzorok terén az AMD tervei változatlanok: az elkövetkező évek folyamán érkeznek az Istanbul, Magny-Cours és a Sao Paulo modellek. A Bulldozer-alapú chipek megjelenésére 2011 körül lehet számítani, azaz a termékek az Orochi-ával egy időben kerülhetnek piacra, ám erről egyelőre nincsenek további információk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward