AMD Phenom: magasabb órajel = jobb esélyek?

AMD Phenom: magasabb órajel = jobb esélyek?

Ha van valami, amivel az AMD Phenomjai versenyképesebbé válhatnak az Intel legfrissebb Core 2 processzoraival szemben, akkor az nem, más, mint a Phenomok magasabb órajele. Az AMD bejelentései között már olvashattunk olyan tervekről, amelyek szerint a gyártó a jelenlegi Phenom 9850-es (2,5 GHz) modellnél magasabb órajelen üzemelő egységek piacra dobásán munkálkodik. A TG Daily forrásai szerint az AMD-nek a siker eléréséhez van egy csodafegyvere is: a gyártó termékei rendelkeznek néhány "rejtett tüskével / lábbal", így az új chipszetek segítségével a processzorok órajelét növelni lehet.

A kijelentés elsőre elég meredek lehet, de hogy könnyebben megértsük, a TG Daily munkatársai egy példával szemléltették az AMD jövőbeni lehetőségeit: egy 2,8 GHz-en üzemelő Black Edition processzor az új, különleges rendszer segítségével akár 3 GHz-en vagy 3,2 GHz-en is gond nélkül üzemelhet majd. Erről a híresztelésről korábban már írtunk, a gyorsulás az új SB700-as és SB750-es déli hidaknak köszönhető: minél újabb a déli híd, annál magasabb órajelet érhetünk el a Phenom processzorral.

Erről az információról nem most hallunk először, ám a magasabb órajel eléréséhez szükséges magyarázat több, mint gyanús, akár légből kapottnak is nevezhetnénk. Nem árt tudni, hogy az alaplapokon helyet foglaló déli híd kizárólag a perifériák I/O műveleteiben segédkezik, semmi köze nincs a processzor órajelének módosításához. Könnyen meglehet, hogy a kiszivárgó információkat a különböző források félreértelmezték és így adták tovább, aminek következtében a végeredmény egy nehezen hihető, több sebből vérző állítás lett. Ennek ellenére nincs kizárva, hogy a jövőben megjelenő, új déli híddal ellátott lapkakészletek esetében az északi hídnál is történnek majd olyan módosítások, amelyek segítségével hatékonyabban lehet majd tuningolni a Phenom processzorokat.

A fanatikus felhasználók számára jó alternatíva lehet az AMD Spider platformja, amelynek segítségével könnyedén tuningolhatóak az AMD Phenomjai. Az ASUS forrásai szerint az AMD egyébként hamarosan bemutat majd néhány új Phenom processzort, amelyek az eddig megszokott TDP-nél magasabb fogyasztással rendelkeznek: az újdonságok TDP-je 140W körül fog elhelyezkedni, ez az érték pedig 15W-tal magasabb, mint a jelenlegi Phenom X4 9850-es modellé.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward