AMD Propus és Regor információk

Az AMD-nek 2007 és 2008 folyamán nem volt túl könnyű helyzete a CPU piacon. A vállalat által piacra dobott új, K10-es architektúrára épülő processzorok technológiailag nem képesek az Intel egységei ellen felvenni a harcot. A gyártó számos processzorfajtát készített a K10-es mag felhasználásával, így a négymagosokon kívül három- és kétmagos processzorok is napvilágot láthattak.

AMD Propus és Regor információk

A 45 nm-es Phenom II-es és Athlon sorozatú processzorok esetében a gyártó két fő irányt határozott meg: készülnek majd olyan egységek, amelyek rendelkeznek harmadszintű gyorsítótárral (Phenom II), és olyanok is, amelyek nem (Athlon). A jelenlegi információk szerint a gyártó a kétmagos újdonságok készítésénél nem a mostani gyakorlat szerint jár majd el, miszerint a 4 magból letilt kettőt vagy hármat az adott modelltől függően, hanem a szükséges mennyiségű magot helyezi majd el az egyes processzorokban. Ez a tény a processzorok magjának felületéből következik, ugyanis napvilágot láttak a Propus és a Regor maggal felszerelt egységek felületének várható méretei. A Deneb processzor magja 243 mm2-es (4 mag), a Propus mag 140 mm2-es (4 mag L3 nélkül), míg a Regor egységek magjának felülete megközelítőleg csak (2 mag L3 nélkül) 80 mm2 lesz. A Deneb és a Propus magok közötti méretkülönbség arra vezethető vissza, hogy előbbi (Deneb) egy viszonylag nagy, 6144 KB-os harmadszintű gyorsítótárral bír. A Propus esetében a harmadszintű gyorsítótár egyszerűen hiányzik, ennek hatására az egység magjának felülete kisebb, ráadásul kevesebb áramfelvétel mellett üzemelhet.

Az AMD korábbi processzor útiterve alapján úgy tűnik, hogy a Propus maggal ellátott egységek - amelyek az Athlon X4-es családba fognak tartozni, valamikor a 2009-es év első felében kerülnek forgalomba. (Érdeklődöknek: Wikipedia lista a jövőben megjelenő AMD processzorokról)

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward